Læsetid: 3 min.

Politikere er chokerede over Glyptoteket

Det handler om Danmarks image, når det statsstøttede Glyptotek bevidst udstiller smuglergods og nægter samarbejde med politiefterforskning, mener kulturordførere i Folketinget
8. juli 2006

Det kan gå ud over museumsstøtten, hvis Glyptoteket ikke vil medvirke til sagen om de smuglede italienske gravfund, som museet pryder sin nye Middelhavsudstilling med. Så klar er meldingen fra Socialdemokratiets kultur-ordfører, Mogens Jensen, efter at Information i går afslørede, at de italienske myndigheder er gået forgæves efter dansk hjælp til retssagen mod de selv samme kunstsmuglere, som Glyptoteket i 1970 købte genstandene fra den plyndrede etruskiske grav af.

"Kulturministeriet bør meddele Glyptoteket, at man som modtager af stor offentlig statsstøtte bør gøre som andre museer har gjort: tilbagelevere tyvekoster, som man oven i købet ved anskaffelsen har vidst var tyvekoster, til deres rette ejer. Vil museet ikke være med til det, bør ministeren se på statstilskuddet," siger Mogens Jensen.

Han mener ikke, sagen er et juridisk, men et etisk spørgsmål.

"Hvad ville vi i Danmark sige, hvis tyskerne fandt nogle vikingeskibe, der var ældre end dem i Roskilde, og smuglede dem ud for at udstille dem i Tyskland? Det ville jo give et ramaskrig. Og det er helt hen i vejret, at museet bruger undskyldninger om italiensk korruption for ikke at samarbejde - det er en uetisk argumentation, for det retfærdiggør jo ikke, at et museum som Glyptoteket, som repræsenterer Danmark, opfører sig på samme måde," siger Jensen.

Ny lovgivning

I går modtog Enhedslistens Per Clausen to svar fra kulturministeriet på spørgsmål om huller i den danske lovgivning om håndtering af udsmuglet kulturarv. Her skriver ministeriet, at man 'i den aktuelle situation' har rettet henvendelse til Justitsministeriet for at se på mulighederne for, at Danmark kan tiltræde den såkaldte UNIDROIT-konvention, der forbedrer muligheden for at forfølge kunstsmuglere. Kulturminister Brian Mikkelsen er stadig sygemeldt, og fungerende kulturminister Flemming Hansen besvarer ikke spørgsmål om kultursager, så det var ikke muligt at få en ministerkommentar til sagen.

Men Per Clausen undrer sig over, at der ikke tidligere er gjort mere fra dansk side for at komme kunstkriminalitet til livs.

"Glyptoteket har siddet og købt disse tyvekoster lige omkring den tid, hvor der var en konvention på vej. Hvis det giver dem en juridisk undskyldning, giver det dem i hvert fald ikke en etisk. Og man kan i det hele taget spørge sig selv, hvilke interesser i Danmark, der har fået os til at være så lang tid om at gå ind i det internationale samarbejde om at bekæmpe den her kriminalitet. Og i Glyptotekets tilfælde finder jeg det forargeligt, at et museum med offentlige midler - betalt af den danske befolkning - i nyere tid har haft en helt bevidst indkøbspolitik, der inkluderer at aftage stjålent gods, og at man ikke vil gøre noget ved det."

Heller ikke de konservatives kulturordfører, Jacob Axel Nielsen, mener, at Glyptoteket kan snige sig uden om et ansvar for at tilbagelevere genstandene, hvis de beviseligt er ulovligt udført fra Italien.

"Så længe sagen eventuelt ikke er helt afklaret, er det fint nok, at Glyptoteket passer på tingene og registrerer dem og så videre. Men hvis en dom etablerer, at de er stjålet, gælder reglerne om vindikation: Så må de aflevere tingene tilbage."

- Glyptoteket forklarer, at gravfundet er etableret efter en praksis, der dengang var helt almindelig på kunstmarkedet?

"Man er langt ude, hvis man bruger sådan en undskyldning om nogle implicitte regler, som alle skal kende. Det skal man kunne bevise - og der ville jeg hellere skulle repræsentere italienernes side," siger Jacob Axel Nielsen, der er uddannet advokat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her