Læsetid: 3 min.

Paraplymordet spøger endnu

Det var dansk-italieneren Francesco Giullino, der begik det såkaldte 'paraplymord' i London i 1978, siger bulgarsk presse. Og han lever endnu
6. juni 2005

Det var et opsigtsvækkende koldkrigsmord. Den bulgarske forfatter Georgi Markov, der også var ansat på BBC, mærkede en septemberaften i 1978 i Londons myldretidstrafik et stik i låret og hørte en mand mumle "undskyld".

Tre dage efter var Markov en død mand.

Det menes, at Markov, der var flygtet fra Todor Zhivkovs bulgarske kommunistiske regime, blev stukket med en specialfremstillet paraply, der sprøjtede gift ind i ham. Et mord, der siden har stået som et mysterium fra Den Kolde Krig, og som har givet inspiration til diverse bøger og film.

Stadig mystik

Morderen er imidlertid ikke blevet fundet, men det er han måske nu.

Der har igennem årene været en kraftig mistanke imod dansk-italieneren Francesco Giullino, og nu mener den bulgarske journalist Hristo Hristov at have fundet ud af, at det faktisk var Giullino, som stak paraplyen i låret på Markov.

Den britiske avis the Sunday Times skriver, at Hristov i de seneste seks år har gennemgået dokumenter i sagen. Dokumenterne peger på, at Giullino er morderen.

Den bulgarske avis Dvenik har i den seneste uge været fyldt med lækkede oplysninger om sagen, men Hristov mener, at der stadig er noget, der holdes skjult.

Han forsøger i øjeblikket at få Bulgariens regering til at frigive flere informationer i henhold til landets offentlighedslovgivning. F.eks. mener Hristov, at Giullino stadig er i live.

Sidst, nogen så noget til ham, var i 1993, da han blev anholdt i Danmark og afhørt i sagen af både dansk og britisk politi. Men Danmark havde ikke nogen sag på ham, og han fik lov til at gå.

International arrestordre

Et par måneder efter blev Giullinos hus i København sat til salg, og siden har ingen hørt fra den danske statsborger, der blev født i Bari i Italien i 1946. Det blev nævnt, at han muligvis var rejst til Ungarn.

I 1998 meddelte en bulgarsk undersøgelsesdommer, at han ville udstede en international arrestordre på Giullino, men det har heller ikke kastet noget af sig.

Under afhøringen i Danmark havde Giullino en dansk forsvarer - Jørgen Jacobsen - der i forbindelse med den internationale arrestordre i 1998 sagde, at hans klient havde "afvist at have begået noget ulovligt".

Men det er lige præcis, hvad Giullino har gjort, hvis den bulgarske journalists opgravede oplysninger holder vand.

De fortæller, at paraplymordet ved Waterloo Station i den britiske hovedstad blot var et af de politiske mord, som regimet i Sofia beordrede imod afhoppere og systemkritikere i udlandet.

Tidligere narkosmugler

Giullino skal være blevet hvervet som bulgarsk agent i 1970, da han blev taget af bulgarske myndigheder som narkosmugler. I første omgang blev han brugt i Bulgarien til at spionere imod udlændinge, senere blev han sendt til udlandet på opgaver i Danmark, Italien, Belgien og Tyrkiet.

Hans dække var bl.a omrejsende antikvitetshandler, og hans kodenavn var "Picadilly".

Ifølge oplysningerne var han i 1977 og 1978 tre gange i London. Dagen efter paraplyattentatet fløj han fra London til Italien.

Ifølge de bulgarske dokumenter var han på det tidspunkt den eneste bulgarske agent i London, og Rumen Danov, national sikkerhedsrådgiver for Bulgariens første præsident efter kommunismens fald, Zhelu Zhelev, har bekræftet rigtigheden af de dokumenter, Hristov har gravet frem.

Det var angiveligt daværende viceindenrigsminister med ansvar for statens sikkerhed, general Stoyan Savov, der gav ordren til at myrde Markov, men det er ikke længere muligt at få det bekræftet af generalen.

I 1992 skulle han i retten for at få klarlagt hans rolle i ødelæggelsen af en del af Markovs dossier, men inden retssagen begyndte, havde generalen taget sit eget liv.

Efter det bulgarske kommunistregimes fald blev der i øvrigt fundet en stak specialfremstillede paraplyer i indenrigsministeriet i Sofia.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her