Læsetid: 2 min.

På turné med Morten Holm

Efter de succesrige 'Nede på Jorden' og 'Rejsen på Ophavet' puster Max Kestner ud med et portræt af vennen Rasmus Nøhr. Resultatet er blevet en snurrigt underholdende fritidsfilm
16. juni 2006

Der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Sådan siger klichéen. Men det kunne også næsten være et credo for Max Kestners nye film, Mig og dig, et venskabeligt portræt af den danske sangskriver Rasmus Nøhr.

At historien om den kejtede gambler, som under en julefrokost for godt fem år siden proklamerede, at han ville være rockstjerne, ender godt, ved enhver, der ind imellem åbner for radioen. Med to anmelderroste cd'er har Nøhr på nærmest rekordtid sunget sig ind i slipstrømmen efter ikke mindst Søren Kragh-Jacobsen. Men at det skulle gå sådan, var der ingen, der kunne vide, da Nøhr for ikke særlig længe siden stod og spillede for en håndfuld tidligere narkomaner på et sodavandsværtshus i Ålborg som højdepunktet på en stort tænkt Jyllandsturné.

Turnéen var tilrettelagt af Nøhrs ven, Morten Holm, som i karrierens tidlige fase var udnævnt til manager og booker. Holm er en vaskeægte gambler med en udstråling som en charmerende småsvindler, og de to venners tur til Jylland udgør et komisk klimaks i Kestners film. Alt, hvad der kan gå galt, går galt, og pointen er lige præcis, at jo værre det går for Nøhr og Holm i virkeligheden, des bedre går det faktisk for deres filmiske spejlbilleder.

Frygtløs tumling

I Mig og dig genkendes den særlige kombination af underspillet humor og et stiliseret filmsprog, som Kestner havde succes med i både hverdagsdokumentaren Nede på Jorden (2001) og det højst usædvanlige selvportræt Rejsen på Ophavet (2004). Begge film placerede sig i en særlig dokumentarisk subgenre, som man kunne kalde doku-komedie. Og Mig og dig fortsætter lidt i samme spor blot med det nye aspekt, at der denne gang er tale om en slags fritidsfilm, hvor Kestner af hensyn til projektets langvarige og usikre karakter (da han startede, var filmen ikke finansieret, og ingen kendte Rasmus Nøhr) selv har stået bag kameraet.

Resultatet er filmisk set blevet mindre formfuldendt og mere afslappet end de to forgængere. Mig og dig er en uprætentiøs film om venskab, musikerambitioner og drømmen om at finde en lækker kæreste. En film, hvor talent på sympatisk vis blandes med modet til ikke at være bange for at dumme sig. Og et portræt, der først og fremmest lever af de to hovedpersoners indbyrdes kemi, deres respektive personligheder og deres uforlignelige evne til at levere replikker fra øjeblikkets inspiration, som selv den mest ferme manuskriptforfatter ikke kunne have tænkt bedre.

Som bekendt endte Nøhr med både pladekontrakt og en karriere sparket i gang af et turnéjob som opvarmning for Thomas Helmig. Og selv om det betød, at vennen Morten Holm i den virkelige verden rent professionelt røg ud i kulden, sørger Kestners film nu for, at denne tilsyneladende frygtløse tumling må være sikret sine mindst 15 minutters berømmelse som kultfigur.

Mig og dig. Instruktion: Max Kestner.

Filmen turnerer via selskabet Dox-on-wheels: Musikteatret, Vejle (21. juni), Train, Århus (22. juni), Studenterhuset Ålborg (24 juni), Magasinet, Odense (28. juni)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her