Læsetid: 3 min.

Per Stig Møller: Blød magt afgørende - hård magt uundværlig

Måske kan en urolig fremtid ikke undgås, siger nøgtern udenrigsminister i dag i tale på Københavns Universitet
6. november 2006

Når udenrigsminister Per Stig Møller i dag går på talerstolen i Københavns Universitets festsal på Frue Plads for at holde, hvad han kalder sin store udenrigspolitiske tale, er Irak-krigen ikke i fokus.

"Det er de overordnede tendenser og de globale visioner, der er emnet," siger ministeren til Information.

Men komplikationerne i Irak, Afghanistan-krigen og alt, hvad der i øvrigt er sket i medfør af 11. september-terroren, er alligevel en central præmis for talen og for dansk udenrigspolitik i disse år.

"I 2001 kom religion og religiøst motiveret krig ind som en ny, central faktor i den globale politik. Det var en markant og uforudset forandring, som er kommet bag på mange," siger Per Stig Møller og drager en parallel til de store og uventede forandringer, der i 1648 fulgte i kølvandet på den westphalske fred, der grundlagde systemet af nationalstater. Og forandringerne i 1789, hvor folket via den franske revolution pludselig kom ind som en ny og ukendt faktor i ligningen.

Tilsvarende har religion og kultur fået en politisk dimension og betydning, som før år 2001 ikke var der eller i hvert fald blev overset.

"USA's udenrigsminister fra 1997-2001 Madeleine Albright siger, at det har slået hende, at State Department ikke havde folk med forstand på religion. Der har været alt for ringe forståelse for religionen som en ny faktor, alt for lidt viden," siger Per Stig Møller og spørger, hvor mange i Vesten der f.eks. havde tilstrækkelig indsigt i forskellen på sunnimuslimer og shiiter til at kunne se, at de i dagens Irak ville begynde at skære halsen over på hinanden og sprænge hellige moskéer i luften.

Belært af erfaringen søger ministeren med den ny finanslov at få flere eressourcer til at opgradere kundskaberne hos ministeriets og udenrigstjenestens egne folk, når det gælder religion og kultur.

Hård og blød magt

Med en ret konkret erfaringsbagage vil Per Stig Møller i sin tale påpege, at globaliseringen i denne såvel som i andre henseender har skabt en udvikling, der er blevet vanskeligere - til tider umulig - at styre. Ved siden af religionen som ny kraft, er intensiteten i handel og investeringer, skærpelsen af den internationale økonomiske konkurrence samt en uoverskuelig informationsmængde blevet faktorer, der gør det vanskeligt at være udenrigsminister og at føre national og international politik i det hele taget.

"Da jeg kom på Københavns Universitet i 1960'erne, forventede vi, at alt gik fremad, og syntes, vi havde magt over tingene. I dag frygter vi, at alting bliver værre. I dag indfinder en afmægtighed sig."

Metoden til at håndtere det vilkår er for det første at spørge, hvad der kan ske: kortlægge de grimme scenarier og identificere de nye muligheder. Og for det andet at udforme en politik, der ifølge Per Stig Møller kombinerer 'hard power', der taler til en konfliktparts hjerne og fornuft - som f.eks. interventionerne i Irak, Afghanistan og måske Sudan - med 'soft power', der kan påvirke hjerte og sind.

Situationen i Afghanistan og Irak ufortalt fastholder udenrigsministeren "det hårde kontinuum af muligheder fra sanktioner til militære midler" som en nødvendighed.

"Al-Qaeda kan man ikke forhandle med. De må bare stoppes. Eller sagt på en anden måde: Uden 'hard power' vil andre med deres 'hard power' slå vores 'soft power' ud," mener han.

'Pragmatisk idealisme' kalder Per Stig Møller den strategi, der anerkender den lejlighedsvise brug af magt for at opnå moralske mål.

Men den hårde magt er i sig selv et kortsigtet, utilstrækkeligt værktøj. Dansk anvendelse af blød magt i forhold til den arabisk-muslimske verden er ifølge ministeren helt afgørende. Blød magt er at se demokratiudvikling, fattigdomsbekæmpelse, beskæftigelse, retssikkerhed og kvinders rettigheder som centrale værktøjer til at fremme sikkerhed. På den konto vil Per Stig Møller i sin tale dvæle ved bl.a. Det Arabiske Initiativ, dansk deltagelse i FN's ny Fredsopbygningskommission og G8-landenes Forum for the Future.

Blød politik i forhold til bl.a. Mellemøsten er "bydende nødvendig, fordi befolkningsvæksten tilsiger, at regionen i fremtiden vil blive et katastrofalt område, hvis ikke man får skabt velstand og fremgang."

"De, der ønsker civilisationernes sammenstød, vil søge at forhindre denne fremgang, og hvis dét lykkes for dem, og hvis det lykkes at fremstå som ofre og give Vesten skylden, så vinder fanatikerne og terroristerne frem."

Tilhørerne i festsalen på Frue Plads vil møde en udenrigsminister, der erkender, at der er mange dystre udsigter og ubekendte størrelser.

"Måske kan den urolige fremtid slet ikke undgås? Måske ikke! Men det bliver i hvert fald ikke fordi, vi fra dansk side i af magt har givet op," insisterer landets udenrigsminister.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu