Læsetid: 5 min.

Pentagon er splittet om troppeudvidelse

Nogle generaler vil fortsætte den hidtige strategi, der går ud på at overdrage flere opgaver til Iraks hær. Andre støtter præsidentens forventede forslag om at udvide styrketallet med 20-30.000 amerikanske soldater
10. januar 2007

BOSTON - Når præsident George W. Bush i aften lokal tid præsenterer det amerikanske folk for et radikalt skift i USA's krigsstrategi, hvad angår Irak, vil en gruppe akademikere og en enkel eks-general sidde foran tv-skærmen i den nykonservative tænketank American Enterprise Institute og gnide sig tilfreds i hænderne.

Den nykonservative militærekspert Frederick Kagan, tidligere hærgeneral Jack Keane, nykonservative ideolog Tom Donelly og flere andre har nemlig været med til at sætte tydelige fingeraftryk i præsidentens plan for "en ny vej fremad".

Selve planen er blevet udarbejdet af en tværministeriel gruppe på 12 regeringsembedsmænd under ledelse af vicesikkerhedsrådsgiver J.D. Crouch, en tidligere nykonservativ tænker, der i 1990'erne anbefalede at angribe Nordkorea med atomvåben. Vicepræsident Dick Cheney har ifølge en artikel i gårsdagens Wall Street Journal haft betydelig indflydelse på overvejelserne.

De civile og militære eksperter fra American Enterprise Institute har tillige bidraget med mange af de ideer, som snart skal udmøntes på slagmarken i Bagdad og i sunniprovinsen Anbar. AEI offentliggjorde i midten af december en foreløbig rapport med en række anbefalinger til præsidenten. Den udkom sidste fredag i en detaljeret udgave, hvor den blev offentligt velsignet af republikanske senator John McCain og demokratiske senator Joseph Lieberman.

Fordobling af hæren

Begge senatorer har i lang tid opfordret præsident Bush til at sende flere soldater afsted til Irak ud fra den betragtning, at kun genoprettelsen af sikkerhed i Bagdad og sunni-trekanten vil kunne vinde irakiske borgeres loyalitet tilbage og berede vejen for en senere tilbagetrækning af USA's styrker. Det er dog en idé, som mange demokrater og nogle få republikanere i Senatet lægger distance til.

I den såkaldte Kagan-rapport anbefaler forfatterne præsidenten at sende fem hærbrigader (17.500 soldater) til Bagdad og to regimenter fra marineinfanteriet (10.000 soldater) til Anbar-provinsen. I øjeblikket er 13 hærbrigader og to marineregimenter udstationeret i Irak, hvoraf de tre brigader (10.500 soldater) opererer i Bagdad.

Tænketankens forslag er altså ensbetydende med mere end en fordobling af hærens tilstedeværelse i Bagdad og en fordobling af marineinfanteriets styrke i Anbar-provinsen.

"Oprørerne vil blive stillet i en hel umulig situation," siger senior militæranalytiker i AEI, Tom Donnelly, til Information.

"Der er ca. 23 sunni- og etnisk blandede kvarterer i Bagdad, som vi og den irakiske hær ikke har kunnet få herredømme over. Ideen er at placere en amerikansk og en irakisk hærbataljon i hvert af disse kvarterer. Og til forskel fra tidligere vil de blive i kvarteret. Der bliver ikke noget med at jage oprørerne ud og så efterlade sikkerhed og kontrol til irakiske soldater," pointerer han.

Donnelly mener, at den tidligere strategi i Bagdad - der gik ud på at indtage et kvarter og herefter overlade sikkerheden til irakiske soldater - et slået helt og aldeles fejl.

"Kun når vi er blevet i et kvarter, har sikkerhedssituationen stabiliseret sig. Oprørerne har ikke kapacitet og vovemod til at fortsætte angreb mod amerikanske styrker, der slår sig ned permanent. Hvis de prøver, bliver de nemlig elimineret," siger han.

Ledetråden i denne teori er, at amerikanerne kan få indbyggerne i de mest voldsplagede kvarterer af Bagdad til støtte den irakiske regering, hvis de føler sig beskyttet. Men det mål kan kun blive virkeliggjort, hvis irakerne og amerikanerne samtidig investerer i infrastruktur og skaffer arbejde til det høje antal ledige. Det bliver en del af Bushs plan.

Men der er ikke så få problemer med denne plan, mener pensionerede brigadegeneral Kevin Ryan, som i dag er seniorforsker på Harvards Kennedy-skole i Cambridge, Massachusetts.

"Det indbyggede præmis i AEI's plan - at den hidtige strategi er slået fejl - er skudt ved siden af. Siden 2003 har vi opbygget en irakisk hær med 135.000 soldater og en politi- og sikkerhedsstyrke på 180.000. Meningen var, at de gradvist skulle overtage vores opgaver, og det er ikke gået godt nok. Men at det går langsommere end ønskværdigt er ikke ensbetydende med, at strategien har slået fejl," siger Kevin Ryan til Information.

Brigadegeneral Ryan var vicechef for den amerikanske hærs krigsplaner og strategiske planlægning fra 2003 til 2005. Han var derfor dybt engageret i organiseringen af den amerikanske militære tilstedeværelse i Irak efter invasionen i marts 2003.

Ryan siger, at ingen af topgeneralerne i Pentagon har anbefalet en styrkeudvidelse i Irak.

"De har hele tiden været overbevist om, at det bedste ville være at få irakiske soldater til at løse opgaverne i Bagdad og Anbar-provinsen. De kender befolkningen, de taler sproget. Det gør vores soldater ikke. Det er kun et spørgsmål om irakernes politiske vilje."

Oprindeligt var det meningen, at den irakiske hær skulle sende fire brigader (10.000 soldater) til Bagdad sidste sommer. Men i realiteten kom den egentlige irakiske kampstyrke til at bestå af to-tre bataljoner, hvilket svarer til 1.000 mand. Men nu skal premierminister Nuri al-Maliki have lovet præsident Bush at sende tre brigader (6.000 soldater) til Bagdad. To af dem vil komme fra de kurdiske områder i nordlige Irak.

Der er en anden årsag til modstanden i Pentagon mod at øge styrketallet i Irak.

"Det bliver en kolossal belastning for den amerikanske hær. Faktum er, at der ikke er tale om at sende nye og friske styrker til Irak i det næste årstid. I stedet skal de soldater og marineinfanterister, som var på vej hjem, blive der længere. Når de så bliver afløst, får de mindre end et år hjemme til at hvile ud, optræne til nye missioner og udbedre deres udstyr," siger Kevin Ryan.

Det er hovedårsagen til, at den øverstebefalende i Irak, George Casey, og chefen for USA's centrale kommando i Mellemøsten, general John Abizaid, samt hærchef Peter Schoomaker har taget afstand fra en troppeudvidelse i Irak.

"De har ikke noget imod at sende flere styrker til Bagdad og Anbar, men det skal være irakiske soldater, ikke amerikanske," pointerer Ryan.

Det er imidlertid ikke det indtryk, forfatterne til Kagan-rapporten har fået.

"Langt de fleste Pentagon-generaler, vi har snakket med, støtter for vores forslag," fortæller Donnelly. "Casey og Abizaid hører til mindretallet."

Hærchef Schoomakers skepsis skal ifølge Donnelly være blevet forvandlet til støtte, efter at præsident Bush forsikrede ham, at belastningen på hærens soldater bliver midlertidig.

"Præsidenten har forsikret ham om, at flere national guard-soldater og hærens reserver (alle ældre soldater med en dårligere udrustning, red.) vil blive indkaldt og optrænet i løbet af det næste år til at overtage hærens nye opgaver," beretter Donnelly.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu