Læsetid: 3 min.

En på trynen

Det er godt, at medierne våger over magtpersoner, også når de er ude og svine sig til... Bedre var det dog, hvis den forargelse, der nu i spandevis skyller ned over Helsøs hoved fra brede kredse i Folketinget, hvor flere partier kræver forsvarschefens afgang, havde indfundet sig ved tidligere og langt mere markante udskejelser fra forsvarschefens side. Det kunne f.eks. have lunet gevaldigt med lidt mere medieopmærksomhed om Helsøs lidet flatterende rolle i forbindelse med de anklager, som forsvaret blev mødt med i tv-dokumentaren 'Den Hemmelige Krig'. Som bekendt handlede dokumentaren, der blev sendt i december 2006, bl.a. om danske soldaters tilbageholdelse af i alt 34 afghanere, og hvordan de siden blev overladt til amerikanske forhørsledere. Da Helsø blev interviewet til udsendelsen så tidligt som i november 2005, viste hans udtalelser til fulde, hvor let og ubekymret Forsvarets øverste chef indtil da opfattede spørgsmålet om de personer, som de danske specialsoldater tilbageholdt og senere udleverede til en uvis skæbne under Operation Enduring Freedom.
30. marts 2007

"Forsvarschefen deltager ikke i officielle rejser, hvor formålet alene er at gå på jagt."

Fra Forsvarskommandoens orientering om forsvarschefens rejse til Estland 27-29/1 2007

DEN HER HISTORIE går lige i nosserne: Forsvarets øverste chef, Jesper Helsø, flyver på skatteborgernes regning af sted på en rigtig mandetur til Estland. Højdepunktet er en vildsvinejagt, arrangeret af republikken Estlands Royal Hunting Society og sponsoreret helt eller delvist af den selvsamme svenske våbenproducent, som det danske forsvar netop har afsluttet en milliardkontrakt med...

Og historien bliver bare endnu bedre, når Forsvarskommandoen efterfølgende må beklage, at invitationen til svinejagten, besøgsprogram eller deltagerliste ikke kan "identificeres" - de belastende papirer er kort sagt smidt ud!

Eller når Jesper Helsø efterfølgende går til grænsen af sine evner i et forsøg på at råde bod på skaden ved at understrege betydningen af de "uformelle samtaler", han i bilen på vej fra Tallins lufthavn til jagthytten i Lauise førte med nogle af jagtkammeraterne, bl.a. den estiske og finske forsvarschef. Emnerne for de vigtige samtaler var bl.a. "udveksling af synspunkter på internationale operationer, samarbejdet mellem og erfaringer fra de tre lande, dansk bistand til estisk forsvar", men Helsø må også medgive, at der ikke blev "taget referat af drøftelserne pga. disses uformelle karakter." Skål, du gamle!

Resolut har fungerende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen -der passer biksen, mens Søren Gade nyder tilværelsen på en større rundrejse i Afrika - givet Helsø et ordentligt hak i skulderepauletterne: Forsvarschefen "burde ikke" have deltaget i den omtalte jagt...

DET ER GODT, at medierne våger over magtpersoner, også når de er ude og svine sig til... Bedre var det dog, hvis den forargelse, der nu i spandevis skyller ned over Helsøs hoved fra brede kredse i Folketinget, hvor flere partier kræver forsvarschefens afgang, havde indfundet sig ved tidligere og langt mere markante udskejelser fra forsvarschefens side.

Det kunne f.eks. have lunet gevaldigt med lidt mere medieopmærksomhed om Helsøs lidet flatterende rolle i forbindelse med de anklager, som forsvaret blev mødt med i tv-dokumentaren 'Den Hemmelige Krig'. Som bekendt handlede dokumentaren, der blev sendt i december 2006, bl.a. om danske soldaters tilbageholdelse af i alt 34 afghanere, og hvordan de siden blev overladt til amerikanske forhørsledere. Da Helsø blev interviewet til udsendelsen så tidligt som i november 2005, viste hans udtalelser til fulde, hvor let og ubekymret Forsvarets øverste chef indtil da opfattede spørgsmålet om de personer, som de danske specialsoldater tilbageholdt og senere udleverede til en uvis skæbne under Operation Enduring Freedom.

Foran rullende tv-kamera sagde Helsø følgende:

"Jeg synes, at man skal være meget specifik her. Vi konstaterer, at der er to situationer, hvor vores danske specialoperationsstyrker har foretaget tilbageholdelse. Den ene gang var i samarbejde med amerikanske styrker, og de blev frigivet kort tid efter, det var de 31 mand, og en anden gang hvor danskerne tilbageholdt tre plus en dreng for ikke at efterlade ham, som det fremgår af § 20 spørgsmålet, og de blev frigivet, så i mine øjne er der ingen af de total 34 + en dreng, der er overdraget til amerikanerne."

Kort sagt: Afghanerne blev jo frigivet kort tid efter, derfor er ingen af dem overdraget til amerikanerne. Så op i r.... med alle Genèvekonventionens klynkerier om fangeoverlevering!

I DAG VED VI, at en udskrift af Helsø-interviewet bare få uger senere blev sendt fra Forsvarsministeriet til Statsministeriet til orientering. Helsøs ubekymrede holdning til et af folkerettens kernespørgsmål var med andre ord velkendt i de to ministerier mere end et år før, at tv-dokumentaren blev sendt. Og selv om regeringen totalt frikendes for alle tv-dokumentarens anklager i den redegørelse, som Forsvarsministeriet kort efter udarbejdede, så vurderes overdragelsen af de "total 34 + en dreng" selvfølgelig som en militær foranstaltning, hvorunder folkerettens regler skal respekteres!

I dag ved vi, at Forsvarskommandoen under Helsøs ledelse hverken orienterede Forsvarsministeriet om tilbageholdelsen eller overdragelsen af de 31 af-ghanere. Hele operationen blev åbenbart - ganske som Helsø også giver udtryk for - opfattet som kedsommelig rutine. Slet ikke noget, som Helsø burde ulejlige den politisk ansvarlige minister med.

Denne manglende orientering af det politiske niveau om den nok største operation, de danske spe-cialsoldater overhovedet var involveret i, mens de var udsendt under Dannebrog til de afghanske bjerge, har senere ført til adskillige vanskeligheder for forsvarsministeren. I sig selv burde det have ført til Helsøs afgang. Men så havde regeringen og forsvarsministeren været nødt til at indrømme, at ikke alt foregik helt efter bogen under Afghanistan-operationen.

Så er det trods alt nemmere bare at give Helsø en på trynen, når han vender hjem fra jagtens strabadser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her