Læsetid: 2 min.

I en parallel virkelighed

Mette Winges nye historiske krimi 'Et udestående' er en underholdende historisk krimi, der spejler vores egen tid
20. oktober 2005

Mette Winges nye roman Et udestående er en munter og stærkt underholdende historisk krimi, der listigt holder et spejl op for vores egen tid. Den foregår i 1887, i den såkaldte provisorietid 1885-1894, da en Højre-regering med godsejer Estrup i spidsen regerede Danmark med så markante forsvarspolitiske synspunkter, at det måtte ske uden Folketingets samtykke.

Bogens hovedperson er den mere end midaldrende, halte dansk-amerikaner Matthew Williams, der efter at have skabt sig en formue i USA er vendt tilbage på besøg i det det gamle land.

Formålet er at gøre regnskabet op - titlens 'udestående' - med to forhenværende kammerater, der i sin tid snød Williams for penge, så han måtte udvandre som våd og fattig dækspassager. Der sker nu et mord og et 'naturligt' dødsfald, der retter opklaringens søgelys mod de afdødes nærmeste familie.

Som fortæller giver dansk-amerikaneren sin forfatter kærkommen anledning til at beskrive Københavns byggeboom med den hjemvendtes fremmede blik: Byen fremtræder stedvist uigenkendelig, men er dog trafikalt gammeldags i modsætning til det moderne New York.

Uudgrundelig

Williams og hans uudgrundelige tjener Lehrmann deler dog læserens opmærksomhed med både romanens detektiv, vicepolitiassistent Krogh, og med de kvinder, der viser sig at være henholdsvis hustru og datter til Williams' to uvenner. Begge kvinder, som Williams indirekte gør en stor tjeneste og tvinger til at gå nye veje, uden om deres egne mellemværender, inde- og udeståender med mennesker, de står i gamle afhængighedsforhold til.

Den stilfærdige Krogh, der som ugift bor sammen med sin gamle mor, er sympatisk, det samme er faktisk Williams. Det varer længe, før læseren (som Krogh) spørger sig, hvad al denne gengældelse egentlig skal gøre godt for.

I personernes univers figurerer Georg Brandes og det moderne gennembrud end ikke i bevidstheden. I udkanten anes dog partiet Venstre som håb om parlamentarismens tilbagevenden, mens folk som den berømte frøken Zahle signalerer muligheden for, at også kvinder kan forsørge sig selv. Mest fylder dog de nære ting: Penge, tyranniske ægtemænd, emsige mødre, en syrenfarvet hat fra Magasin som blomst på et trist kvindeliv.

Verdens bedste seler

Winge er fænomenal til at sætte sig ind i en tids mentalitet og tankegang, så personerne gør sig moderne tanker i deres eget sociale univers. Fornøjelsen ved at fordybe sig i en svunden tid mærkes ikke mindst i den lille vignet ved hver kapiteloverskrift, der falbyder lampeglas eller forkynder, at "Argosy Braces er de bedste Seler i Verden. Faaes i enhver Modeforretning."

Dertil er romanen elegant komponeret, personernes skæbne væves dygtigt ind i hinanden og historien er elementært spændende.

Desuden er det interessant, at perioden omkring det moderne gennembrud nu selv oplever et gennembrud i aktuelle romaner: Jette Kaarsbøls Den lukkede Bog, Michael Larsens Den store tid, endnu tidligere Willumsens Bang, og nu Mette Winge, der vittigt viser provisorietidens problemer som både genkendelige og anderledes: Prostitueredes sølle kår, (farlig) belåning af fast ejendom, udvandring, en stram retspolitik med øgede beføjelser til politiet og forbud mod offentlig sammenstimlen er dog stadig aktuelle temaer og stiller det indirekte spørgsmål: Hvornår kan vi vente os et nyt moderne gennembrud?

Mette Winge: Et udestående. En provisorietidsroman. 320 sider, kr. 299. Gyldendal

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her