Læsetid: 2 min.

Pocketshop amok

Ens bøger med forsiderne udad og nogle lilla boghylder. Sådan lyder en del af hemmeligheden bag den svenske pocketopskrift, hvor effektiv distribution har spredt bogsalget fra boghandel til døgnkiosk. Pocketshop, der er en af hovedaktørerne, tøver dog med at gå ind i Danmark
19. november 2005

I Pocketshops ens lilla butikker med ens lilla hylder og ens bøger står Thomas Mann og Tom Clancy i en og samme ramme. Uanset om du befinder dig i Uppsala, Malmö eller Göteborg, der har de samme top 10-lister og de samme slagtilbud. Kæden, der åbnede sin første butik på Stockholms Centralstation i 1989, har givet billigbøgerne i Sverige et ordentligt skub i ryggen. En effektiv distribution er nemlig nødvendig for at få billigbogsbølgen til at blive stor nok. Det mener blandt andre Aschehougs direktør Anette Wad.

"At billigbogen er blevet en succes i Sverige hænger sammen med distributionen. Du kan gå ind i en døgnkiosk eller på en tank helt oppe i Nordsverige, og så er der et bredt udvalg af Månpocketbøger. De har jo sikret sig så mange udstillingsvinduer som muligt, og det vil også være nødvendigt i Danmark," siger hun.

Pocketshop er ikke alene på markedet. Hver tredje pocketbog i Sverige bliver i dag solgt via Pocketgrossisten. Et distributionsfirma, der blandt andet sælger og holder orden i supermarkeders og kioskers billigbogsbeholdning. Derfor kan det lade sig gøre at sælge bøger sådanne steder, mener den svenske forlægger Per Gedin, en af hovedkræfterne bag billigbogsforlaget Månpocket.

"Distributionen er afgørende. Det er uundværligt hvis bøgerne skal ud til befolkningen. Det første forsøg vi gjorde med billigbøger, gik i vasken, netop fordi vi ikke kom uden for boghandlen med bøgerne," siger han.

Med maven udad

Per Gedin var med til at indføre, at billigbøgerne blev udstillet med forsiderne ud mod køberne.

"Al information skal være tilgængelig på forsiden. Det er noget, Pocketshop har arbejdet meget med. Hvis man som boghandlerne udstiller bøgerne med ryggen udad, så sælger man ikke bøger, fordi det netop handler om en impuls," mener han.

Morten Hesseldahl, direktør for Lindhardt & Ringhof, mener også, at distributionen spiller en væsentlig rolle. For at der skal komme nok opmærksomhed på billigbogen kræver det nemlig, at køberne ved, hvor tingene står. Det gælder også i boghandlerne, hvor svenskerne har specielle afdelinger og boghylder, der ser ens ud og dermed indikerer, hvor pocketbøgerne står.

"Det afhænger også af salgsstederne. I danske boghandler forsvinder paperbackbøgerne gerne i ordinærhylden. Her står paperbacks ikke sammen med andre billigbøger, men sammen med forfatterens andre bøger. Det er desuden afgørende med en hurtig distribution," siger han.

Indtil videre er der dog intet, der tyder på, at de svenske distributionskanaler vil brede sig til danske byer. Direktøren for det svenske Pocketshop, Mathias Engdahl, kan nemlig ikke komme ind på Hovedbanegården i København, og det mener han vil være nødvendigt, hvis billigbøgerne skal få den synlighed, de har brug for.

"Grunden til, at det er vigtigt at komme ind på banegården, er, at læsningen er koblet sammen med rejsen. Hvis vi starter en butik ude i byen, bliver vi automatisk et ud af mange shoppingprodukter, men når man rejser, er læsningen et grundprodukt," siger han og henviser til, at den moderne europæiske pocketbog Penguin Books netop startede sin fremgang på de britiske banegårde.

"Jeg tror, at det her kan blive afgørende for at man i Danmark kan få en god pocketudgivelse. Vi har prøvet at komme ind nogle gange. Men hvis vi får chancen igen, så tager vi den," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her