Læsetid: 3 min.

På vej til hobby-landbrug

Niels Ebbe Lykke-Hansen har en gård på Djursland. Der er 55 hektar, og det svarer til en dansk gennemsnitsgård. Både han og konen arbejder ved siden af for at få det til at løbe rundt. De har valgt at gå fra landbrug til hobby-landbrug
11. januar 2006

BRUXELLES - En dansk gennemsnitsgård er på 54,7 hektar. Det viser de seneste tal fra EU-Kommissionen. En sådan gård har Niels Ebbe Lykke-Hansen og hans kone Lone. Gården ligger på Djursland, og her går brune Limousine-kvæg på mange af hektarerne, mens der er skov på resten.

Selv om Lykke-Hansens gård er dansk gennemsnitsstørrelse, så hører den til de større i EU, kun Storbritannien, Luxembourg og Tjekkiet har større gårde. Lande som Polen, Slovenien eller Ungarn derimod har gårde på mellem fem og syv hektar i gennemsnit.

Men de senere år har både Niels-Ebbe og Lone måttet arbejde ved siden af, for at få gården til at løbe rundt. Og sådan er det - Niels Ebbe vil ikke synge nogen klagesang.

"Vi er på vej ud i et system, hvor der ikke er små brug mere. Det er jo længe siden, at vi har indset, at der ikke er mange karetmagere eller gørtlere mere," siger han som sammenligning. "100 grisesøer eller 60 mælkekøer er ikke nok mere."

Selv havde Niels Ebbe og Lone Lykke-Hansen specialisieret sig i avlsarbejde med Limousine-kvæg, det var en nicheproduktion, de kunne leve af. De har drevet gården siden 1972, og Lone har i flere år arbejdet som social- og sundhedshjælper ved siden af. Da de begyndte at spise af egenkapitalen besluttede også Niels-Ebbe sig for at finde et arbejde, i dag kører han rutebil.

"Det er som regel aftenvagter, så behøver du ikke mere end 30 timer, før det giver det samme som et fuldtidsjob," siger han.

Hobby-landbrug

Tidligere var der 20 hektar mere til gården, men parret tjente ikke rigtig på dem, derfor blev de solgt fra. De var klar over, at det var et valg for fremtiden.

"Vi er typiske for den gruppe, der vælger at drosle ned," siger Niels-Ebbe Lykke Hansen, der i dag er 59 år. Dengang de 20 hektar blev solgt fra, gik ægteparret over til at drive det, han betegner som hobby-landbrug.

"Det er ikke noget dårligt valg, der er store naturværdier, som vi nyder til fulde her. Og så forsøger vi at lade være med spekulere over, hvad vi ville få for det ved at sælge til en bymand. Priserne stiger jo, de går helt grassat. Der ville ikke kunne drives fornuftigt erhverv til de priser," siger han.

Prisen på kød fra kvæg som Niels-Ebbes er faldet til det halve over de seneste 15 år, og den kompensation, landmændene fik fra EU, har ikke kunnet dække forskellen. En dansk godsejer vurderer over for Information, at virkelig rentabel drift i Danmark i dag først er mulig, når gården er over 1.000 hektar.

Selv om Lykke-Hansen betegner sin gård som hobby-landbrug, er der stadig store overvejelser om driften, hvor ansøgningerne om EU-støtten, kreditten, tilskud til økologisk drift af følsomme områder og andet skal passes. Og det kan være svært, når man selv står for bureaukratiet, og ikke har specialiserede rådgivere, man kan trække på.

En ting er klart: "Det bliver aldrig, aldrig nogensinde en enhed, der ville kunne drives forsvarligt og give brød til en familie," siger Niels Ebbe Lykke-Hansen.

Om det bliver et af børnene, der overtager jorden, eller om han indgår et samarbejde med en nabo, er endnu ikke afgjort, men efterlønstiden nærmer sig.

"Der er mange muligheder for, hvordan terningerne kan falde. Foreløbigt nyder vi synet af de her kastanjebrune, de er så smukke på en græsmark, hvor solen står lidt lavt. Vi er privilegeret på en uhyggelig masse måder."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu