Læsetid: 2 min.

Politiken trykte forkert ambassadørbrev

Politiken trykte forkert brev i historie om Foghs håndtering af Muhammed-sagen. Det ændrer dog ikke ved historien, fastslår avisen
21. februar 2006

Dagbladet Politiken har strammet konklusionerne i det brev, som statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har modtaget fra en række muslimske ambassadører. Det skriver Idag - Industriens Dagblad - i tirsdagsudgaven.

Politiken offentliggjorde søndag i 4. sektion et aftryk af et brev, som angiveligt skulle være det brev, statsministeren modtog fra 11 muslimske ambassadører. Politiken skrev, at regeringen i brevet direkte advares mod uroligheder i Danmark og udlandet - særligt i muslimske lande. Teksten i Politikens offentliggjorte brev er: "We may underline, that it can also cause unrest in Denmark as well as abroad, in particular Muslim countries".

Det er dog en klar forvanskning i forhold til den rigtige tekst i det brev, statsministeren har modtaget. Det rigtige brev er offentliggjort som pdf-fil på ministeriets hjemmeside med underskrifter af de 11 ambassadører. Heri står: "We may underline that it can also cause reactions in Muslim countries and among Muslim communities in Europe." Altså en langt mildere formulering.

Venstres politiske ordfører, Jens Rohde, siger til Idag, at han finder Politikens brev "grotesk og betænkeligt." Han peger på, at Politikens chefredaktør Tøger Seidenfaden har et forklaringsproblem, og at det ikke efterlader tvivl om, at Tøger Seidenfaden er ude i en personlig vendetta mod regeringen.

Trykker rigtigt i dag

Sådan forholder det sig dog på ingen måde, fastslår souschef for Politikens søndagsredaktion, Bo Søndergaard.

"Der skete det, at vi i forbindelse med arbejdet fik fat i et udkast til ambassadørernes brev til statsministeren. Kladden lå derefter i vores sagsmappe. Og da vi skulle have lavet en illustration til avisen, var det så desværre kladden - og ikke det endelige brev - som blev trukket op af sagsmappen," siger Bo Søndergaard.

Han forklarer videre, at den forkerte udgave af brevet, altså kladden, efterfølgende også gik igen i en tekst på side tre i søndagstillægget PS samt i en forsideversion om sagen.

"Men alle de kilder, som i vores artikler forholder sig til brevet, har forholdt sig til det rigtige brev. Derfor ændrer det heller ikke ved præmisserne for historierne," siger Bo Søndergaard.

Politiken vil i sin udgave i dag trykke det rigtige brev, samt bringe en rettelse, hvor baggrunden for fejlen bliver forklaret.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu