Læsetid: 3 min.

Vi passer godt på P4

Velkommen til dig, velkommen til dig og velkommen til dig. To timers licensfinansieret livsglæde fra teatercafeen i Aarhus Teater
7. maj 2007

Det er svært at sige, hvad det er, der gør en person til en god radiovært. Men sådan én er Søren Dahl, der er vært på P4's søndagsformiddagshyggeprogram, Café Hack. I hans stemme ligger der sympati og troværdighed. Man føler sig i godt selskab, når han inviterer til brunch.

Og det er det, det handler om. Man kan faktisk spise brunch, mens han snakker. Programmet bliver optaget oven på lyden af kniv og gafler mod porcelænstallerkner fra bordene i caféen. Det er ikke meningen, man skal sætte sig ned og tænde for radioen og bare lytte. Man laver noget andet, mens Søren Dahl hygger på P4 og interviewer kendte og mindre kendte gæster. Derfor må programmet heller ikke kræve for meget af sine lyttere. Det skal dog kræve mere end P3 og altså noget mindre end P1 og P2. En svær balancegang, som Søren Dahl efterhånden har lært at holde. For eksempel spiller han den sovjetiske og nu russiske nationalhymne sunget af et russisk mandskor for Ole Sohn.

"Man får helt gåsehud, når man hører denne sang, fordi det er så fantastisk et stykke musik," siger han venligt og spørger Ole Sohn:

"Får du også gåsehud, når du hører den?"

På denne måde kommer Søren Dahl lige så stille ind på et ømt emne for Ole Sohn på en meget diplomatisk måde. Og straks, da Ole Sohn begynder at blive for kompliceret i sin forklaring om opgøret i DKP om tilknytningen til Sovjet, springer Søren Dahl ind og spørger til Ole Sohns barndom.

Samler nationen

Den gode stemning er bevaret for det viser sig, at Ole Sohn har været ungkok på et skib og "spiser chili som vi andre spiser vingummibamser".

P4 er en af de kanaler, som samler nationen, mener DR's mediedirektør, Lars Grarup, som derfor erklærede ved pressemødet om den store spareplan, at den ville ledelsen passe godt på. Det vil nok vise sig, at medarbejderne har svært ved at tro på den påstand, hvis man bevæger sig ud på de regionale stationer, der leverer programmer til P4, hvor spareplanen selvfølgelig også kan mærkes.

P4 samler ved at adskille. Café Hack afbrydes en gang i mellem af regionale nyheder og trafikmeldinger om, at der holder en havareret bil ved Borup. 'Vi er dér, hvor du er', lyder sloganet i tv-reklamen, hvor to unge mænd må gå på arbejde med shampoo i håret, fordi de ikke, som en tredje mand, havde hørt P4, og derfor ikke vidste, at der kl. otte ville blive lukket for vandet i netop deres lokalområde.

Lige i nærheden

Og selvom Søren Dahl sender fra Århus, så virker det som om, han sidder lige i nærheden. Måske er det, det Lars Grarup mener.

"Velkommen til dig, velkommen til dig, velkommen til dig," lyder det i et sammenklip, når Café Hack starter.

Og man føler sig velkommen. Bliver hverken provokeret, irriteret eller udfordret. Man kan slappe helt af. Og det er rart, når klokken kun er lidt over 11 søndag formiddag. Men det er det ikke altid. Og bestemt ikke for alle mennesker. Der findes radiolyttere, der hellere vil møde op på arbejde med shampoo i håret og måske endda komme en smule for sent, fordi de simpelthen blev nødt til lige at blive siddende fem minutter mere i bilen, fordi de skulle høre det sidste af et radioprogram, der provokerede, irriterede og udfordrede dem. Skal radioen samle nationen, skal der vel også udvikles programmer for dem.

Café Hack P4 søndag 10.03

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her