Læsetid: 1 min.

Per Stig: Arabisk initiativ revurderes

Optræk til ny splid mellem regerings-partierne og Dansk Folkeparti kan tackles med revision af dansk kultur- og demokratiprojekt i arabiske lande
11. april 2006

Udenrigsminister Per Stig Møllers (K) stort anlagte initiativ over for den arabiske verden er til fuldstændig revision. Det sagde han i går efter fornyet kritik fra både Venstre og Dansk Folkeparti.

Vi er i gang med at analysere hele det arabiske initiativ, på basis af det vi har været igennem de sidste tre måneder. Hvad skal der lægges om. Hvad skal der gøres mere i. Der er alt til undersøgelse. Den bliver færdig inden 1. maj, sagde Per Stig Møller.

Det arabiske initiativ er på 100 millioner kroner om året og rummer masser af politisk sprængstof.

Dansk Folkepartis næstformand, Peter Skaarup, kalder det for 'leflen' for arabiske regimer. Han ser på baggrund af Muhammed-sagen et behov for en mellemøstlig radiostation i stil med Radio Free Europe og Radio Liberty, der under den kolde krig bragte nyheder til østblokken uden om de kommunistiske statsradiofonier.

"Det arabiske initiativ er på mange måder udtryk for en leflen for siddende arabiske regimer, ikke et opgør med dem. Der bør satses på medieprojekter, der rækker ud over de enkelte arabiske landes grænser, og som er uden for de totalitære regimers rækkevidde. Det ligger lige for at udnytte, at hele Mellemøsten stort set taler og forstår arabisk," siger Skaarup.

Fokus på ytringsfrihed

Per Stig Møller betoner imidlertid, at der er fokus på ytringsfrihed.

"I det arabiske initiativ har vi en medieafdeling, hvor vi prøver at arbejde på fri og uafhængig journalistik i de enkelte lande, blandt andet i Yemen, siger han og betvivler, at ret mange danske skatteyderkroner ender i iranske og syriske projekter."

"Man skal se på, hvad det er for et projekt og ikke hvilket land. Menneskerettigheder vil vi gerne have fremmet, uanset hvor det er," siger han om Poulsens udtalelser.

SF's udenrigsordfører, Steen Gade, siger til avisen, at "det er som om, at regeringens konklusion på Muhammed-krisen er, at de arabiske lande skal lære mere om os og ikke omvendt. Men krisen har altså også vist, at vi er dumme og uvidende".

ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her