Læsetid: 2 min.

Politikerne advaret mod for lempelige reformer

På sigt vil samfundets svageste blive ladt i stikken, hvis politikerne kun gennemfører lempelige reformer af velfærdssamfundet.
24. januar 2006

Samfundets svageste må betale prisen, hvis politikerne ikke benytter chancen for at gennemføre gennemgribende reformer.

Den klare advarsel kom fra tidligere overvismand, professor Niels Kærgaard og formanden for Velfærdskommissionen, økonomiprofessor Torben M. Andersen, da de på Christiansborg i går diskuterede med politikerne under en velfærdshøring, arrangeret af Folketingets politisk-økonomiske udvalg. Samtidig advarede de om, at regeringens planer om flere indvandrere i job ikke alene kunne løse problemet med at skaffe penge til fremtidens velfærd.

"Det er ekstremt vigtigt, at det ikke kun bliver lempelige løsninger. Bliver det resultatet, vil politikerne senere skulle foretage stramninger, og sådanne hovsa-løsninger vil ramme de svageste," sagde Niels Kærgaard.

Torben M. Andersen pegede på, at bliver velfærdssamfundets problemer ikke løst, vil presset stige.

"Dem, der vil mærke det om en del år, er de svageste," sagde Torben M. Andersen.

Samtidig afviste han kritik fra den politiske opposition i Folketinget af, at Velfærdskommissionen kun har set på fremtiden ud fra et økonomisk synspunkt. "Det er en ualmindelig dårlig karikatur af Velfærdskommissionen," sagde Torben M. Andersen.

En hovedlinje i debatten om fremtidens velfærd var, hvordan de nuværende 909.000 danskere i den arbejdsduelige alder kommer fra offentlig forsørgelse og ud på arbejdsmarkedet. Lykkes det, kunne man måske helt frede efterlønnen.

Den tidligere socialdemokratiske socialminister Bent Rold Andersen skar det hurtigt ind til, at 450.000 af dem kunne være potentielle for arbejdsmarkedet, fordi de kun har arbejdsløshed som problem.

Tilbagetrækningalder

"Det er det største sociale problem, vi har. Og vi gør det ikke tiltrækkende for dem at arbejde ved at forringe deres levestandard. Selvfølgelig er det ikke en let opgave at give dem fodfæste på arbejdsmarkedet. Men det er noget, der kan løses over 30-40 års perspektiv," sagde Rold Andersen.

Mangel på arbejdskraft og efterspørgsel skal løse problemet, og arbejdsgiverne skal blive 'hysteriske', så snart de første tegn på flaskehalse viser sig. Men efterspørgsel alene gør det ikke, advarede Torben M. Andersen.

"Hvis man ikke vil røre ved tilbagetrækningsalderen, er der kun midterfeltet tilbage. Det er marginaliserede og svage personer, der har i forvejen det svært, og det er så dem, der - hvis man skal sige det lidt kynisk - skal være skaffedyr. Det er langt fra tilstrækkeligt og en ikke særlig farbar vej," sagde han.

Regeringens planer om integration af indvandrere og deres efterkommere på arbejdsmarkedet kan heller ikke alene løse problemet med finansieringen af fremtidens velfærd.

Professor Niels Kærgaard skar det ud i pap for politikerne, at det ikke kommer af sig selv: "At regne med, at vi kan løse problemet ved at få flere ufaglærte indvandrere i job, svarer til at regne med, at man godt kan stille vækkeuret en halv time frem, for der er nok medvind på cykelstien i morgen," sagde Niels Kærgaard.

Med adresse Fogh Rasmussens afvisning af Velfærdskommissionens rapport sagde Niels Kærgaard: "Hvis jeg var politiker, ville jeg have indskrænket debatten yderligere ved straks at afvise en række af forslagene. Det er nyttigt med en bred debat om, hvad det er for et velfærdssamfund, vi ønsker os om 30 år," sagde Kærgaard.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu