Læsetid: 2 min.

Palæstinensisk hjemmebiograf

Israelske soldater tvinger sig adgang til fodboldfinale på tv
28. maj 2005

TEL AVIV - En gruppe israelske soldater besatte onsdag aften et palæstinensisk hjem i Hebron på Vestbredden for at se tv-transmissionen af Champions League-finalen mellem AC Milan og Liverpool. Det indrømmer den israelske hær, efter at hændelsen blev rapporteret af en israelsk nyhedskanal, der også viste billeder af ødelæggelserne i hjemmet.

"Militæret betragter denne type hændelser med stor alvor," hedder det i en officiel udtalelse, hvor det også hedder sig, at delingsføreren er blevet suspenderet, og at der er indledt en undersøgelse.

Ifølge den unge palæstinenser Anan al Zrayer begyndte affæren, da han blev antastet på gaden af fem israelske soldater, som spurgte ham, om hans familie ejede et tv med parabolantenne.

"Jeg svarede ja, men sagde også, at vi ikke har israelske kanaler," siger han til israelsk presse. "Derpå trængte de ind i huset, jeg måtte give dem fjernbetjeningen, mens de gennemførte en ransagning af huset. Vi blev smidt ind i et andet værelse."

Militære kilder fastholder, at soldaterne kun så tv et par minutter og ikke ødelagde noget, mens den palæstinensiske familie forklarer, at ransagning forårsagede store skader, og at de så kampen til ende, før de forlod hjemmet.

"Soldaterne bruger hyppigt palæstinensiske hjem som biograf," siger journalisten Khaled Amayreh til Information. "Dette er et klart tilfælde af magtmisbrug, som intet har med Israels sikkerhed at gøre, men som vi lever med i mange forskellige former hver dag."

Toppen af isbjerget

Amayreh bor i landsbyen Dura, der reelt er en forstad til Hebron, og beskriver atmo-sfæren i byen som ophidset.

"Vi er som sagt vant til den slags hændelser, men nu har den israelske offentlighed omsider fået noget at vide, så vi håber på, at der kan ske noget," siger han. "Og vi er i den forbindelse vrede over, at den israelske hær prøver at dække over uafviselig tv-dokumentation ved at sige, at soldaterne kun så tv i få minutter og intet har med ødelæggelserne at gøre. Jeg er sikker på, at det er rigtigt, hvad familien fortæller, og at hæren ved, at der er noget galt. Hvis dette ikke havde været tilfældet, havde de vel ikke suspenderet delingsføreren."

Khaled Amayreh kan komme i tanker om talrige tilfælde, hvor han har svært ved at se den sikkerhedsmæssige forbindelse til israelske soldaters handlinger på Vestbredden, men hvor de bliver dækket ind under de daglige operationer i området, uden at nogen bemærker noget.

"Men fordi der her er sket en klar overtrædelse af regler for en besættelsesmagts optræden i forbindelse med en fodboldfinale, er der pludselig kommet en sag ud af det, der dog bare er toppen af isbjerget," slutter Amayreh.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her