Læsetid: 4 min.

Politik er ikke gearet til moral

Det skaber muligvis usikkerhed blandt vælgerne, når partimedlemmer fritstilles i etiske spørgsmål. Men når det handler om moral, skal politikere agere som privatpersoner, mener eksperter - og politikere
31. maj 2006

Det kan få ganske alvorlige konsekvenser, når man fritstiller partimedlemmer i etiske spørgsmål.

Det beviste seks Venstremedlemmer, da de i sidste uge stemte mod regeringen og lod deres personlige overbevisning bane vejen for kunstig befrugtning til lesbiske og enlige. Men selv om det kan skabe tvivl hos vælgerne og forvirring i salen, bakker både eksperter og politikere op om traditionen for at lade den enkelte politiker styre af sin mavefornemmelse i etiske spørgsmål.

"Det er krænkende at gå på kompromis med sine følelser og ved at afkoble disse sager fra almindelig procedure, undgår man at tvinge politikerne til at bøje nakken," siger professor på Institut for Ledelse, Politik og Filosofi ved Copenhagen Business School, Ole Thyssen.

Mens politik grundlæggende handler om magt, så er der ifølge Ole Thyssen et langt større aspekt af følsomhed i de moralske spørgsmål, som ofte er 'tæt-på-sager' om eksempelvis vold eller kunstig befrugtning.

"Men man kan uden de store problemer fritstille medlemmerne i ømtålelige spørgsmål, for de er ikke vigtige. De er moralsk følsomme, men det afgørende for staten er at skabe balance i regnskabet - kunstig befrugtning er for så vidt ikke et vigtigt politisk spørgsmål, men snarere et privat anliggende. Derfor lader man også politikerne stemme som privatpersoner i disse spørgsmål," siger han

Moralen er gået i flertal

Ole Thyssen understreger desuden, at partidisciplin er en fremmed fugl, der er med til at sikre en hurtigere arbejdsgang.

I følge Grundloven er politikerne alene forpligtet over for deres egen samvittighed.

Og den samvittighed vil komme flittigt i brug, vurderer lektor og ph.d. på Teologisk Fakultet ved Århus Universitet, Ulrik Becker Nissen.

Han har forsket i sammenhængen mellem politik, filosofi og etik og peger på, at andelen af etiske spørgsmål vil vokse i takt med genetiske landvindinger og udviklingen af nanoteknologi. Alligevel bør medlemmerne fortsat være fritstillet i de kommende sager.

"De politiske partier er sammensat af mennesker med forskelligt livssyn. Det er vigtigt, at der i et parti som Venstre er plads til såvel den kristne som ateisten. Selvom det selvfølgelig er vigtigt for vælgerne at vide, hvor politikerne står, så er mange af de etiske problemer så komplekse, at det er umuligt at skrive ind i et partiprogram," siger han.

Ifølge Ole Thyssen umuliggøres en fast etisk linje desuden af, at det moderne samfund ikke er solidarisk med en bestemt livsførelse eller en bestemt religion.

"Moralen er gået i flertal, og vi har en forfatning, der afkobler en bestemt livsform. Politik er ikke længere gearet til at klare de moralske spørgsmål. Tidligere havde vi religionen som overdommer, men demokratiet er afkoblet fra sandt og falsk og beror alene på flertallet. Som vælger kan du ikke styre udfaldet men blot pege på dem, du har tillid til. Derfor har man lavet et todelt niveau, hvor man kan stemme på en person eller på et parti."

Humør og nye holdninger

Og den personlige stemme har vist sig særlig tydeligt i Venstre, hvor den seneste uges debat har afsløret, at partigruppen rummer hele tre holdninger til kunstig befrugtning til lesbiske: Modstandere, tilhængere og dem, der ønsker brugerbetaling på området. Partiets sundhedspolitiske ordfører, Jørgen Winther, tilhørte tidligere den første gruppe - nu er han flyttet over i den sidste.

"Verden udvikler sig. Nogle har den samme holdning hele vejen igennem, men vi er nogle, der ændrer os. Der må vælgerne have tillid til en politiker, som de synes er fornuftig," siger han.

Trods den forløbne uges forvirring om partiets linje er det ifølge Jørgen Winther helt afgørende, at medlemmerne kan stemme med hjertet i etiske spørgsmål.

"I Venstres gruppe har vi forskellige holdninger til spørgsmålet om kunstig befrugtning, og det skal der være plads til, hvis man skal bevare sit humør og sin arbejdsglæde. Etik handler om følelser, og det er svært at have en holdning, som man ikke kan komme ud med," siger han.

SF's formand, Villy Søvndal, er heller ikke på vej til at udpege en etisk ordfører, som det er sket hos de radikale. Etik er nemlig umulig at løsrive fra de øvrige politikområder.

"Vores fortsatte tilstedeværelse i Irak er efter min mening et etisk spørgsmål. Stort set alle områder har et etisk element, og man vil typisk lave en politiks vedtagelse på de etiske spørgsmål og dernæst stille medlemmerne frit. Man kan ikke pakke medlemmerne ind i kasser, og hvis vælgerne er i tvivl, kan de jo spørge deres kandidat," siger han.

Ifølge Ulrik Becker Nissen øges risikoen for overfladiske beslutninger, hvis der ikke gives plads til, at en politikers religiøse overbevisning eller livssyn kan tilsige ham at stemme anderledes end partiledelsen i etiske spørgsmål.

"Alt andet fører til undertrykkelse af noget, der fylder utrolig meget for mange mennesker," siger han.

På fredag skal forslaget om kunstig befrugtning behandles sidste gang, og her vil to Venstre-medlemmer fremsætte et ændringsforslag om brugerbetaling. Det afstod Jørgen Winther fra af hensyn til de konservative, som sagde klart nej.

"Det var bedst, om man både var fritstillet og havde mulighed for at stille ændringsforslag," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her