Læsetid: 2 min.

Politisk terrorisme hører moderniteten til

26. august 2005

I Informations kronik "Islamisk terrorisme og vestlige værdier" (den 23. august) bruger Kai Sørlander sin fagfilosofi til at artikulere tidens herskende tanker i en stringent logisk argumentation.

Vi synes nu at have tvingende grunde til at tænke det, som mange tænker, nemlig at terrorisme motiveres af islamiske "grundværdier", der er stik imod de moderne sekulære og vestlige menneskerettigheder. Hvilket igen naturligt rejser spørgsmålet om, hvordan muslimer i det hele taget stiller sig - er de med os eller imod os?!

Men teoretisk omtanke kan også bruges til at stille andre spørgsmål, finde andre kilder, andre baggrunde.

Mahmood Mamdani, professor ved Institute of African Studies på Columbia University i New York, har skrevet bogen Good Muslim, Bad Muslim (Three Leaves Press, New York, 2004) netop som alternativ til denne udbredte tankerække.

I første omgang, dokumenterer han, er politisk terrorisme ikke førmoderne islamisk tradition, men hører tværtimod moderniteten til.

Radikal politisk islam blev først rigtig til i det 20. århundrede under indtryk af de nationale og anti-kolonialistiske strømninger i den tredje verden, der ligesom Mao tog traditionen fra europæisk politologi op (Machiavelli, Clausewitz, Lenin) og tænkte politisk og militær magt som gensidigt afhængige. Terrorisme er jo en veletableret sekulær, europæisk kulturforteelse, ikke kun blandt politiske ekstremister, men også som led i stormagters krigsførelse (Dresden, Vietnam) og sikkerhedspolitik.

Den mest nærliggende baggrund for nutidens terrorister med religiøs retorik skal således søges i den omfattende og systematiske opdyrkning af sekterisk og voldelig islamisk fanatisme, som USA og Pakistan foretog i 1980'ernes stedfortræder-krigsførelse mod Sovjetunionen i Afghanistan.

Her kunne CIA's rådgivere rekruttere alverdens mest rabiate muslimer og lære dem de metoder, som de havde udviklet i Sydøstasien (Laos), det sydlige Afrika (RENAMO i Mozambique) og i Nicaragua (contra'erne) - politisk destabilisering gennem nådesløse, blodige og spektakulært grusomme angreb på civilbefolkning og infrastruktur, uden ambition om folkelig politisk opbakning. Ikke mindst organiseret i selvbærende, private selskaber, med egen finansiering (primært narkohandel) og udenfor den amerikanske og europæiske offentligheds kontrol.

Her etableredes de moderne terrorister med de netværker, den know-how og de ideologier, som de siden vendte mod de vestlige befolkninger, der er ligeså intetanende, som deres ofre i den tredje verden i sin tid var det.

Takket være Sørlander, vedbliver de med at være det, om end muligvis nu på en mere stringent og logisk måde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her