Læsetid: 1 min.

Politiske begyndere valgt ind i Nepal

Både tiggere og sælgere blev i går valgt til Nepals lokalvalg. De politisk erfarne kræfter boykottede valget i protest mod kongen
9. februar 2006

For første gang i syv år havde Nepals befolkning i går mulighed for at stemme ved et landsdækkende lokalvalg. Det skete under trusler og protester, da maoistiske oprørere og flere politiske partier var utilfredse med valgets afvikling.

Kritikere mener, at valget udelukkende har haft til formål at legitimere den magt, som kong Gyanendra tog for et år siden. Derfor har det været svært at skaffe kandidater nok til de 58 kommuner, hvor i alt 4.146 poster skal besættes. Og mange af de kommende nyvalgte i kommunerne ventes ikke ligefrem at være politisk rutinerede kræfter, fortæller journalist Line Wolf Nielsen fra Mellemfolkeligt Samvirke (MS).

"Det er de mest utrolige historier, jeg har hørt hernede. Flere steder har simple tiggere stillet op som kandidater, da de ganske enkelt manglede et job. I andre tilfælde er sælgere på lokale markeder blevet overtalt til at stille op, selv om de blot var på markedet for at sælge lidt brænde," fortæller Line Wolf Nielsen.

Hun besøgte i går fem lokale valgsteder i Kathmandu, og stemmelysten var ikke overvældende. Der var omkring 20 soldater pr. fremmødt vælger.

Der er endnu ikke sat nogen dato for offentliggørelsen af lokalvalgets resultat. Lokalvalget skal efter planen følges op af parlamentsvalg inden april 2007.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her