Læsetid: 3 min.

Penge er bedre mod fattigdom end naturalier

Utidssvarende at stigmatisere fattige og styre deres adfærd med et 'fattigkort', mener sociale organisationer. Formanden for Rådet for socialt Udsatte Preben Brandt advarer mod naturalieydelser til fattige
21. juni 2005

Det er bedre at give de fattige penge end gratis bus, tog, svømmehal og teater, mener flere organisationer, der til dagligt har med de socialt dårligt stillede at gøre.

Preben Brandt, der er formand for Rådet for Socialt Udsatte, er bekymret ved udsigten til den borgerligt-liberale tænketank CEPOS' idé om et 'fattigkort', som blev omtalt i Information i går.

Kortet vil sørge for en række gratis tilbud til fattige familier, som de bedrestillede til gengæld skal betale for.

Preben Brandt ser hellere, at man afhjælper fattigdommen ved at give folk bedre ydelser.

"Jeg frygter en opdeling af samfundet i mennesker, der har lov at bruge penge, og mennesker, der får naturalieydelser. Det næste kunne være madpakker," siger Preben Brandt, der også forestiller sig, at det offentlige vil modregne tilbuddene i de sociale ydelser. Det vil fastholde folk i en uværdig fattigdomsfælde.

Nej til moralisme

Blandt de fattigdomskriterierne er, at man ikke har råd til at deltage i samfundslivet, f.eks. ferie, transport og forlystelser. Noget, ikke mindst enlige forsørgere og deres børn savner stærkt, medgiver Susanne Svenningsen, kommunikationschef i Mødrehjælpen.

Hun foretrækker dog, at de fattige får bedre forhold og penge i stedet for støtte til bestemte aktiviteter.

"Det er en dårlig idé at lægge moralsk styring ind i det," siger Susanne Svenningsen.

Samtidig frygter hun, at kortet kan medføre social stigmatisering, hvis Peter skal i svømmehallen med Lars, og Peter er på fattigkort.

"I forvejen er det svært for børnene ikke at kunne give 150 kr. til f.eks. en tur eller klassefest," siger Susanne Svenningsen.

Hun bakkes op af leder af Mødrehjælpen i Århus, Bergliot Riis, der hvert år opsøges af 1.800 fattige familier. Også hun er modstander af et fattigkort, der kan synliggøre, hvem de fattige er.

"Stemplingen af de fattige sker uafladeligt, men det behøver vi ikke i et rigt samfund," siger Bergliot Riis.

Kulturel støtte

Dog er hun ikke helt fremmed for tanken om at hjælpe særligt enlige forsørgere til f.eks. kulturelle oplevelser, de ikke selv kan overskue. F.eks. har 200.000 kr. fra Lions Klubberne, som Mødrehjælpen har formidlet, netop gjort det muligt at sende en række århusianske mødre med børn på højskole.

"Men det er etisk helt afgørende, at støtten ikke bliver almindeligt kendt," siger Bergliot Riis.

Erling Frederiksen, der er formand for Landsorganisationen af Arbejdsledige, hæfter sig foruden stigmatiseringen ved forslagets administrationsomkostninger:

"Det liberale princip må da være at sikre et ordentligt levegrundlag og så lade folk selv bestemme, i stedet for at de finkulturelle bevilger støtte til sig selv gennem en forestilling på Det kongelige Teater," siger han.

Dog frygter han også, at der reelt foregår et opbrud i retning af 'naturalieydelser', kombineret med ydelser så lave, at man ikke kan leve af dem, f.eks. starthjælpen.

Også Preben Brandt fra Rådet for Socialt Udsatte er imod at styre, hvad de fattige skal foretage sig:

"Det handler om respekt. Nogen bruger pengene på en måde, vi ikke sympatiserer med, og det kan være fristende at moralisere, men i længden er det for farligt at dele samfundet op. Det er 40 år siden, vi lagde bag os, at alle ved, hvem de fattige er," siger Preben Brandt.

De Radikale og Socialdemokraterne afviste i går fattigkort-ideen, som Mette Frederiksen (S) kaldte umenneskeligt og Lone Dybkjær (R) betegnede som 'langt ude'.

Heller ikke hos skatteminister Kristian Jensen (V) faldt forslaget i god jord, fordi det kan gøre det mindre attraktivt at arbejde:

"Hvis du nu tjener flere penge, så ryger dine teaterbilletter eller kollektive trafik," mener skatteministeren.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu