Læsetid: 2 min.

Per Stig Møller - en meget presset mand

18. oktober 2006

USA's kongres har vedtaget en lov, der blandt andet vil tillade brug af visse former for tortur, åbne op for fængslinger på ubestemt tid samt forhindre, at tilbageholdte kan prøve deres tilbageholdelse, arrestation eller behandling ved civile amerikanske domstole.

Det er den såkaldte Military Commissions Act, en lov der er blevet kritiseret sønder og sammen af en lang række menneskerettighedsorganisationer som Amnesty International og Human Rights Watch.

Den danske regering med udenrigsminister Per Stig Møller i spidsen har et lidt andet - og desværre mere afslappet - forhold til den nye amerikanske torturlov. Per Stig Møller mente for eksempel i Folketingssalen den 4. oktober, at loven var "et skridt i den rigtige retning." En bemærkelsesværdig udtalelse. Jeg er ret sikker på, at de indespærrede på Guantánamo ikke synes det samme.

Enhedslisten har derfor presset regeringen i sagen om USA's nye torturlov, både i Folketingssalen, i Europaudvalget og i Udenrigspolitisk Nævn. Disse debatter har udstillet regeringens manglende vilje til at handle og påtale problemerne over for USA. Og de har også udstillet regeringens manglende viden, evne og lyst til at sætte sig ind i sagerne.

Senile Rune Lund

For eksempel kunne man høre Per Stig Møller sige i Folketingssalen den 4. oktober i forhold til brugen af tortur: "Forbuddet mod tortur gælder for hele den amerikanske centraladministration, herunder CIA. Så det svarer ikke til Hr. Rune Lunds gengivelse af det."

Men ugen efter kunne man høre en stærk presset Per Stig Møller sige: "Det er ikke godt nok, at det ikke er klart nok for CIA."

Da undertegnede takker for denne indrømmelse, kvitterer udenrigsministeren på denne måde:

"Altså, jeg kan godt forstå, vi skal herned hver eneste onsdag, når hr. Rune Lund ikke kan huske fra onsdag til onsdag. Det er jo en ærlig sag for nogen, at man har andet i hovedet. Men præcis de problemer, jeg nævnte, sagde jeg formentlig ordret sidste onsdag. Så når hr. Rune Lund siger: 'Nu indrømmer ministeren,' så skyldes det altså, at korttidshukommelsen er røget, det plejer kun at være senile mennesker, der mister korttidshukommelsen, men det kan altså også ske for hr. Rune Lund."

Det er en meget presset mand, vi har at gøre med her. Men jeg har stor forståelse for Danmarks udenrigsminister. Det er et hårdt arbejde, han har. Det er hårdt at skulle stå og forsvare USA's brug af tortur. Jeg er glad for, det ikke er mig.

Der er dog en meget enkel måde at få Enhedslistens spørgelyst til at ophøre i forhold til USA's torturlov. Helt konkret vil jeg anbefale Per Stig Møller at tage kontakt til USA's regering med en opfordring om at få dem til at droppe torturloven. Samtidig bør Per Stig Møller gøre det klart, at Danmark ikke vil udlevere personfølsomme oplysninger til USA, da disse vil kunne blive brugt til at arrestere folk, der efterfølgende kan blive udsat for tortur. Den danske regering bør også gøre det klart, at Danmark ikke vil deltage i fælles militære operationer, hvor tilfangetagne personer kan risikere at ende i Guantánamo-lejren.

Jeg er sikker på, at sådanne initiativer kunne gøre Per Stig Møller til en mindre presset mand.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her