Læsetid: 3 min.

Politisk undren over hjemmeværnssag

Flere medlemmer af Folketingets forsvarsudvalg undrer sig over, at en 37-årig libaneser har et automatgevær liggende fra Hjemmeværnet samtidig med, at PET vurderer ham som 'farlig' for landets sikkerhed
13. juli 2005

Politiets Efterretningstjeneste har vurderet, at en 37-årig libanesisk mand, KA, ikke skal have dansk pas og dansk indfødsret med henvisning til landets sikkerhed.

Alligevel er KA, som Information kunne afsløre i mandagens avis, aktiv i hjemmeværnet og har her fået udleveret et M95-automatgevær, som han har liggende i sit hjem i Århus. Flere medlemmer af Folketingets forsvarsudvalg undrer sig over, hvordan det kan lade sig gøre.

Forsvarsordfører for de konservative, Tom Behnke, finder sagen "stærkt problematisk".

"Det er da klart, at hvis PET ikke vurderer, at han skal have dansk indfødsret, skal han heller ikke bære våben," siger han.

Fare for rigets sikkerhed

Den 37-årige hjemmeværnsmand KA, der er dansk gift, kan ikke få en begrundelse for, hvorfor han ikke kan få dansk indfødsret. I afslaget fra Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration henvises der til, at myndigheder ikke behøver at begrunde afslag i for eksempel sager med "relation til landets sikkerhed eller rigets forsvar."

Efter Tom Behnkes vurdering bør PET følge op på deres vurdering af den 37-årige mand og tage kontakt til Hjemmeværnet.

"Årsagen til, at PET kan undlade at begrunde, hvorfor en person ikke skal have indfødsret, er typisk, at PET vurderer, at det ville være til fare for landets sikkerhed. Det bør PET kommunikere videre ud i politiet," siger Tom Behnke. Dermed mener han heller ikke, at det er Hjemmeværnet, der kan bebrejdes for at have udleveret et våben til den afviste mand, KA, der efter eget udsagn er palæstinenser, men som PET skriver er iraker.

I Det Radikale Venstre vækker sagen også undren.

"Det lyder mærkværdigt, hvis en myndighed vurderer ham til at være en fare for landets sikkerhed, mens en anden myndighed udleverer våben til ham," siger den radikale forsvarsordfører Morten Helveg Petersen.

Inddrager ministeren

Forsvarsordfører for Dansk Folkeparti Hans Kristian Skibby synes også, at sagen lyder underlig.

"Jeg vil gerne udtrykke min dybeste skepsis over for, at man kan få udleveret våben og samtidig være i en situation, hvor man ikke kan få at vide, hvorfor man ikke kan få dansk indfødsret. Det er ikke noget, jeg føler mig tryg ved," siger Hans Kristian Skibby.

Han er parat til at tage sagen op med forsvarsministeren, hvis ikke Hjemmeværnet selv tager affære.

Når udlændinge tildeles dansk indfødsret sker det ved lov. Folktingets Indfødsretsudvalg tager stilling til hver enkelt sag og følger normalt PETs vurdering i den enkelte sag. I sager, hvor PET vurderer, at der er fare for landets sikkerhed, behøver PET ikke at begrunde sin vurdering.

Kontrollen med PET sker i Udvalget vedrørende Efterretningstjenesternes sammensætning - også kaldet kontroludvalget.

Formanden for udvalget, Jan Trøjborg (S), oplyser, at PET's behandling af sager om indfødsret ikke har været oppe i udvalget. Han undrer sig også over historien.

"Det lyder ikke særlig betryggende. Det er helt klart, at det er uacceptabelt," siger Jan Trøjborg.

Enhedslistens medlem af det udvalg, der tager stilling til om en person skal have dansk indfødsret, Jørgen Arbo-Bæhr, mener at sagen stiller grundlæggende spørgsmålstegn ved sagsbehandlingen af sager om dansk indfødsret.

"Jeg synes først og fremmest, at det afslører, at vi ikke kan tage den vurdering, som PET har foretaget, alvorligt, når vi ikke kender mere til den."

Ok med Hjemmeværnet

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra forsvarsministeren, som er på ferie i udlandet resten af ugen. Pressechefen i Forsvarsministeriet henviser til ledelsen i Hjemmeværnet.

Den civile chef, kommitteret for hjemmeværnet, Ulrik Kragh (V), der er udpeget af forsvarsministeriet og regeringen, ser det ikke som et problem, at den 37-årige-libaneser har våben liggende, selv om PET har indstillet, at han ikke skal have dansk pas.

"Det er sådan, at Hjemmeværnet afspejler den danske befolkning. Mennesker med anden etnisk baggrund er velkomne, hvis de ønsker at deltage aktivt i at forsvare vort demokrati og vort samfund," siger han og peger på, at den pågældende mand er sikkerhedsgodkendt af politiet.

"Vi har ikke fået nogen meldinger om, at der skulle være noget i vejen for at vedkommende er medlem hos os," siger han.

Derudover har Ulrik Kragh fået oplyst, at den kompagnichef for distrikt Århus, hvor libaneseren er aktiv, er tilfreds med mandens indsats.

"Som jeg har fået det forklaret af hans kompagnichef, fungerer han udmærket i sin hjemmeværnsgerning. Vi lader jo tvivlen komme vedkommende til gode," siger Ulrik Kragh.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra politiet, og i PET ønsker souschef Vibeke Christensen ikke at kommentere den konkrete sag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her