Læsetid: 2 min.

Paranoia-pletskud

Pete Livingstones begavede cabaret på Plex er guf for Freud-freaks. Og for os andre
21. maj 2007

Pete Livingstone er en ilter ener. En spinkel mand med hårdtslående fingre, uanset om det er i klaverets eller harmonikaens tangenter. Men han er også en gudsbenådet komponist og en dramatisk historiefortæller med tynde, skotske t'er, sådan et sted oppe over tenoren. Det demonstrerer han overlegent i sin såkaldte 'vrangforestilling' Herr Schreber, der stinker langt væk af international succes.

Emnet er tilfældet Daniel Paul Schreber - den paranoia-ramte, tyske advokat, hvis selvbiografiske beretning En nervesygs erindringer fra 1903 blev en case for Freud. Og forestillingens scoop er, at den gennem tilfældet Schreber beskriver den vestlige psykologis opfattelse af personlighedens dannelse og børneopdragelsens (uhyrlige) betydning for individet.

Pete Livingstone drysser om sig med vilde psykotekster i de mest fortryllende melodier; smægtende og indsmigrende og overdådigt smukke. Morsomme rim vælter frem med provokerende ubesværethed. Og selv agerer Livingstone alle de forskellige psykologer, der gennem tiderne har haft travlt med at kommentere på fænomenet Schreber. Mon ikke Reumert-komiteen allerede har sat Herr Schreber på listen over næste års nominerede?

Lethedsleg

Livingstones forestilling sker i ping-pong med de forunderligt vellystige Schwanzen Sänger Knaben - Ole Håndsbæk Christensen, Brian Grønbæk Jensen, Bent Jacobsen og Christian Michaelsen. De fire fyre synger og blinker med sorte øjenlåg, mens de agerer alt fra sørøvere til skulderstroppearrangører og Leipzig-nannies med kålhovedbørn. Og midt mellem dem står så Schrebers reinkarnation: Pauli Ryberg med bløde offerøjne og sælsom insisteren på sine egne ud-af-kroppen-oplevelser. Ubetaleligt!

Denne psyko-cabaret glider med andre ord overrumplende lystigt af sted i Nina Kareis' instruktion, og forestillingen transformerer den ellers så tyngende historie til en indbydende lethedsleg. Koreografien af Adelaide Bentzon er tilsvarende munter og queer-grotesk. Kun scenografisk kunne linjerne have været flottere, og gardisettegardinerne mere præcise; ligesom de flotte videoeffekter af Mikal Bing kunne have været mere konsekvent indarbejdet i det visuelle udtryk.

Men pyt. Det er detaljer, der kan optimeres i senere opsætninger. For Pete Livingstones begavede vrangforestilling har potentiale til den store, internationale sejrsgang.

Herr Schreber - en vrangforestilling. Musik og tekst: Pete Livingstone. Instruktion: Nina Kareis. Koreografi: Adelaide Bentzon. Dramaturgi: Louise W. Hassing. Scenografisk konsulent: Sisse Jørgensen. Video: Mikal Bing. Plex i Kronprinsensgade til 2. juni. www.plex-musikteater.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her