Læsetid: 2 min.

Politisk flertal for belønning af privatskoler

Der er bred politisk opbakning til Bertel Haarders forslag om belønning til privatskoler, der tager tosprogede elever. Kun Socialdemokraterne afviser ideen
29. juni 2005

Undervisningsministerens opfordring til kommunerne om at lade tilskud til tosprogede elever følge med over i privatskolerne får en positiv modtagelse fra en bred vifte af politiske partier. I København er skoleborgmester Per Bregengaard (En) enig i, at der skal satses på belønning frem for straf til privatskolerne.

"Men det er vigtigt, at vi finder en intelligent løsning, der sikrer, at privatskolerne ikke bare skummer fløden ved at tage de mest velstimulerede elever. Man skal finde vejen til en fornuftig fordeling, og det vil jeg gerne drøfte med ministeren," siger han.

Per Bregengaard peger på, at midlerne bør øremærkes til målrettede initiativer som undervisning i dansk som andetsprog og kulturmøder samt efteruddannelse til lærerne. Han understreger dog samtidig, at kommunens budget frem til 2006 tilfalder folkeskolerne og forsøget på en mere ligelig fordeling der.

"Men lad os se på det, når vi når grænserne for mulighederne i folkeskolen," siger Per Bregengaard.

På Christiansborg er der ros til Bertel Haarder (V) fra både konservative, Dansk Folkeparti - og de radikale. Integrationsordfører Elsebeth Gerner Nielsen vil gerne undersøge mulighederne for et fast beløb til privatskolerne.

"Hvis vi skal lave et ekstra tilskud, skal det være til alle de tosprogede børn. Men midlerne skal bindes op på en særlig indsats, og så bør vi bede skolerne lave et regnskab, så vi kan følge anvendelsen af pengene," siger hun.

DF's medlem af uddannelsesudvalget, Søren Krarup, kan 'ikke se noget forgjort i' at belønne privatskolerne.

"Det vil betyde en større interesse i at tosprogede elever kommer til privatskolerne, som naturligvis også selv skal vise en interesse," siger han.

Skoler må ikke sige nej

De konservatives integrationsordfører, Henriette Kjær, roser Haarder for 'nytænkning', men hun advarer mod at tro på opfindelsen af et vidundermiddel.

"Alle gode tiltag er velkomne, og det her kan være et skridt på vejen. Men det er vigtigt at holde sig for øje, at integrationen i skolen ikke er løst alene ved en sådan ordning," siger hun.

Også SF's Anne Baastrup er enig i, at privatskolerne skal have en form for belønning. Hun peger på muligheden for at udvide fripladserne, som staten i dag afsætter 20 millioner årlige kroner til. Ifølge Dansk Friskoleforening dækker det beløb kun 30 pct. af de ansøgninger, skolerne modtager.

"Jeg vil heller ikke afvise, at der kan være tale om belønning i form af penge, men frem for en kategori af tosprogede børn, så jeg hellere at man lagde sociale kriterier til grund for udvælgelsen," siger Anne Baastrup.

Tilbage er så kun Socialdemokraterne, hvor Anne-Marie Meldgaard fastholder udmeldinger fra partiets overborgmesterkandidat i København, Ritt Bjerregaard, og partiformand, Helle Thorning-Schmidt, om, at privatskolerne skal tvinges til at tage deres del af de tosprogede elever.

"Det skal de ikke belønnes for. Privatskolerne skal naturligvis have tilskud til at løfte opgaver med eksempelvis specialundervisning, men de skal forpligtes på at reservere et antal pladser til tospogede elever, og gør de ikke det, så kan man trække i statstilskud svarende til det antal pladser," siger hun.

Anne-Marie Meldgaard mener ikke, at der er tale om pisk frem for gulerod.

"Privatskolerne får i forvejen et stort statstilskud, og hvis en kommune ønsker at placere et tosproget barn i en privatskole, som ikke allerede har en stor andel tosprogede elever, så må man ikke sige nej."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu