Læsetid: 3 min.

Pentagon: 10.000 soldater hjem i kister

Det amerikanske forsvarsministerium har advaret Bush om risiko for store amerikanske tabstal ved optrappet krig i Irak. Trætte soldater løber større risiko for at blive dræbt
15. januar 2007

Vietnam-veteranen oberstløjtnant Oliver North sagde det forleden: "At sende flere amerikanske kamptropper er simpelthen at sende flere skydeskiver."

Den republikanske senator Norm Coleman sagde det for nylig efter et besøg i Irak: "Jeg tror, det vil skabe flere mål. Jeg tror, vi bringer flere liv i fare."

Og sheik Abdel Raqqaq al-Nadawi, talsmand for den radikale shiitiske præst og leder af Mehdi-militsen Moqtada al-Sadr, nærmest lovede det i fredags: "Det amerikanske folk må forhindre, at deres sønner sendes til Irak - ellers vil de komme hjem i kister."

Nu advarer Pentagon, det amerikanske forsvarsministerium, om det samme. Ifølge det konservative amerikanske internetmedie med gode kilder i Washington, Capitol Hill Blue, afleverede Pentagon dagen før præsident Bushs store Irak-tale i onsdags et notat til Det Hvide Hus om de mulige konsekvenser af en amerikansk troppeforøgelse i Irak.

Ifølge Capitol Hill Blues kilde kan en offensiv i Bagdad med hus-til-hus operationer "dramatisk ændre (...) antallet af ofre i forhold til antallet af operationer."

Pentagon-notatet advarer præsidenten om et tænkeligt tabstal ved udgangen af dette år på 6.000 amerikanske soldater og måske så meget som 10.000, når 2008 er gået. Antallet af sårede siden krigens start kan risikere at nå op på 100.000. Det amerikanske tabstal siden Irak-krigens start står i øjeblikket ifølge forsvarsministeriet på 3.012 dræbte og omkring 23.000 sårede.

Også avisen Washington Post har for nylig refereret Pentagon-advarsler til Det Hvide Hus om, at flere amerikanske soldater kan give de sunnimuslimske oprørere flere mål at gå efter og al-Qaeda-terrorister i Irak øget motivation til angreb. Shiitiske militer som Moqtada al-Sadrs Mehdi-milits kan tilsvarende vælge at tage kampen op - som al-Sadrs talsmand truer med - eller de kan vælge at gøre sig usynlige og samle kræfter, indtil presset fra de amerikanske tropper letter, for så at vende styrkede tilbage.

Trætte soldater

Om al-Qaedas tænkelige reaktioner på den amerikanske troppeforøgelse siger den britiske professor i fredsstudier Paul Rogers, Bradford University:

"Fra et al-Qaeda-perspektiv leverer Irak allerede en førsteklasses træningsbane for jihad-krigsførelse, og der er ingen fare for, at det ændrer sig. De - og mange vestlige analytikere - tror simpelthen ikke på, at USA kan vinde i Irak. Så jo længere USA taber, desto bedre."

"Bush-regeringens beslutning om at udvide styrkerne er godt nyt for al-Qaeda," mener Paul Rogers.

Risikoen for stærkt stigende amerikanske tabstal skyldes ikke blot det forøgede antal 'skydeskiver' - den nuværende amerikanske troppestyrke i Irak skal øges med 21.500 mand, heraf 17.500 i Bagdad - men ifølge Pentagon også, at krigstræthed blandt soldater, der er i Irak for anden, tredje eller endog fjerde gang, øger faren for fejl.

Ifølge forsvarsminister Robert Gates ophæver Bushs ny strategi den hidtidige regel om, at den enkelte amerikanske reservist eller nationalgardist ikke kan tvangsmsæssigt udsendes til Irak mere end sammenlagt 24 måneder. Fremover er reglen, at man ikke kan udsendes mere end 24 måneder ad gangen. En soldat kan altså tjene op til to år i Irak, komme hjem og holde pause, og derefter bliver udsendt i yderligere et år og i princippet flere gange derefter. Pausen hjemme i USA indskrænkes samtidig fra fem år til nu to år.

Længere tid i krigszonen og flere udstationeringer slider på tropperne og kan øge risikoen for tab. Ifølge Pentagon lider 12 pct. af de sammenlagt 1,5 mio.

Irak- og Afghanistan-veteraner i dag af posttraumatisk stress-syndrom, PTSD. Amerikanske medier har berettet om fem selvmord i ugen mellem jul og nytår blandt soldater, der havde fået besked om, at de skulle på endnu en tur til Irak.

Op til al-Maliki

Det Hvide Hus har ikke givet nogen antydning af, hvor længe man er villig og i stand til at opretholde en øget styrke. Det afhænger af, hvor hurtigt - eller om - Iraks premierminister Nouri al-Maliki kan levere sit bidrag til strategien i form af bl.a. flere irakiske tropper i forreste linje, når Bagdad skal renses for sunnioprørere og shiamilitser.

Udenrigsminister Condoleezza Rice lægger ikke skjul på, at den amerikanske regerings tålmodighed med al-Maliki og hans regering i Bagdad er ved at briste.

"Jeg tror, det står meget klart for ham, at den amerikanske tålmodighed er tyndslidt," sagde Rice i et interview på Fox News fredag.

"Irakerne er nødt til at forstå - og jeg tror, at de forstår - at det er dem, der har nøglen til at standse den sekteriske vold, om end med vores hjælp (...) Jeg tror, de forstår konsekvenserne. De vil være meget alvorlige for de irakiske ledere, hvis de ikke leverer varen," advarede udenrigsministeren.

Hverken Pentagon eller Det Hvide Hus har bekræftet eller dementeret eksistensen af Pentagon-notatet om det mulige tabstal på 10.000 soldater.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu