Læsetid: 2 min.

Politisk uenighed om danske soldater i Afghanistan

Forslag om at sende flere tropper til Afghanistan og tage dem fra Kosovo, møder modstand fra Dansk Folkeparti. S og R foretrækker, at soldaterne tages fra Irak
22. august 2005

Dansk Folkeparti er ikke begejstret for forsvarsminister Sørens Gades (V) udspil om, at der skal sendes flere danske soldater til Afghanistan.

"Danmark har allerede ydet en kolossal indsats i Afghanistan og Irak, og det er vanskeligt at forestille sig, at der kan findes flere ressourcer og tropper fra vores side. Vi har kæmpe problemer de steder, hvor vi er allerede," siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Sørens Espersen.

Og når forsvarsministeren foreslår, at de ekstra soldater skal findes ved at trække tropper hjem fra Kosovo, så er det efter Søren Espersens vurdering "halsløs gerning".

"Situationen på Balkan er slet ikke løst. Vi står ved en skillelinje, hvor vi skal finde ud af, hvad der skal ske med Kosovos fremtid. Der kommer et udspil fra FN formodentlig i løbet af nogle måneder, hvor det blandt andet skal afgøres, hvilket tilhørsforhold, Kosovo skal have. I den forbindelse kan jeg sagtens forestille mig, at der vil komme uroligheder, siger han og fortsætter:

"Man skal ikke bare sige ja til at sende flere tropper af sted til Afghanistan. Hvis det skal ske, så skal det være efter en konkret vurdering. At Kosovo skulle være der, hvor det er lettest at finde ressourcer, det er jeg uenig med forsvarsministeren i."

Forsvarsminister Søren Gade har netop været fire dage i Afghanistan for at besøge de danske soldater og den afghanske forsvarsminister. I dag er der omkring 165 danske soldater i Afghanistan, mens det samlede antal soldater, som Danmark har udsendt i øjeblikket, udgør omkring 1100.

Søren Gade understreger over for Politiken, at han ikke ønsker at trække danske soldater hjem fra Irak, men ser en mulighed i Kosovo, fordi NATO overvejer at reducere sine styrker der.

Hvis forsvarsministeren kigger til den anden side i folketingssalen, er det ellers netop fra Irak, han vil finde opbakning til at rykke rundt på de danske styrker.

"De 530 mand, som vi har i Irak, kunne gøre lige så stor nytte andetsteds. Det kunne eksempelvis være Afghanistan, men det kunne også være Sudan, hvor vi ser folkemord under udvikling. Vi ligger så tungt i Irak i øjeblikket, at det betyder, at der går bidrag fra til andre konflikter," siger den radikale forsvarsordfører, Morten Helveg Petersen.

Samme holdning indtager Socialdemokraterne.

Selv om oppositionen peger på netop Irak, og også har pointeret over for regeringen, at den ikke skal regne med opbakning til et fortsat engagement der efter den 1. juli næste år, så er partierne åbne over for at diskutere, om soldaterne til Afghanistan kan komme fra Kosovo. Men både Morten Helveg Petersen og det socialdemokratiske medlem af Udenrigspolitisk Nævn Mogens Lykketoft understreger, at soldaterne fra Balkan kun må trækkes ud efter en konkret trusselsvurdering.

"Problemet er, at også Kosovo befinder sig i en kritisk fase, hvor det næppe vil være så klogt at trække soldaterne hjem. Vi er kritiske over for, om ressourcerne skal komme fra Kosovo," siger Mogens Lykketoft.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her