Læsetid: 2 min.

Politi lover specialindsats mod æresdrab

Ghazala Khan henvendte sig forgæves til politiet, inden hun blev dræbt. Nu lover politi og regering større beskyttelse af unge i lignende konflikter
30. juni 2006

Der blev skrevet retshistorie med i alt 120 års fængsel til ni tiltalte i æresdrabssag, men nu melder spørgsmålene sig. Alle de ni sigtede for drabet på den 18-årige Ghazala Khan blev onsdag idømt hårde straffe, men spørgsmålet er, om tragedien kunne have været undgået.

Inden Ghazala Khan blev myrdet i Slagelse, havde hun forgæves henvendt sig til tre forskellige politistationer. Det vil følge rigspolitichef Torsten Hesselberg ikke ske igen.

"I fremtiden vil politifolk ikke være i tvivl om, hvad de skal gøre," siger rigspolitichefen til DR. Han vil allerede i næste uge tage initiativ til en særlig politienhed, der skal vurdere truslerne og sørge for den fornødne beskyttelse af truede. Og han er ikke overbevist om, at politiet har den fornødne indsigt i problemerne.

"Det kan meget vel være sådan, at vi skal trække på folk med særlig indsigt på området - uden for politiet," siger Torsten Hesselberg.

"Det er et godt og meget vigtigt tiltag," siger Manu Sareen, der er af indisk herkomst og forfatter til en bog om tvangsægteskaber og arbejder med unge med etnisk baggrund, der er kommet i konflikt med deres familier.

"Mange af de unge, vi møder, fortæller, at de har været skuffde over politiet, når de har henvendt sig efter hjælp og der er ofte bange for, at familen finder ud af, at de har bedt om hjælp."

Møde med regeringen

Sareen understreger, at poltiet gør, hvad de kan, men reagerer ud fra de forudsætninger, de har.

"Vi må have en større grad af koordinering, så vi, der arbejder på socialområdet, bliver indraget, når politiet får en henvendelse," siger Sareen, der dog advarer imod at for stor optimisme.

"Træerne vokser ikke ind i himmelen. Det er et kompliceret felt, og det sker bestemt også, at vi ikke ved, hvad vi skal gøre for at hjæle den unge," siger han.

Også fra politisk side bliver der lovet en skærpet indsats.

Integrationsminister Rikke Hvilshøj udtalte i går, at hun og justitsminister Lene Espersen efter sommerferien vil indkalde kommuner, politi og eksperter til et møde om tvangsægteskaber.

"Ghazala Khans historie viser, at nogle af de unge er udsat for et uhyggeligt stort pres fra familien, og at familien er parat til at gå uhyggeligt langt for at forhindre de unge i at træffe deres egne valg," siger Rikke Hvilshøj.

Hun mener, at vi i dag har initiativer nok, men vil sikre at viden og erfaringer "når ud i alle kroge".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her