Læsetid: 4 min.

Politi(ken)

1. oktober 1996

Grundloven er sådan set meget klar: "Foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål ved vold, anstiftelse af vold eller lignende strafbar påvirkning af anderledes tænkende, bliver at opløse ved dom."
Skal man forbyde en forening, skal man overfor en dommer kunne føre bevis for, at der er tale om en organisation, der er i konflikt med grundloven. Det er ikke nok at komme med en statistik, der siger, at en del af foreningens medlemmer er dømt for strafbare handlinger. Man skal kunne bevise, at den samlede organisation har kriminalitet som sit formål.
Politiken har nogle år kørt hårdt på MC-klubberne, de såkaldte "rockere". I søndags var det bærende budskab på øverste halvdel af forsiden, at en 'ekspert' forlangte et i grundlovens forstand forbud mod Hells Angels og Bandidos. En noget overdreven lancering, kan man måske synes, af ét udsagn fra én betænkelig kilde - en juraprofessor, der tidligere har haft problemer med både sigtet og skydeskiven.
I mandags-Politiken fik professoren tilslutning til sine synspunkter af en rigsadvokat samt formanden for folketingets retsudvalg. Opbakningen var dog forbeholdt Politikens læsere. I Jyllands-Posten sagde samme rigsadvokat stort set det modsatte.
I radioen har rigsadvokaten og formanden for retsudvalget med egne ikke-manipulerede stemmer bekræftet deres udsagn til Jyllands-Posten.
Man kan konstatere, at Politiken - tidligere vogter og forsvarer af radikal retspolitisk tradition - er rede til at smide ikke kun bladets troværdighed, men hele grundloven ud ad vinduet, når det kommer til spørgsmålet om MC-klubberne.

I et interview med Information sagde chefkriminalinspektør Per Larsen (leder af Københavns politis efterforskning i MC-opgøret) den 23. juli: "Jeg mener ikke, man med nogen rimelighed og på baggrund af flere års politiarbejde kan påstå, at der er tale om organiseret kriminalitet. Og i øvrigt så mener jeg slet ikke, at vi har organiserede kriminalitetsstrukturer i Danmark. Vi taler om æresbegreber og en utrolig sammentømrethed, der er i miljøet."
Der er tale om klubber med værdinormer, der minder om ting, man kan opleve i andre mandegrupperinger andre steder i samfundet. Klubberne optager kriminelle, men der er ikke noget der tyder på - som mange har hævdet - at bestemte kriminelle handlinger giver bestemte former for status eller magt i klubberne. MC-klubbernes optagelsesritualer minder mest af alt om marinen i Grønnedal - ydmygelser som fører loyalitet og korpsånd.
Det vil fremgå af interviews med klub-medlemmer, at mange af dem - som teenagere - har overvejet at søge optagelse i politiet. I sidste ende har de bedre kunne identificere sig med rollen som outlaw, fredløs - og det er så den, de spiller.

Der er ikke noget at sige til, at naboerne til deres klubhuse er bange. I kampen om overherredømmet indenfor MC-miljøet bruges de skrappeste våben.
Indtil nu er udenforstående ikke her i landet blevet ramt ved nogen af træfningerne, og selv om de to rivaliserende klubber har affyret raketter mod hinanden har de mest udrettet materiel skade. Ikke nødvendigvis fordi bikerne ikke kan ramme - snarere fordi det er vigtigere for dem som en magtdemonstration at vise at de kan komme på skudhold af hinanden.
Statsministeren besøgte i lørdags en gade på Amager, hvor en bikergruppe har lejet sig ind. Lokale beboere havde inviteret ham, så han kunne se, og de kunne fortælle. Statsministeren lyttede og lovede en løsning på problemet. Han lovede også at vende tilbage på et tidspunkt og modtage kritik, hvis hans plan ikke lykkedes. "Må vi så gi' dig røvfuld?" spurgte en ti-årig.

Det forlyder ikke, om statsministsren benyttede lejligheden til at holde en tale om selvtægt og retssstat - om balancen mellem mål og midler. Men det er dét, det handler om, og det er forunderligt at skulle konstatere, at det i den aktuelle situation er en stærkt manipulerende ex-radikal morgenavis, der ikke kan holde sig i skindet, mens derimod politiets egne folk holder igen. Ud over Per Larsen har også formanden for politimesterforeningen, Herman Langlouis, været på banen med udtalelser om, at et forbud ikke vil få nævneværdig virkning.
Han mener ifølge Jyllands-Posten ikke, at det er besværet værd: "Foreningen vil også kunne opstå igen under et nyt navn."
Politiets taktik har været at stresse bikerne og lave razzia mod deres klubhuse. Rutinemæssigt standses medlemmerne og visiteres. Rutinemæssigt undersøges klubhusene for våben, som beslaglægges. Med en vist held opklares også de gensidige krigshandlinger og et stort antal (stort i forhold til det samlede antal) bikere sidder inde for ting, de individuelt kan drages til ansvar for.

Netop fordi denne avis så ofte har været kritisk overfor politiet er det rart i denne sag at kunne bakke politiet op og fastslå, at det faktisk har studeret sagen og sat sig ind i og tilsyneladende oven i købet synes at have forstået biker-psykologien; at politiet dermed har været i stand til at begrænse omfanget af den erklærede krig mellem to bittesmå og fuldstændig ens grupper; at politiet har været i stand til at handle; at den eksisterende lovgivning har været tilstrækkelig, ikke har hæmmet politiet i dets nødvendige arbejde med disse mest for dem selv farlige outlaws.
Det er nok at bikerne slås. De skal ikke - med Politikens hjælp - få lov til samtidig at sætte grundloven og dansk forsamlings- og foreningsfrihed ud af kraft.

thy (Erik Thygesen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her