Læsetid: 3 min.

Patentidioti

21. februar 2000

"Det slås fast, at der ikke kan meddeles patent på plantesorter og dyreracer. Derudover præciseres det, at planter og dyr som sådan ikke er udelukket fra patentering. På dyreområdet er dette en ændring af den hidtidige praksis i Danmark."
Fra bemærkningerne til erhvervsminister Pia Gjellerups lovforslag om ændring af
patentloven m.v., som Folketinget har til andenbehandling i morgen.

ÅBENBART ER DET, at patenter ikke er det patent, de ellers har været siden de moderne tider tog deres begyndelse for godt 500 år siden.
I dag offentliggør Socialistisk Folkeparti - med begrundet håb om tilslutning fra et flertal af Folketinget - et beslutningsforslag om regeringens muligheder for at bekæmpe patenter og monopoler på Internettet og i Cyberspace ved i stedet for at fremme den såkaldte open source eller frie software. Forslaget og dets forudsætninger har været intenst behandlet her i bladet i den seneste tid. Én betragtning må gøre det ud for helheden:
"Hvis en algoritme (regel for mekanisk udregning) eller en egenskab eller en teknik bliver patenteret, betyder det, at en enkelt virksomhed får et totalt monopol på at bruge den. Det betyder, at vi ikke længere har lov at bruge den, og det vil holde os tilbage. Tidligere sagde vore kritikere, at man ikke ville kunne få nogen til at skrive fri software eller at vi ikke kunne lave et ordentligt stykke arbejde. Men nu har vi vist, at vi kan gøre et ordentligt stykke arbejde, og at vi kan udbyde et bredt spektrum af programmer. Derfor beder vi regeringerne om, frem for alt, at give os tilladelse til at skrive fri software."
Sagde 'guruen' bag Linux, GNU og den frie software Richard Stallman til Information for en uge siden.

BAG EU-direktivet, som Danmark både har været med til at udarbejde og har tiltrådt, og som regeringen nu indarbejder i vores lovgivning med ovennævnte lovforslag, står den stik modsatte opfattelse.
Udtrykt med bl.a. disse ord i bemærkningerne til lovforslaget:
"Formålet med direktivet er at tilnærme de enkelte medlemslandes patentlovgivning om retlig beskyttelse af bioteknologiske opfindelser. Udvikling af bioteknologi rummer et betydeligt potentiale for sygdomsbehandling og for miljøet, og denne teknologi kan især fremme udviklingen af mindre forurenende og mere økonomiske jorddyrkningsmetoder og af vigtig medicin. (...) Sådanne opfindelser er væsentlige for behandling af sygdomme og bør fremmes gennem patentsystemet."
Modsætningen mellem en fremtrædende repræsentant for det nye videns- og informationssamfund, som Richard Stallmann vitterlig er, og så den grundopfattelse, der ligger bag EU-direktivet, kan næppe være større.
Den første erfarer patenterne som hæmmende for den frugtbare udvikling af en algoritme
eller en egenskab eller en teknik. EU og den danske regering med et folketingsflertal bag sig - for ikke at tale om USA - finder derimod patentsystemet fremmende.

ENE STÅR Richard Stallman dog langt fra. Ironisk nok overvejer EU selv - på lige fod med Danmark og Frankrig - at indføre open source/fri software!
Information har i den seneste tid beskrevet, hvordan patenter og monopoler fører til katastrofer for netop behandlingen af sygdomme. Blandt andet udviklingen af en regulær hiv-vaccine til bekæmpelse af aids. Mange andre eksempler kunne nævnes og bliver det heldigvis i stigende grad.
I disse dage og uger slås fornuftige forskere i sidste øjeblik for at sprede oplysninger om det såkaldte HGP- eller HUGO-projekt (kortlægningen af de menneskelige gener) for alle frie og åbne og gratis og offentlige vinde - inden patenterne lægger deres klamme og kvælende hænder på det.
Mennesker med forstand på de fattige lavtløns- tredjeverdens- eller u-lande kan direkte oversætte alle Richard Stallmans betragtninger over patentering af software og algoritmer til patentering af levende organismer og frø.
"Landmænd bliver bundet til at bruge patenterede frø og kan ikke længere frit samarbejde om en bedre måde at bevare frøene og dermed mangfoldigheden," siger f.eks. Jesper Toft. "Vil man dele sine frø med en nabo bliver man kaldt pirat eller tyv og risikerer store bøder eller fængsel."

NU ER ORD ofte sigende. Især frie ord. Patent kommer af latin patens og patere. Det betyder: være åben!
Åbent brev fra regeringen hedder på fransk og det diplomatiske sprog lettre patente. Første kendte eksempel på en regerings åbne brev om et menneskes "patent" i vores moderne forstand stammer fra netop den moderne ånds fødselstidspunkt og -sted: Firenze 1421, da domkirkekuplens vidunderlige arkitekt og ingeniør Filippo Brunelleschi fik patent på en flodprams hejseværk til transport af marmor.
Siden bredte patenterne sig i takt med naturvidenskab og teknik, kapitalisme og industrisamfund. Efterhånden i den indgroede forstand, at kun den private egennytte og egoistiske griskhed kan drive verden fremad i overensstemmelse med tilværelsens indlagte mekanik og logik.
Alt det må videns- og informationssamfundet nu bryde med.el

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu