Læsetid: 3 min.

Pinse i protestens tegn

Millioner af franskmænd holdt lovligt fri, strejkede eller blev hjemme, mens andre surmulende gik på arbejde i går. Aflysningen af fridagen blev lige så upopulær som forudsagt
17. maj 2005

PARIS - "To timer har det taget mig at komme ind til Paris. Det er helt uantageligt." Nadira Jouardet er sammenbidt sur. Den fransk-marrokanske kvinde tager hver dag ind til hovedstaden fra en forstad med første regionaltog og derefter med metroen til sit arbejde i Paris' 16. arrondissement. Men i går - 2. pinsedag - kørte regionaltogene stort set ikke, og selv om metroen fungerede, skabte det problemer for mange, der som Nadira er afhængige af offentlige transportmidler for at komme på arbejde. Strejken blandt togpersonalet, som deltes af bl.a. store dele af postarbejderne, transportsektoren samt flertallet af skolelærerne skyldtes regeringens beslutning om at sløjfe hellig- og dermed fridagen 2. pinsedag og overføre provenuet - omkring 15 milliarder kroner - fra den ekstra arbejdsdag til en særlig fond for de gamle og handicappede.

Det var imidlertid ikke de strejkende, den 50-årige kvinde var muggen på, men derimod regeringen: "En fond for de gamle. Som om man ikke betalte skat nok. Og hvem ved, hvad pengene vil gå til. Nej, højrefløjen i dette land ønsker at lade arbejderne betale mere. Samme historie altid."

Nej-effekt

Adspurgt af Informations udsendte om hendes vrede over regeringen også vil give sig udtryk i et nej til den europæiske forfatning ved folkeafstemningen den 29. maj, ser hun imidlertid forbløffet ud: "Nej bestemt ikke. Jeg har godt set på tv, at politikerne tror, at folk ikke kan forstå, at EU og regeringen ikke er det samme, men det har jeg ingen problemer med. Jeg siger ja til Europa. Det er denne her regering, som er helt galt på den."

Men andre kædede gerne den nye arbejdsdag og EU-spørgsmålet sammen herunder meningsmålingsinstitutterne og flere franske, politiske kommentatorer. Ved adskillige af de demonstrationer, som fandt sted mandag, sås også protestskilte og bannere mod både EU-forfatningen og "den stjålne" feriedag. Mange eksperter tror også på en dominoeffekt. Politolog Laurent Dubois fra Institut d'Etudes Politiques in Paris, sagde i går til nyhedsbureauet Bloomberg, at "pinsemandag ligger blot 13 dage før folkeafstemningen, og det er omkring nu, folk beslutter sig for, hvad de vil stemme. Raffarins beslutning (om at sløjfe fridagen, red.) vil helt sikkert hjælpe nej-siden."

Få i skole

Der er i hvert fald ingen tvivl om, at beslutningen har været upopulær. Meningsmålinger i weekenden viste, at 68 procent af franskmændene ønsker at beholde 2. pinsedag som fridag - en tradition, som har 119 år på bagen. 55 procent holdt da også fri alligevel. Visse fik simpelt hen fri af deres arbejdsgivere, således alle ansatte i bilindustrien, hvor arbejdsgiverne frivilligt indbetalte en sum som ekstra bidrag. På samme måde holdt også flere banker lukket, mens fagforeningerne i Air France og France Telecom havde sendt deres medlemmer i strejke. De fleste statsskoler i Paris var også lukkede, og på dem, der ikke var, havde de fremmødte elever mere end god plads. Blot 15-20 procent af de franske skoleelever var ifølge fransk radio i skole, og flertallet fulgte dermed opfordringer fra lærernes fagforeninger om at blive hjemme. På en privat skole, som var åben, Ecole Active Bilingue i Paris' 8. arrondissement, var lærerne i går lige så sure over at være på arbejde som personalet i de omgivende (åbne) kiosker og bagerier - de fleste andre forretninger var lukkede: "Det er en forkert beslutning. Jeg blander mig ikke normalt i undervisningsministeriets afgørelser, men dette er ikke rimeligt," lød det fra en kvindelig fransklærer, som ikke ønskede sit navn i nogen avis.

Fire polakker

I omkring 60 franske byer var trafikken mere eller mindre lammet - herunder Lille, Strasbourg og Bordeaux, hvor al offentlig transport som i 24 andre byer var totalt aflyst - og det bidrog nok ikke til at øge pinsehumøret, at såvel lægernes som taxichaufførernes fagforeninger havde besluttet sig for at opkræve ferietillæg på alle priser i går. Men beslutninger kan selvfølgelig laves om. 30 procent af de ferier, som de franske rejsebureauer havde booket i forbindelse med pinsen, inkluderede 2. pinsedag, og i alt strejkede 14 procent af arbejdsstyrken. I lyset af så stor 'civil ulydighed' er det ikke utænkeligt, at regeringen vil trække i land igen. Aviserne hånede regeringen i går for den generelle forvirring og kaos, som har ledsaget den nye lov.

I en satirisk tegneserie-stribe i avisen Le Parisien kunne man more sig over den franske præsident Jacques Chirac, der spørger sin premierminister Jean-Pierre Raffarin: "Hvem er egentlig på arbejde i dag." "Indtil videre, fire polske blikkenslagere og tre rumænske murere," lyder svaret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her