Læsetid: 3 min.

PET har makuleret store dele af sit koldkrigsarkiv

Historikerne beklager destrueringen af en vigtig del af Danmarks-historien, men PET siger, at det er sket af hensyn til den enkeltes retssikkerhed
2. juli 2005

Politiets Efterretningstjeneste, PET, har destrueret størstedelen sit arkiv fra Den Kolde Krig. Det fremgår af den store koldkrigsredegørelse, som Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, netop har offentliggjort.

Her hedder det, at "den altovervejende del" af det materiale, der kunne have kastet lys over truslen mod Danmark under Den Kolde Krig, er blevet makuleret. "Det gælder især sager fra 1940'erne og 1950'erne, men også mange sager af nyere dato," skriver udrederne.

Souschef Vibeke Christensen fra PET bekræfter den omfattende makulering.

"Det er helt korrekt, at en del af vores materiale fra Den Kolde Krig er destrueret," siger hun og forklarer, at det skyldes de gældende regler for registrering af personer og organisationer. De betyder, at en sag skal destrueres, hvis der ikke er sket noget i sagen i 10 år.

Hvide huller

Forskerne bag den omfangsrige koldkrigsudredning beklager tydeligvis den omfattende makulering af PET's arkiv fra perioden 1949-91, som udredningen beskæftiger sig med.

Makuleringen har betydet, at DIIS ikke har fået adgang til "langt størstedelen" af de sager, som forskerne gerne ville have set. Det gælder blandt andet materiale om østlige aktiviteter i Danmark, om Danmarks Kommunistiske Partis virke og om mulig agentvirksomhed i Danmark, fremgår det af udredningen.

Set fra et forskningsmæssigt synspunkt er betyder det, at der er store hvide pletter på Den Kolde Krigs Danmarkskort.

En undersøgelse af agentvirksomhed i Danmark i 1940'erne og 1950'erne er hermed "besværliggjort - hvis ikke umuliggjort", hedder det.

DIIS konstaterer også, at det af samme grund er umuligt at give et fyldestgørende billede af PET's viden om Østlandenes påvirkningsforsøg og deres kontakter til sikkerhedspolitiske aktører."

300 dokumenter

I forbindelse med udredningen har DIIS haft adgang til i alt 300 PET-dokumenter fra den mere end 40 år lange periode, som udredningen dækker. Dokumenterne er screenet - det vil sige renset for oplysninger, der kan kompromittere PET's indhentningsmetoder, kilder og samarbejdspartnere og placeret i en særlig DIIS-samling i PET's arkiv, hvor andre historikere formentlig fremover vil kunne få adgang til dem.

Chefudreder Svend Aage Christensen glæder sig i den forbindelse over, at det via koldkrigsudredningen er lykkedes at bevare i hvert fald disse 300 dokumenter.

"Så bliver de da i al fald ikke makuleret," som han siger.

Vibeke Christensen fra PET er godt klar over, at historikerne er utilfredse med den omfattende makulering.

"Det er to modstridende hensyn, der skal afvejes; hensynet til historikerne og hensynet til retssikkerheden for de mennesker, der er genstand for tjenestens efterforskning. Vi følger det regelsæt, som er aftalt med Wamberg-udvalget," siger hun med henvisning til det lille firemandsudvalg, der løbende kontrollerer omfanget og karakteren af efterretningstjenesternes personregistrering.

"Det bærende princip for vores makulering er hensynet til den personlige retssikkerhed. Vi sletter vores dokumenter efter 10 år, hvis der ikke sker noget i sagen - med mindre der er helt særlige grunde til at opbevare dokumenterne længere," siger hun og forklarer, at det i hvert enkelt tilfælde kræver en særlig godkendelse fra Wamberg-udvalget at beholde dokumenterne.

"Det skal jo ikke være noget Stasi-arkiv, hvor folk er registreret for tid og evighed", siger hun.

Andre grunde?

I forbindelse med Koldkrigsudredningen har DIIS indgået en særlig arkivaftale med PET, men Vibeke Christensen ønsker ikke at oplyse indholdet. Hun vil dog godt bekræfte, at forskerne ikke har haft adgang til selv at rode på PET's hylder.

Historikeren Kurt Jakobsen, der er tidligere medlem af DKP, beklager ligesom DIIS, at arkiverne er blevet destrueret.

Han mener imidlertid, at forklaringen på PET's omfattende makulering af materialet fra Den Kolde Krig er en anden.

"Jeg tror ikke på, at PET har makuleret det af hensyn til de personer, der er registeret. Den slags hensyn har PET aldrig taget. Det kan heller ikke være pladshensyn, der har drevet tjenesten til at rydde op - ikke med vore tiders mulighed for elektronisk opbevaring. Det kan efter min mening kun være, fordi materialet kompromitterer PET," siger han og minder om, at det siden 1968 har været forbudt at registrere danske borgere alene på grundlag af politisk aktivitet.

Vibeke Christensen vil ikke kommentere beskyldningen, men henviser til, at PET-kommissionen netop har til opgave at undersøge dette spørgsmål.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her