Læsetid: 2 min.

Polens økonomi boomer derudad

De mange udenlandspolakker, der arbejder i først og fremmest Storbritannien og Irland, sender store pengestrømme hjem, som nu er begyndt at gøre deres virkning: Trods sin skandaleombruste nationalistregering er Polen inde i en rivende vækst
7. marts 2007

WARSZAWA - Trods en stribe skandaler og afskedigede ministre har Polens nationalistiske regering hidtil formået at klare skærene, først og fremmest i kraft af et økonomisk boom, der i vidt omfang er hjulpet på gled af de massive pengestrømme, som sendes hjem af polakker, der arbejder i udlandet.

Siden Storbritannien og Irland åbnede deres arbejdsmarkeder for polske arbejdere, er Polens overførsler fra udenlandspolakker steget til 6,4 milliarder euro om året. Den voksende velstand har reddet den skandaleombruste regering, som domineres af de kontroversielle tvillingebrødre, som beklæder positionerne som henholdsvis præsident og premierminister.

Siden han i 2005 blev indsat som præsident har Lech Kaczynski og hans tvillingebror Jaroslaw slidt fem finansministre, to udenrigsministre, tre skatteministre, en premierminister en forsvarsminister og en indenrigsminister op.

Den populistiske stridbare vicepremierminister Andrzej Lepper gik efter et opgør med tvillingerne endnu før han blev indsat, og regeringen klarede også at overleve afsløringen af en samtale optaget på bånd, hvor en højtstående embedsmand forsøgte at tilbyde et parlamentsmedlem forskellige gunstbevisninger, hvis han ville skifte politisk tilhørsforhold.

Tvillingerne styrket

Den seneste ministerfyring gik ud over Radek Sikorski, den frimodige, men veltalende forsvarsminister, som gik af tidligere på måneden efter rygter om et opgør, der skal have fundet sted om chefen for den polske militære sikkerhedstjeneste, Antoni Macierewicz og dennes metoder. Macierewicz er en nær personlig ven af tvillingerne.

De mange ømtålelige politiske affærer ser dog kun ud til at have styrket tvillingernes greb om magten, og deres regering sidder i al fald på kort sigt sikkert i sadlen, styrket som den er af den høje økonomiske vækst.

Penge, der sendes hjem til Polen fra udenlandspolakker, tegner sig for næsten 2,5 procent af nationens bruttonationalprodukt på 250 milliarder euro.

Siden Storbritannien åbnede sit arbejdsmarked for polakker for næsten tre år siden har mindst en kvart million af dem - muligvis mange flere - slået sig ned her.

Marcin Korolec, polsk viceøkonomiminister siger: "Over 6 milliarder euro i overførsler er en meget stor kapitalindsprøjtning. Selvfølgelig kan det mærkes både på det indenlandske forbrug og den økonomiske vækst."

I kraft af udenlandspolakkernes finansielle stimulans og fordelene ved EU-medlemskab kunne den polske økonomi i sidste år notere en vækstrate på imponerende 5,8 procent. Alene i byggesektoren var den årlige vækst på 12 procent.

Ifølge en ny økonomisk redegørelse skyldes sidste års økonomiske vækst hovedsagelig en stigning i det generelle forbrug, og mellemstore og større firmaer kunne da også melde om salgsfremgang på 11,9 procent imod blot 1,5 procent i fremgang for 2005.

Væksten tilskrives også tiltag for at gøre arbejdsmarkedet mere fleksibelt, lønstigninger og de betydelige midler i landbrugsstøtte og andre overførsler, der er kommet fra EU.

Regeringen har ikke været sen til at tage æren for den stigende velstand. Eugeniusz Smolar, direktør for Polens Center for Internationale Relationer, medgiver da også, at den økonomiske vækst har fået stor betydning for Kaczynski-tvillingerne. Den frygt, mange i starten følte for, at regeringen ville straffe udenlandske investorer, har hidtil vist sig ubegrundet. "Den polske regering foretager sig intet, der risikerer at bremse landets økonomiske vækst," siger han.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu