Læsetid: 4 min.

Politikerleden truer efter valgspionage

Svensk politi efterforsker Folkpartiet for spionage, efter at Socialdemokraterna har anmeldt sine politiske modstandere. Sagen er den seneste i en lang række af politiske skandaler, og kommentatorer frygter nu øget politikerlede og lav valgdeltagelse
5. september 2006

"Endnu en skandal - jag orkar snart inte mer!"

Falske smæde-e-mails, forsøg på spionage og nu også datakriminalitet. En byge af politiske skandaler har regnet ned over den svenske valgkamp og sat vælgernes tålmodighed på en hård prøve frem mod valget næste søndag, den 17. september.

Derfor ovenstående citat, som er at finde på avisen Expressens læserforum på nettet. Det udtrykker den frustration og gryende politikerlede, som flere svenske iagttagere frygter vil få mange svenskere til at blive væk fra valgstederne.

Politiet efterforsker netop nu en spionagesag, efter at pressesekretæren for oppositionspartiet Folkpartiets ungdomsafdeling, Per Jodenius, i går tilstod at have spioneret mod de politiske modstandere i Socialdemokraterna. Med et opsnappet kodeord havde han læst med på interne emails, som fortalte om den socialdemokratiske strategi i valgkampen. Kodeordet havde han ifølge Folkpartiet selv fået af en af partiets Riksdagskandidater, Nicklas Lagerlöf - medlem af ungdomsafdelingen.

Både Folkpartiets leder, Lars Leijonborg, og partisekretær Johan Jakobsson havde i går travlt med at lægge afstand til ungdomspolitikerne, mens politiet gennemførte en razzia mod udåds-mændenes boliger.

Sagen har fået svenske medier til at sammenligne med Watergate-skandalen i 1970'ernes USA, hvor fem mænd tilknyttet den republikanske valgmaskine brød ind i det demokratiske hovedkvarter for at snage i demokraternes papirer.

Dengang måtte præsident Nixon gå af, da han ikke længere kunne holde sagen ud i armslængde fra sin egen person. Nu spørger svenskerne sig selv, hvad der sker med Folkpartiets leder, Lars Leijonborg, hvis sagen rykker for tæt på partiets ledelse.

Politikerlede

En af dem, som sammenligner med Watergate-skandalen, er professor i statskundskab Olof Petersson.

Han udtrykker bekymring for Sveriges omdømme i udlandet.

"Vi har haft en høj profil internationalt, og Sverige udsender ofte valgobservatører. Nu virker det, som om vi selv har brug for valgobservatører fra Botswana eller Rusland," siger han til Aftonbladet.

På det nationale plan taler flere politiske kommentatorer om faren for, at svenskerne vil miste tilliden til politikerne.

"Det er tvivlsomt, om sagen når at blive opklaret før valget, og den kan ende med at kaste en skygge over hele valgkampen," siger politisk kommentator ved avisen Expressen, Anders Jonsson. Han tvivler på, at skandalen for alvor kan flytte vælgere fra den borgerlige oppositionsblok til Socialdemokraterna. Men i lighed med andre kommentatorer frygter han, at skandalen kan få flere vælgere til helt at droppe valget.

"Det skulle ikke undre mig, om valgdeltagelsen faldt fra tæt ved 80 procent ved sidste valg til omkring 75 procent denne gang," siger han. For svenskerne har god grund til at være trætte af deres politikere.

Skandaleserie

Spionageskandalen er nemlig ikke det første tilfælde af ufine metoder i denne valgkamp.

I februar i år blev det afsløret, at en centralt placeret medarbejder i det socialdemokratiske partihovedkontor i flere måneder havde sendt mails til pressen med falske rygter om Moderaternas partileder Fredrik Reinfeldt. Rygterne lod vide, at Reindfeldt benyttede sig af sort arbejdskraft, ikke betalte skat for sin lettiske barnepige, og at hans far brugte mafiametoder i sin andelsforening.

Statsminister Göran Persson afviste straks ethvert kendskab til smædekampagnen, og medarbejderen blev øjeblikkeligt fyret.

25. august var det så Kristdemokraternas rigsdagskandidat Louise Axelsson, som måtte stå skoleret efter et forsøg på at infiltrere Socialdemokraternas ungdomsafdeling, SSU. Under falsk navn ringede hun til det socialdemokratiske partihovedkvarter og udgav sig for at være medlem af SSU - alt sammen i bestræbelserne på at kradse oplysninger om den socialdemokratiske valgkampagne til sig. Også hun blev afskediget samme dag, affæren blev afsløret.

Konfliktløst

Men skandalerne har konsekvenser for andet end de impliceredes karrierer. Skandalerne er nemlig godt i gang med at stjæle opmærksomheden fra det politiske indhold i den svenske valgkamp, mener skandale-forsker Bengt Johansson fra universitetet i Göteborg. Og det skyldes ikke, at borgerne må undvære en ordentlig dækning af partiernes politik.

"Ser man i de svenske medier, så handler det faktisk meget om politik. Man kan virkelig orientere sig bredt, hvis man vil," siger han. Men skandalerne hober sig op i mediebilledet, fordi forskellene i svensk politik er blevet så små, at det er svært at vride nyheder ud af politiske konflikter. Den samme tendens ser politisk kommentator Anders Jonsson:

"De to alternativer ligner hinanden. De tager de samme sager op, og så er det svært for almindelige mennesker at se forskellen," siger han.

Sagen ruller

"Frem for alt er Moderaterna blevet et midterparti og har accepteret en socialdemokratisk samfundsmodel - det samme som i Danmark."

Nu holder svenskerne så vejret, mens politiet graver i sagen om Folkpartiets snushaner for at finde ud af, hvor langt op i partisystemet, den rækker.

Folkpartiets partisekretær, Johan Jakobsson, har i kraftige vendinger taget afstand fra sin kollega i partiets ungdomsafdeling. Samtidig har han forsikret, at han ikke har haft adgang til den information om Socialdemokraternas valgstrategi, som er ulovligt fremskaffet. "Han er vel den bedste spindoktor i Sverige, og viser det sig, at han alligevel har fået de informationer, er det jo en kæmpe sag," siger Anders Jonsson.

Om Sverige kan ryste skandalerne af sig, vil tiden vise. Men nogle har allerede mistet troen, heriblandt debattøren på Expressens hjemmeside, som slutter sit indlæg:

"Jag är starkt pessimistisk i dag...".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her