Læsetid: 1 min.

På studieophold i en konflikt

Det er vigtigt at komme tæt på for at se nuancerne i en konflikt, mener dansk historiestuderende i Haifa
1. september 2005

2. SEKTION - STUDIESTART

HAIFA - Det er ikke nogen enkel sag at hedde Åge Møller når ens omgivelser taler hebraisk eller andre fremmedsprog:

"Jeg hedder Ae og alle mulige andre ting, så jeg har da fået lært, at når jeg engang selv får børn, skal de have internationale navne," siger den 29-årige historiestuderende fra Københavns Universitet, der skal tilbringe det kommende år ved universitetet i den nordisraelske by Haifa.

Åge er netop færdig med nogle timers intensiv hebraiskundervisning, universitetet har som sommertilbud for udenlandske studerende inden regulær studiestart i oktober. Al undervisning vil for Åges vedkommende være på engelsk, men han lægger stor vægt på at lære sproget.

For at være tættere på det virkelige liv har han også valgt ikke at læse historie, men vil koncentrere sig om fagområder med tættere tilknytning til aktuelle samfundsudviklinger. Navnlig har han fået interesse for nogle kurser om undervisning i konfliktsituationer.

Midt i en brydningstid

"Jeg interesserer mig meget for israelsk undervisning som brobygger over sociale uligheder og mellem etniske grupper," siger han og er på det rene med, at Israel lige nu befinder sig i en brydningstid. Selv synes Åge, han er kommet lang vej, siden han besøgte Israel for første gang som kibbutzvolontør for ni år siden: "Dengang læste jeg Leon Uris' roman Exodus," smiler han og tilføjer, at han nu kan se, at virkeligheden er noget mere nuanceret. "En gang om ugen har vi debatmøde på universitetet, og jeg bliver så forarget, når navnlig mine amerikanske medstuderende helhjertet mener, at araberne da har 22 andre stater, de bare kan flytte til. Så enkelt er problemet ikke."

Med sig har han sin danske SU, studielån, lidt legater og opsparing, der får det hele til at hænge sammen. Han har lagt et budget for sit år i Haifa på omkring 120.000 kr., hvilket inkluderer en studieafgift på 7.000 dollar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her