Læsetid: 4 min.

Pas på dine blå øjne

Hanne-Vibeke Holsts superspændende selvstændige roman - efterfølger til 'Kronprinsessen' - er en politisk nøgleroman med fiktivt voldsoffer
8. november 2005

Pas på dine blå øjne, du ser bedre med dem, lød en 80'erslager.

Det kunne også tjene som motto for politikerhustruen Linda, den fiktive hovedperson i Hanne-Vibeke Holsts nye nøgleroman Kongemordet, og for den socialdemokratiske partiformand i bogen, Per Vittrup, der dog virker lidt mindre fiktiv.

De tos sammenvævede skæbner er de parallelle spor, der bærer handlingen i Hanne-Vibeke Holsts aktuelle og dødspændende politiske thriller, der er den selvstændige efterfølger til Kronprinsessen (2003).

Både Linda og Vittrup er svømmet opad fra små kår til den politiske elite, men har bevaret en vis naiv blåøjethed, som gør dem til forholdsvis lette ofre for Lindas mand og Vittrups kampfælle, den 57-årige socialdemokrat og forhenværende finansminister Gert Jacobsen.

For Lindas vedkommende har de blå øjne og den brækkede næse fået mere håndfaste årsager. I de 20 år, Hun har været gift med Gert, har Linda Jacobsen med det ironiske mellemnavn Lykke gjort sig døv og blind for andre muligheder i livet end at acceptere et stadig mere begrænset liv uden familie og venner, hvor Gert kører sine frustrationer af på hende.

Konebanker

Skylden har naturligvis ikke mandens ubeherskede, hævngerrige temperament, men Lindas rappe tunge, for korte kjoler og mange flasker. Linda-portrættet er ikke fri for stereotypien, men desværre overbevisende nok.

Men kan en konebanker blive partiformand, ja, statsminister? Nej, forklarer partiets politiske dyr, Ritt Bjerregaard-look-aliken Elisabeth Meyer, da Linda er forsvundet fra hjemmet. I hvert fald ikke, hvis offentligheden får det at vide.

Kongemordet er stærkt i slægt med svenske Liza Marklunds krimier - selv om mordet 'kun' er symbolsk - og Holst lader med superflot håndværk et myldrende persongalleri fra forskellige miljøer, i skiftende tempo og med hver deres grunde, bevæge sig frem mod de samme scener og åsteder, uden at læseren taber orienteringen: Til socialdemokratisk festbanket til ære for den gamle partiformand 'Arbejdsmanden', til hverdag på Christiansborg, hjemme hos studentermedhjælperne Rasmus og Yasemine, i det journalist-hjem, hvor Linda gør rent for at skaffe penge til både flasker og fødselsdagsgaver til manden, der kontrollerer det mindste Dankortudtog. Hvordan og under hvilke omstændigheder Linda f.eks. møder Gerts smukke unge tyrkisk-danske studentermedhjælp Yasemine, skal dog ikke røbes her.

Kun er magtens mænd vel sjældent henrykte, når forulempede kvinder huserer i deres arbejdsliv og offentlighed!

$SUBT_ON$Pikant nøgleroman

Som krydsning af fiktion og nøgleroman holder Kongemordet en pikant balance. Holst er en strålende, næsten profetisk observatør af disse års markante ændringer i forvaltningen af køn og magt, hvor kvinder i højere grad melder sig på banen som spillere, også i de hårde kampe.

Den ambitiøse Gert Jacobsen - toeren, der øjner chancen for at blive nummer ét - har mange ydre (men næppe indre) karakteristika til fælles med Mogens Lykketoft, og historien går chokerende tæt på det næstsidste socialdemokratiske formandsopgør, komplet med stemmetal. Gert Jacobsen er næppe nok en person, men i højere grad en funktion, som magt så at sige passerer igennem: En apparatjik for fuld skrue.

Opgøret mellem Jacobsen og romanens forhenværende statsminister Per Vittrup er dog blevet overhalet både af filmen Kongekabales skildring af magtkampens metodik og af virkeligheden, der som bekendt lod både Nyrup og Lykketoft slå af banen til fordel for en kvindelig partiformand.

Én, hvis køn, friskhed og energi mange forhåbninger blev knyttet til, trods begrænset parlamentarisk erfaring. Præcis som den Charlotte Damgaard, Per Vittrup i Kronprinsessen hentede ind fra en græsrodsorganisation for at sætte fut i en træt regering. (Kronprinsessan får i øvrigt tv-premiere med en perlerække af fremragende svenske skuespillere i februar 2006).

Kongemordets mest gribende person er dog ubestridt det politiske offer, Per Vittrup: En arbejdsom, varmhjertet socialdemokrat, der kombinerer bureakratisk overblik med forfjamsket blåøjethed over for fællesskabet om den gode sag. Selv efter et rædselsfuldt sviende valgnederlag, der - ganske som i virkeligheden - bragte Socialdemokraterne ned under 30 procents stemmeandel og nu truer med at reducere partiet fra statsbærende til ét blandt andre.

Vittrup opdager sidst af alle, efter den ellers uerfarne Charlotte Damgaard, der ledsager ham på en tåkrummende, suverænt vittigt skildret tættere-på-folket-landsturné, at hans politiske platform er væk, hans kampfæller vil bare af med ham.

De, der fandt Nyrup gribende og sympatisk, vil også elske Vittrup.

Kongemordet er en politisk roman om mænd, kvinder og magt. For min smag ligger den vel tæt på den politiske virkelighed og researchen af den voldsramte Lindas skæbne, danske krisecentre og så videre hviler tungt på plottet.

Men trods skønhedsfejl vrimler bogen med knaldgode iagttagelser af et nutids-Danmark, hvor unge mennesker forelsker sig på tværs af alder, etnicitet og planlagte tvangsægteskaber. Hvor Harry Potter-udtrykket 'susepulver' er gået ind i sproget med større held end de velmente politiske klicheer, Holst ironisk medfølende lægger især Vittrup i munden. Og hvor det personlige og det politiske væves ind i hinanden for til slut at smelte sammen i små, tætte klumper som syntetiske fibre.

Har Holst måske villet for meget, kan det aldrig være værre end at ville for lidt. Kongemordet er en både interessant og læseværdig roman om blåøjethed som en central del af enhver politisk vision, der ikke blot handler om at forvalte, omfordele og holde sig selv ved magten - men også som det element, der gør de blåøjede manipulerbare. Men derfor kan de godt både vinde og have ret!

Hanne-Vibeke Holst: Kongemordet. 490 s., 299 kr. Gyldendal. Udkommer i dag. ISBN 87-02-03728-9

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu