Læsetid: 1 min.

Politisk kaos i Bangladesh

Parlamentsvalget er udskudt, og landet erklæret i undtagelsestilstand
12. januar 2007

Præsidentvalget i Bangladesh, der var planlagt til den 22. januar, blev i går udskudt af landets præsident, Iajuddin Ahmed, der erklærede Bangladesh i undtagelsestilstand og indførte udgangsforbud fra midnat til morgen forud for parlamentsvalget.

Med sin udskydelse af valget imødekommer Ahmed en række krav og ønsker fra oppositionen, der har kritiseret ham for ikke at kunne sikre et fair og frit valg. Ahmed meddelte også i går, at han var trådt tilbage fra posten som fungerende premierminister.

Bangladesh har været præget af stor uro og megen vold de seneste uger, efter at valget blev udskrevet. Mindst 45 personer er omkommet under valgkampen.

Den politiske ballade kom et døgn efter, at FN suspenderede al teknisk assistance til regeringen i Dhaka i forbindelse med det kommende valg. I går meddelte EU, at fællesskabet også har stoppet sin hjælp til Bangladesh omkring valget. Målet med undtagelsestilstanden er at genskabe ro og orden i landet efter en kaotisk valgkamp præget af vold, uro og landsomfattende protester.

Favoriserer højreparti

Oppositionen Liga Awami, der består af 18 partier og ledes af tidligere premierminister Sheikh Hasina, har truet med boykot af valget. Ligaen beskylder den siddende overgangsregering og præsidenten for at favorisere det højreorienterede Bangladesh Nationalist Parti, BNP, og dets leder, den netop afgåede premierminister Begum Khaleda Zia.

BNP stiller op ved valget, mens Awami-ligaen gennem de seneste uger har gennemført en række landsdækkende protester mod valget og overgangsregeringen.

Khaleda Zia og Sheikh Hasina ledede i fællesskab et oprør mod den daværende militære leder Hossain Mohammed Ershad i 1991. Som ledere af hver deres politiske fløj har de siden domineret udviklingen i Bangladesh, og deres rivalisering har ifølge iagttagere medført en dyb splittelse af landets 140 millioner indbyggere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her