Læsetid: 3 min.

Politiet overså hærchefens papirer

Flere år efter den krigsforbrydersigtede irakiske hærchef Nizar al-Khazraji flygtede fra Danmark er en pose med hans personlige papirer dukket op - og mindst to mulige flugtvidner, som politiet aldrig har talt med
2. februar 2007

Det danske politi har tilsyneladende overset flere mulige spor i sagen om den krigsforbrydersigtede irakiske hærchef Nizar al-Khazraji, der flygtede fra Danmark kort før Irak-krigen.

Flere år efter hærchefens flugt er Aldi-posen fra hærchefens kælderrum dukket op - fuld af personlige papirer, som politiet aldrig har set. Det samme er mindst to vidner, som politiet aldrig har talt med.

Politiinspektør Peter Larsen fra Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager, SAIS, erkender, at der tilsyneladende er huller i politiets efterforskning af den spektakulære flugt i marts 2003.

"I en sag af denne karakter burde hærchefens bopæl have været ransaget efter flugten og samtlige naboer afhørt," siger han.

Personlige papirer

Papirerne i den blå-hvide Aldi-pose stammer fra familien Khazrajis kælderrum på Frederiksbergvej 40 i den lille midtsjællandske by Sorø, hvor de har befundet sig i flere måneder efter hærchefens flugt, uden at politiet har gennemgået dem. For nylig fandt papirerne vej til Information, der sammen med DR Sjælland har gennemgået og oversat de mange breve og personlige notater, som hærchefen har efterladt i Sorø.

Blandt papirerne er også en række navne og adresser på personer, som hærchefen har haft kontakt med, heriblandt en person i Sverige, som måske kan have betydning for politiet.

Statsadvokatens hidtidige undersøgelser har vist, at hærchefen flygtede via Sverige.

En rundspørge blandt beboerne på Frederiksbergvej viser desuden, at mindst to af hærchefens nærmeste naboer ikke er blevet afhørt i forbindelse med flugten.

Hærchefens umiddelbare overbo Jens Peterslund så f.eks. hærchefen sætte sig ind i en stor sort bil med svenske nummerplader, som han mener kan være flugtbilen.

"Bilen var den samme, som to irakere var kommet i mindst 10 gange før. De kom cirka en gang om måneden, og bilen var der også, umiddelbart før hærchefen forsvandt," siger han.

Hærchefens genbo, den tidligere FN-soldat Jan Colding, er heller aldrig blevet afhørt. Han har bl.a. bemærket en bil med norske nummerplader, som i lange perioder holdt foran hærchefens hjem og mener, at den muligvis blev brugt i forbindelse med flugten.

Alle skridt bør tages

Efterforskningen af hærchefens forsvinden foregik som et samarbejde mellem Ringsted Politi og Statsadvokatens for Særlige Internationael Straffesager.

Hos SAIS understreger politiinspektør Peter Larsen, at hærchefens flugt fandt sted, længe før han overtog ansvaret for SAIS's efterforskning.

"Jeg ved ikke, hvilke efterforskningsmæssige skridt, der blev gennemført efter flugten, men i en sag af denne betydning har jeg svært ved at forestille mig, at hans bopæl ikke er blevet ransaget. Hvis jeg havde haft ansvaret for efterforskningen, ville jeg have iværksat alle de skridt, jeg havde haft mulighed for, herunder også ransagning," siger han.

At flere potentielle øjenvidner til hærchefens flugt ikke er blevet afhørt, er politiinspektøren heller ikke begejstret for at erfare.

"Jeg er bekendt med detaljerne i efterforskningen, men i en sag af denne karakter tror jeg, at jeg ville have insisteret på en komplet forhøring af over,- gen- og naboer," siger Peter Larsen, der nu vil gennemgå efterforskningen "for at se, om der er noget, der skal samles op på," som han udtrykker det.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Politigården i Ringsted, da de fleste politifolk, som var involveret i hærchef-sagen, er rejst.

Daværende politimester Signe Justesen ønsker ikke at udtale sig, da hun ikke længere er ansat i politiet.

I morgen og de følgende dage løfter Information sløret for, hvad der gemte sig i hærchefens efterladte papirer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her