Læsetid: 3 min.

På stemmejagt blandt våbenfans

Et republikansk kongres-medlem fældes af korruption og anbefaler en våbenentusiast som sin efterfølger. Men den demokratiske kandidat har ikke noget imod våben. Til valgmøde i jagtklub
14. oktober 2006

MIDVALE, Ohio - Her i det østlige Ohio er den årlige jagtsæsonen allerede sat ind.

Hver lørdag morgen griber mænd i baseballkasketter og kvinder i cowboybukser deres jagtgeværer og tager deres børn på en daglang udflugt i de nærliggende skovbeklædte højdedrag for at jage vildt - hjort, fjerkræ og andet bytte. Børnene lærer at håndtere våben i en tidlig alder. Undervisningen starter hjemme og fortsætter i de kommunale skoler.

Og hvis politikere begærer stemmer fra denne egn, så skal de også kunne skyde med skarpt. I sidste weekend var mandfolkene her tilbys på jagt med den republikanske guvernørkandidat Kenneth Blackwell.

Det eneste offentlige lokale, Midvales 900 indbyggere råder over, er selvfølgelig jagtklubben. Den hedder Tusco Rifle Club og er i virkeligheden en aflang hal, der tjener som skydebane. I den ene ende hænger 10 skydeskiver på væggen.

Men i dagens anledning har klubformanden fået stillet stole op i rækker. Der er planlagt valgmøde, og Midvale skriver så småt historie. Det er første gang, at den demokratiske og republikanske kongreskandidat i 18. valgkreds skal optræde sammen.

Masser af skandaler

For republikanerne er forhistorien noget tumult. I årevis har denne valgkreds i denne konservative og religiøse sydøstlige del af Ohio - der er kulturelt beslægtet med sydstaterne - været i den republikanske fold. Men nu har det republikanske kongresmedlem Bob Ney ødslet partiets sikre mandat væk. Magten i Washington steg ham til hovedet.

Ved en forbundsdomstol i går erkendte han sig skyldig i at have taget imod bestikkelse fra lobbyisten Jack Abramoff, og han risikerer fængsel. Ney tog på luksuøse rejser og golfture mod at 'fikse' love for Abramoffs klienter i det private erhvervsliv.

Flere andre republikanske kongresmedlemmer er beskyldt for samme etiske brud. I Ohio er republikanerne også inficeret af korruptionssager.

Sidste år blev guvernør Bob Taft fundet skyldig i at have taget imod gaver fra lobbyister. På mandag starter en korruptionssag mod den republikanske donor og mønthandler Tom Noe, som bort-ødslede 25 mio. dollar i offentlige midler bevilget af guvernør Taft. Noe rejste store beløb til George W. Bushs kampagne i 2004.

Demokraterne kalder fænomenet en "korrupt politisk kultur" affødt af 12 år ved magten og bruger det effektivt til at skaffe stemmer. Ney er til almen forargelse endnu ikke trådt tilbage og vil endda modtage en rundhåndet kongrespension. Først i august bedyrede han at ville forlade Kongressen. Samtidig anbefalede han en klon, statssenator Joy Padgett, som sin efterfølger.

Men indtil videre har vælgerne ikke bidt på. Padgett er sakket langt bagud i meningsmålingerne. Hendes modstander, den demokratiske advokat Zack Space, står til at vinde.

Glad for rifler

Man skulle tro, at Padgett var på hjemmebane i Tuscos jagtklub. Hun fortæller de 90 gæster, at hun er vokset op i en familie, hvor våben var dagligdag.

"Min far samlede på våben og knive. Han var ligesom jeg medlem af National Riffle Association (den indflydelsesrige våbenforening), og på mine forældres grav er han afbildet med NRA's kasket," siger hun stolt.

Padgetts bryster sig af at være initiativtager til en statslov, som tillader folk over 18 at bære håndvåben, skønt de skal være tilsløret. Hun lover endda at ændre loven, så våben i fremtiden kan bæres utilsløret. Det synes de forsamlede at billige.

Hendes korte tale handler kun om våbenrettigheder. Den første spørger klager over, at kirker og butikker forbyder håndvåben. Padgett svarer: "Det skal nok komme en gang. Folk skal bare vænne sig til det."

Så skydes der løs fra salen. Hvad hun vil gøre ved den dårlige økonomi? Hvorfor har republikanerne støttet frihandelsaftaler, der sender jobs til Kina? Hvordan gøres sygesikring billigere?

Padgett sveder sig igennem spørgerunden. Herefter er det opponentens tur. Zack Space fortæller storsmilende, at han ejer et jagtgevær, at han er medlem af NRA, og at foreningen giver ham højeste karakter. Men så falder hammeren. Space siger: "Det er min opfattelse, at forbundsregeringen har langt vigtigere opgaver at løse end blot at forsvare vores våbenrettigheder."

Slut med kontrol

Klapsalverne bølger gennem hallen. Herefter leverer Space et pragmatisk og populistisk budskab vendt mod de republikanske magthavere. Frihandelsaftaler, som skader USA's arbejdere, skal revideres. Ulovlig indvandring skal stoppes. Spillemaskiner i Ohio er okay, hvis afgifter går til kommunale skoler ramt af en finanskrise. Olieboringer i Alaska kan starte, hvis der bevilges penge til udvikling af alternative energikilder.

Han får kun et kritisk spørgsmål. Hvorfor har demokraterne støttet våbenkontrollove i mange år?

"Det er et overstået kapitel. I dag kunne de fleste demokratiske politikere ikke finde på at tage våbnene fra jer," bedyrer Zack Space.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu