Læsetid: 3 min.

Politisk som person

Videokunstneren Bettina Fürstenberg er politisk som person. Hun giver taletid til palæstinensiske frihedskæmpere, fredsak-tivister og ortodokse jø-der, og viser israelske sol-dater slå kolbøtter på film
26. april 2007

- Ismar Cirkinagic har bedt Information spørge dig, hvorfor du er politisk aktiv i din kunst?

"Jeg kan ikke andet. For mig er der ikke så stor forskel på at være kunstner og privat-person. Jeg er politisk som person."

- Har du altid opfattet dig selv som politisk?

"Under min opvækst i Danmark følte jeg mig ikke specielt forbundet med Israel, skønt jeg er jøde. For 10 år siden tog jeg derned for at optage en roadmovie gennem Israel og Palæstina. Jeg blev frustreret og forvirret omkring min identitet, men også berørt af, hvordan jeg blev modtaget med åbne arme både i Israel og på Vestbredden. Jeg oplevede, at alt var anderledes, end jeg havde læst i avisen i Danmark, og det gik op for mig, at jeg måtte skabe noget politisk. Området og konflikten har optaget mig lige siden."

"Jeg er tilhænger af dem, der kæmper for fred og bevarer et håb. Samtidig vender jeg op og ned på konfliktens temaer i min kunst. Jeg for-tæller subjektive historier og har både snakket med ortodokse jøder, palæstinensiske frihedskæmpere og fredsaktivister. Målet er at gøre op med stereotyperne, der præger mediedækningen og den almindelige debat om konflikten."

- Hvordan gør du op med stereotyperne?

"Jeg beskæftiger mig med velkendte temaer, men øn-sker at skabe rum for overraskelser og refleksion. Et af mine seneste projekter bestod i at filme og interviewe en israeler og en palæstinenser, der før har været aktive i modstandskamp og militær, mens begge nu arbejder for fred. De sov i min stue, mens de var i Danmark for at holde foredrag. Palæstinenseren havde siddet i israelske fængsler, og israeleren havde set op til militæret, siden han var dreng. Men for dem begge havde der været et vendepunkt, der medførte, at de nu begge arbejder aktivt for fred. Det er eksempler på mennesker, der bryder med stereotyperne og viser, at historien ikke er entydig, men at der er flere virkeligheder. Man kan godt være tilhænger af militær eller modstandskamp uden at være et ondt menneske!"

"Filmen er ikke færdig-redigeret, men det bliver en dokumentarfilm med æstetiske kvaliteter. Dokumentarfilm kan virke tørre, og jeg synes, det er vigtigt at give genren en æstetisk kvalitet. Jeg viser ikke tanks, selvmordsbombere og busser, der bliver sprængt i luften, men en have, der blomstrer, eller en israeler og en palæstinenser, der sover ved siden af hinanden. Jeg har ofte fået at vide, at mine film får folk til at tænke over situationen. Mine poetiske og sanselige billeder har et politisk budskab, men de skal også lægge et nyt perspektiv på konflikten"

- Er al kunst politisk? Også den sanselige og poetiske kunst?

"Nej, al kunst er ikke poli-tisk, og ikke-politisk kunst skal der også være plads til. Men en del af min kunst kan ikke andet end at være politisk. Kunsten skal også være skabende uden for dens traditionelle rum. Kunstneren Kenneth Balfelt fik en stor diskussion i gang om fixe-rum på Vesterbro, simpelthen ved at lave ét."

Glamour på hebraisk

"Jeg vil gerne skabe rum for diskussion og refleksion ved at kombinere dokumentargenren med det humoristiske, absurde, sanselige og stemningsfulde. I mit værk Grædemur har jeg sammensat fotos af den gamle Græde-mur i Jerusalem med fotos af den nye betonmur på Vest-bredden. Jeg har også tilføjet videoer af en israelsk soldat, der slår kolbøtter, og tv-serien Glamour tekstet på både hebraisk og arabisk. Målet er at gå bag om de almindelige politiske diskussioner og vise menneskenes historier."

"Dybest set vil jeg gerne vise, hvor meget soldat og frihedskæmper har til fælles, og at skellet mellem jøder og muslimer er et konstrueret skel. Jeg mener, at vi alle har meget tilfælles."

- Hvem vil du sende stafetten videre til?

"Jeg vil gerne sende stafet-ten videre til rapperen Zaki, der blander hiphop, reggae og arabisk musik. Han er en talentfuld musiker og poet, og en tænksom fyr. Mit spørgsmål lyder: Hvad mener du er det største problem i Danmark netop nu, og hvad skal der til for at afhjælpe det?"

Bettina Fürstenberg (f. 1967) er født og opvokset i København, har jødisk baggrund og er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi og Kunstakademiet i Malmø. Hun er medlem af den dansk-svenske kunstnergruppe Konstkompis, der for tiden arbejder med en udstilling under temaet Paradis. Til næste år udstiller hun blandt andet på Malm 3 på Malmö Konsthall

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her