Læsetid: 2 min.

Pisk skaber ikke jobs

24. oktober 2005

Vi har en regering, der hylder frivillighed og initiativ, i hvert fald i teorien. For når det kommer til arbejdsmarkedspolitikken og særligt a-kasserne, så står der pisk og ensretning på menukortet.

Det gælder f.eks., når beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen i sin iver for at vise handlekraft for at få de ledige i job, har så travlt, at han ikke vil se på de gode erfaringer, der findes blandt a-kasserne.

I beskæftigelsesministerens optik er a-kasserne nogle skurke, der bare lader de ledige sejle deres egen sø. Og beskæftigelsesministeren undrer sig over, at sygeplejersker bare kan gå ledige, når der er mangel på sygeplejersker i det danske sundhedsvæsen.

Desværre ser det ud til, at Claus Hjort lader sig forblænde af sine egne fordomme.

163 ledige sygeplejersker

I øjeblikket mangler der 1.000 sygeplejersker, men arbejdsløsheden blandt sygeplejersker er stort set ikke eksisterende.

Kun 0,2 procent af det samlede antal sygeplejersker er berørt af ledighed i mere end tre måneder. Ud af de i alt 55.000 sygeplejersker, der arbejder i sundhedsvæsenet havde kun 163 sygeplejersker i september 2005 været ledige i tre måneder eller mere.

Og vores indsats er faktisk så effektiv, at da Danske Sundhedsorganisationers Arbejdsløshedskasse (DSA) opgjorde tallene igen den 12. oktober 2005 havde 36 ud af de 163 sygeplejersker i mellemtiden opnået beskæftigelse!

Samarbejde

I stedet for at svinge pisken skulle ministeren i stedet se nærmere på, hvorfor arbejdsløsheden blandt sygeplejersker er så lav.

I DSA arbejder vi dagligt med at hjælpe de få ledige sygeplejersker. Vi har som de eneste en samarbejdsaftale med Arbejdsmarkedsstyrelsen. En aftale som vi er meget glade for, fordi det betyder, at vi fra første ledighedsdag har tæt kontakt til vores ledige medlemmer.

Vores beskæftigelsesindsats er målrettet fokuseret på jobformidling og en tæt opfølgning af den enkelte ledige.

Opskriften på vores succes skyldes, at vores arbejdskonsulenter har en faglig baggrund og kyndig indsigt i sundhedsvæsenet, hvilket betyder, at vi sammen med den ledige kan finde den hurtigste vej tilbage til jobbet. Vi gør med andre ord det, vi er gode til. En praksis der faktisk burde falde i tråd med de forslag, som ministeren selv kommer med.

Uddan sygeplejersker

Alligevel skal vi gang på gang høre, at ministeren langer ud efter sygeplejerskerne. Claus Hjort burde i stedet stoppe op og spørge, hvad han kan gøre for at styrke netop vores indsats og vores bestræbelser på at sikre, at sygeplejerskerne er hos patienterne frem for i ledighedskøen.

Og regeringen burde koncentrere sig om, at få uddannet flere sygeplejersker, så sundhedsvæsenet i højere grad end i dag kan efterkomme behovet hos borgere og patienter.

Det er forudsætningen for at få det sundhedsvæsen i verdensklasse, som statsministeren bliver ved med at efterlyse. Og som vi arbejder målrettet for i dagligdagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her