Læsetid: 3 min.

Politiske automatreaktioner

21. maj 2005

I debatten om Københavns fremtidige boligpolitik er Ritt Bjerregaard kommet med et spændende, visionært og åbenbart kontroversielt forslag om at bygge 5000 billige boliger.

Bjerregaards plan indebærer, at der i perioden 2006-11 opføres 5.000 nye boliger i København til en maksimal månedlig husleje på 5.000 kr. De billige boliger skulle efter planen være en fordel for lav- og mellemindkomstgrupperne især familier med børn. En meget sympatisk tanke.

Reaktionerne har været mange. Nogle har været forventelige, som næstformand i Pacelhusejernes Landsforening og bestyrelsesmedlem i Ejendomsforeningen Danmark, Jens Jørgen Skou, der har udtalt, at "Det kan slet ikke lade sig gøre i realiteten, fordi de økonomiske forudsætninger ikke er til stede." Dansk Byggeri og rådgivningsfirmaet Bolius er som forventet også meget skeptiske over for, om projektet kan blive virkelighed.

Borgerrepræsentationens højreorienterede partier har også haft automatpiloten på. Søren Pind har kaldt forslaget "fup og fidus og glansbilledmaleri", og bedyrer "at udspillet stikker læserne blår i øjnene, fordi flere af de boliger, der er afbildet i oplægget, er væsentligt dyrere". De konservatives spidskandidat Mogens Lønborg skyder også forslaget ned pr. automatik og henviser ligesom Venstre til forslagets økonomiske forudsætninger.

Bolig- og socialpolitik

Man kunne så håbe, at de cool-radikales (selvudnævnte) progressive overborgmesterkandidat Klaus Bondam ville støtte et visionært forslag, som kunne skaffe billige boliger til lav- og mellemindkomstgrupperne i København. Men ak, nej.

Han slår fast, at forslaget er udtryk for 'gammeldags socialdemokratisk boligpolitik' fordi det kombinerer bolig- og socialpolitik.

Bevares - et menneskes sociale position har bestemt ikke noget med ens boligsituation at gøre, synes de radikale altså at mene. Spørgsmålet, Bondam mangler at få stillet af de mere kritisk indstillet journalister, er: "Hvad er boligpolitik, hvis ikke det også er socialpolitik, og hvad er radikal boligpolitik i København egentlig så?".

Desværre er det få journalister, der i jubelen over Bondams dansekundskaber glemmer at forholde sig kritisk til hans reaktionære politiske udmeldinger!

Endnu mere skuffende er SF's udmelding. SF tror heller ikke på boligplanen og undskylder det med et krav om en reform af byggeloven. Spørgsmålet er, om SF er klar over, hvad en reform af byggeloven i den nuværende politiske situation vil betyde? SFs Jens Johansen hævder, at "det er luftkasteller, hun [Ritt] vil bygge, og dem kan man ikke bo i". Man fristes til at gøre SF opmærksom på, at uden bolig kan man ikke have gratis internet!

Enhedslisten synes tilsyneladende, at det var så fremragende en idé, at forslaget straks skulle til afstemning i Borgerrepræsentationen. Partiets politiske smådrillerier er svære at tage seriøse.

Lavtlønnede skubbes ud

De seneste 10 års boligpolitik i København er ikke en ubetinget positiv udvikling. Der er skabt nye boligområder i Ørestaden, på Islands Brygge og på Sluseholmen. Men det højtprofilerede byggeri har haft den utilsigtede konsekvens, at lav- og mellemindkomstgrupperne i København har fået svært ved at finde en bolig, de kan betale.

Det betyder, at de bliver tvunget til at flytte ud af byen og bosætte sig i områder, hvor boligerne er billige, men hvor transporttiden til arbejdet i København er et stort problem. Hvilket medfører enten flere forurenende pendlere eller en mangel på arbejdskraft i København inden for de områder, hvor lav- og mellemindkomstgrupperne har mulighed for let at skifte job - typisk sygeplejersker, lærere, pædagoger m.fl. Den udvikling vil Ritt Bjerregaards boligplan også være med til at ændre.

Det er derfor uforståeligt, at de u-coole radikale og SF ikke straks går i en dialog med Ritt Bjerregaard om de gode visioner, der er i hendes boligplan, frem for at skyde forslaget ned pr. automatik.

Måske hænger det sammen med, at de radikale og SF's vælgere og valgte tilhører de højeste indkomstgrupper i Danmark? Som Oluf Palme sagde, "Politik er at ville". Ritt Bjerregaard skal have ros for viljen til en mere retfærdig og social afbalanceret boligpolitik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her