Læsetid: 2 min.

Pædagoger: Nu er det nok

Der er flere og flere børn i børnehaverne, men ikke tilsvarende flere pædagoger, mener BUPL, som frygter, at de nye kommuner vil sænke normeringerne yderligere
23. februar 2006

Pædagoger over hele landet frygter, at antallet af pædagoger per barn falder yderligere i de nye storkommuner.

"Nu er det nok," lyder det fra pædagogernes fagforening, Børne-, og Ungdomsorganisationernes Landsforbund (BUPL).

Fagforeningen finder situationer så alvorlig, at de har inviteret alle BUPL's omkring 5.000 tillidsmænd til topmøde den 1. marts, hvor det vil blive diskuteret, hvordan man kan reagere over kommunernes kassetænkning. "Institutionerne er skåret ned år for år og bid for bid. Og nu vil vi gerne stoppe op og spørge, hvor bærer det her hen," siger BUPL formand Birgit Elgaard. Hun peger på, at der de sidste 10 år er kommet 70.000 flere børn i institutionerne, og hvis man skulle have opretholdt normeringerne, som de så ud for 10 år siden, skulle man have ansat 9.000 pædagoger mere.

"Men man har tværtimod skåret ned i institutionernes budgetter," siger hun.

Laveste fællesnævner

Kommunerne har ansvaret for normeringerne, og de varierer meget fra kommune til kommune. Når kommuner med meget forskellige normeringer skal lægges sammen, risikerer man, at kommunen finder den laveste fælles normering, mener BUPL's formand, Birgit Elgaard.

"Vi frygter, at kommunerne tager udgangspunkt i den laveste fællesnævner, fordi det ellers kommer til at koste penge. Og der følger jo ikke penge med reformen," siger Birgit Elgaard.

Professor i udviklingspsykologi ved Århus Universitet Dion Sommer er enig i, at de nye storkommuner meget vel kan se deres chance for at presse normeringerne.

"Ressourcetænkningen, det at kommunerne søger at fordele ressourcerne lige samtidig med, at de er pressede på grund af skattestoppet, er dræbende farlig, fordi det påvirker børnene direkte. Forældrene har ikke en chance, og de bliver gidsler i det her kommunale spil," siger han.

Han understreger, at normeringer er et centralt parameter for, hvordan børn trives. For mange børn med for få voksne betyder, at nogle børn ikke udvikler de sociale hensyn.

"Vi ved også, at jo færre voksne der er, jo værre bliver det for børnenes sprogudvikling og børns tænkning," siger han.

Medlem af Kommunernes Landsforenings Børne- og Kulturudvalg og borgmester i Rødovre Kommune, Erik Nielsen (A), vil ikke kommentere BUPL's beregninger, men han mener ikke, at der er blevet skåret ned på normeringerne.

"Vi bliver ved med at høre, at der bliver mere og mere travlt i daginstitutionerne. Vi har ikke skåret ned, men alligevel fastholder pædagogerne, at det er sket," siger Erik Nielsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her