Læsetid: 2 min.

Politikere arbejder på patentløsning

Regering og opposition forsøger at nå til enighed om EU's omstridte softwaredirektiv. Erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) var i går kaldt i et lukket sammenråd om den danske holdning og strategi i sagen om softwarepatenter
4. juni 2005

Regeringen og oppositionen forsøger at nå hinanden i striden om softwarepatenter. Det sker, efter en række fremtrædende virksomheder som Grundfos, Danfoss, Oticon, Vestas og B&O har kritiseret det nuværende oplæg fra Europa-Parlamentet, fordi de frygter, at konkurrenterne får fri adgang til deres forretningshemmeligheder.

Erhvervsminister Bendt Bendtsen var i går påvirket af de sidste dages enorme pres fra de danske topchefer, som alle ønsker at sikre deres markedsinteresser: "Det vil være uklogt, hvis vi lægger os helt fast på at støtte det udkast til betænkning, der foreligger nu," sagde han til Ritzau.

Erhvervsministeren og oppositionspartierne - SF, DF, R og S - er enige om, at EU skal undgå amerikanske tilstande, hvor it-industrien udnytter patentmulighederne til den yderste grænse for at bremse konkurrenter.

"Den Europæiske patentorganisation, EPO, har udviklet en praksis, der bevæger sig over mod tilstande som i USA, hvor der er patenter på en række banale ting, som vi alle er afhængige af at kunne benytte på internettet. Det er helt uholdbart," sagde Anne Grete Holmsgård (SF).

Hun så det som et skridt i en positiv retning, at erhvervsministeren indrømmede, at EPO nok har lavet nogle patenter, som ikke burde være lavet på softwareområdet.

"Det er første gang, jeg hører ham sige det. Det synes jeg klart, er et fremskridt" sagde hun.

Fri for gummimandat

"Vi er ikke ude på at skade de store virksomheder, men vi skal have strammet reglerne, så vi ikke risikerer monopoler på markedet. Det er jo altid de største på markedet, der kan tage flest patenter," sagde Anne Grete Holmsgård.

Gruppen af oppositionspartier mener, at det for eksempel er helt afgørende, at it-sprog ikke må kunne patenteres.

"Vi skal sikre, at man kan kommunikere frit," sagde Holmsgård.

Dette blev bakket op af partifællen Margrete Auken, som netop lagde vægt på interoperabiliet (fri kommunikation mellem systemer, red.).

"Det der er brug for nu er klare formuleringer omkring, hvad der kan patenteres, og hvad der ikke kan samt en afklaring på spørgsmålet om interoperabilitet," sagde hun.

S, DF, R og SF vil hen over weekenden arbejde på at blive enige med erhvervsministeren om formuleringer, som de højteknologiske danske virksomheder også kan leve med.

"Jeg håber derfor ikke, at det endnu en gang er lykkedes ministeren at løbe om hjørner med et flertal i Europa-udvalget, således at han igen får et gummimandat, han selv kan tilpasse sin egen dagsorden," sagde Margrete Auken, der henviste til, at Bendt Bendtsen fik ørene i maskinen, da han på et ministerrådsmøde i EU i marts ikke forlangte softwaredirektivet taget af dagsordenen til genforhandling - som han havde fået mandat for fra Europa-udvalget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her