Læsetid: 3 min.

PISA vil teste elevernes samarbejdsevne

Sociale og personlige kompetencer skal indgå i fremtidige PISA-test. Danske elever vil placere sig i top, lyder vurderingen, men skoleledere er betænkelige
17. oktober 2005

Har du selvtillid? Deltager du i diskussioner og viser initiativ? Arbejder du bedst alene eller i en gruppe?

Fremtidige PISA-undersøgelser skal måle elevernes sociale kompetencer, og det er godt nyt for danske elever, vurderer den danske projektleder på PISA 2003, seniorforsker på Danmarks Pædagogiske Universitet, Jan Mejding.

"Vi kan se, at danske elever er gode til problemløsning, og de lægger selv vægt på samarbejde. De vil sandsynligvis placere sig højt," siger han.

Meldingen om de 'sociale' PISA-test kommer fra leder af OECD's analytiske division i uddannelsesdepartementet, Andreas Schleider. Han erkender, at PISA-undersøgelsens målinger af læsning, matematik og naturfag ikke er tilstrækkeligt i forhold til at kunne vurdere elevernes parathed til fremtidens udfordringer.

"Unge menneskers interpersonelle kompetencer såsom deres evne til kommunikation, samarbejde og konfliktløsning er områder, hvor vi netop er begyndt med at udvikle metoder til måling. Det er meget vanskeligt, men det er klart, at hvis PISA skal opfylde sin ambition, er PISA også nødt til at indeholde disse elementer," siger han til Berlingske Tidende.

Mindre mobning

På Petersmindeskolen i Vejle har man siden 1999 'målt' elevernes personlige og sociale kompetencer. Der sættes blandt andet fokus på områder som nysgerighed, selvværd og kommunikationsevne, og en del af lærerne bruger i den forbindelse elevernes logbøger.

Ifølge skoleleder Jens Jørgen Christensen har det blandt andet ført til et lavere støjniveau og mindre mobning.

"De sociale kompetencer er væsentlige for, hvordan eleverne klarer sig i fremtidens globaliserede samfund. Men indsatsen foregår ikke på bekostning af det faglige, som nogle politikere måske tror," siger han.

'Målingen' af de bløde værdier sker gennem dialog med eleverne, men det er også med til at fastholde lærernes bevidsthed om deres egen optræden som rollemodeller, mener Jens Jørgen Christensen, som også peger på et forbedret skole-hjem samarbejde. Alligevel er han ikke udelt begejstret for udsigten til, at PISA vil indføre sociale test.

"Det handler jo om at se efter udvalgte tegn hos eleverne. Hvis man vil måle det med PISA, risikerer man, at kæden hopper af, for der ligger jo en vældig bunke fortolkning i udvælgelsen og evalueringen af disse tegn," påpeger han.

Men Jan Mejding mener ikke, at der er spor grund til bekymring. Han peger på, at målingen ikke behøver at foregå med tal, papir og blyant, men at det kan foregå ved eksempelvis at filme elever i en samarbejdssituation og vurdere deres præstationer der ud fra. Han peger også på, at PISA ikke sigter efter at måle den enkelte elev.

"En sådan måling er kun følsom i forhold til den enkelte elev, men PISA er en national sammenligning, hvor eleverne ikke får tilbagemelding på deres præstation," siger han.

Tidligst i 2009

Men vurderingen af elevernes personlige og sociale evner lader vente på sig. Foreberedelserne til den næste store internationale skole-undersøgelse, PISA 2006, er nemlig i fuld gang, og pilotprojekter er allerede gennemført. Derfor bliver det tidligst i 2009, at de danske elever skal brillere med deres efterspurgte evner, vurderer Jan Mejding.

Selv om formand for Danmarks Skolelederforening, Erik Lorenzen, medgiver, at en test af sociale kompetencer vil tegne et mere nuanceret billede og gøre PISA mere anvendelig, er han ikke uden forbehold.

"Det kan let tænkes at føre til flere politiske initiativer, og skolerne har i forvejen rigeligt at se til i forhold til at skulle leve op til de mange nye krav, der bliver stillet i kølvandet på PISA-undersøgelserne," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her