Læsetid: 2 min.

Pensionisterne er forgyldte

Pensionisterne har i gennemsnit rigeligt på kistebunden, viser opgørelse. Men der er ingen grund til generationskamp, mener Ældre Sagen
16. februar 2006

En gennemsnitspensionist har råd til f.eks. vinterferier på Gran Canaria, en halv fla-ske rødvin hver dag og rundhåndede gaver til børn og børnebørn. Faktisk er de ældre som gruppe så rige nu, at kun en femtedel af de erhvervsaktive har lige så mange penge til forbrug som pensionisterne. Det fremgår af en ny rapport, som hidser Ældre Sagens direktør op.

Økonomer i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-rådet) har regnet på det økonomiske råderum for de gråhårede. Resultatet er, at selv om der fortsat er mange ældre med få penge til sig selv, så er gruppen som helhed velstillet. En gennemsnits-pensionist, som stille og roligt vil nedspare sin formue, havde i 2003 217.000 kr. til forbrug om året. Kun 20 procent af befolkningen mellem 25 og 59 år tjente så godt, at de havde lige så mange penge til sig selv.

Økonom i AE-rådet og medforfatter til rapporten Fordeling & levevilkår 2006 Mikkel Baadsgaard siger:

"I gennemsnit er pensionisterne i mange tilfælde bedre økonomisk stillet end folk i den erhvervsaktive alder. Især mange pensionister i ejerboliger har enorm store muligheder for forbrug, hvis de vil. Men det er selvfølgelig op til seniorerne selv at afgøre, om de vil 'spise' deres mursten via f.eks. nedsparingslån."

Pensionisternes opsparing er nu generelt så stor, at AE-rådet mener, at ældre med store friværdier i deres huse skal betale mere til samfundshusholdningen. Rådet har kig på bl.a. ejendomsværdiskatten og ældrechecken.

"I dag kan pensionister, som sidder i huse til en værdi af tre-fire mio. kr., få rabat på ejendomsværdiskatten. Det ser vi ingen grund til og mener derfor, at pensionister skal betale ejendomsværdiskat som alle andre - måske dog med en mulighed for at udskyde betalingen," siger Baadsgaard.

Ejere versus lejere

Direktør i Ældre Sagen, Bjarne Hastrup, mener, at AE-rådets beregninger er "voldsomt manipulerende."

"Ældre har naturligvis en større formue end andre, fordi de har sparet op hele livet til deres otium. Og det her med at 'spise sine mursten' f.eks. via nedsparingslån eller pauselån har ikke ret meget på sig i virkeligheden. Fakta er, at kun de færreste pensionister i dag sparer ned på den ene eller anden måde," siger Bjarne Hastrup, og fortsætter:

"Den nuværende ældregeneration går meget op i fortsat at kunne have råd til at blive boende i egen bolig, og at der skal være noget til børn og børnebørn at arve."

I stedet for at strides om pengene mellem generationerne mener Hastrup, at man skal se mere på forskellene mellem ejere og lejere.

"Det er med de ældre som med den øvrige del af befolkningen - den økonomiske skillelinje går ved om man har sin egen bolig, eller om man bor til leje," siger Hastrup.

Han afviser dog alle tanker om at pille ved pensionistrabatten på ejendomsværdiskat.

"Mange af de nuværende ældre har ikke haft andre muligheder for at spare op end at gøre det i deres bolig. Vi skal ikke lægge gift ud for dem, bare fordi huspriserne stiger. Om fem-ti år kan huspriserne nemt været faldet igen," siger Hastrup.

Både Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti afviser en hårdere beskatning af de rige, ældre boligejere.

"Vi skal ikke straffe pensionister, fordi friværdierne vokser," siger næstformand i Dansk Folkeparti, Peter Skaarup.

Rapporten fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er på www.aeraadet.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu