Læsetid: 4 min.

Politiske støjsendere

3. marts 2006

Venstres udenrigspolitiske ordfører Troels Lund Poulsen (f. 1976) ser flink ud og ligner en rask dreng med sunde interesser. Måske spiller han badminton, når ellers hans altfortærende lidenskab, politikken, tillader det. Som fætrene Krarup og Langballe har han dette på én gang hvalpede og altmodische schwung i håret. Pragten snyder lidt, for som så mange andre ungdomspolitikere virker han kvik og opvakt på en næsten bevidst ikke-dybsindig facon. Cv'et er glat og regelret, og på den slagne vej mod landstingssalen er der næppe sat et ben forkert: Elevrådsformand i 9. klasse, et par år senere medlem af Venstres Ungdom, landsformand for VU som 21-årig og medlem af Folketinget i en alder af 25. Eneste 'plet' er vist et endnu uafsluttet historiestudium på universitetet - men det er i nok snarere et fortrin, der signalerer menneskelighed.

Alt i alt en fyr, man ikke ville have noget imod at sidde over for i en stillekupé.

I sidste uge var Troels Lund Poulsen gæst i Deadline. På den anden side af bordet sad de radikales formand, Marianne Jelved. Hun repræsenterede det synspunkt, at der bør iværksættes en uvildig undersøgelse af forløbet før og under sagen om Muhammed-tegningerne. Troels Lund Poulsen var sendt i byen for at kvæle ethvert tiltag til sådan en undersøgelse.

Politikere har mange forskellige måder at formulere sig på (Jelved har skam også sine særpræg), men når ugen er omme, skal det, der står tilbage, helst ikke være tomgangstungetale forklædt som politisk dialog. Den slags afsporer ærlig snak, det fjerner grundlaget for en samtale. Og uden samtale kan vi lige så godt skylle demokratiet ud i lokummet.

For at hjælpe Troels Lund Poulsen tilbage på parlamentarismens lødige landevej har jeg tilladt mig at transskribere et udpluk af hans oratoriske optræden i Deadline. Jeg har valgt en sparsom tegnsætning for at accentuere Poulsens floromvundne røgslør. Det går over stok og sten. Værten Martin Breum får point for at have nerver til at stille samme spørgsmål tre gange i træk:

Martin Breum: "Troels Lund Poulsen, hvad risikerer I (regeringen, red.) ved at tage sådan undersøgelse, hvis ikke der er noget at skjule?"

TLP: "Nå men altså jeg vil bare gerne gøre det klart at hvis man skulle gå ind på Marianne Jelveds tankegang, og nu kan jeg jo så bare gøre det ganske kort, tror Marianne Jelved så at Egypten vil lægge deres notater frem fra de telefonsamtaler der måtte have være med Per Stig Møller, vil Saudi-Arabien gøre det, vil de lande gøre det, det vil de jo netop ikke fordi det her handler jo netop om en fortrolighed mellem lande, derfor kan det da godt være at man kunne kortlægge noget i Danmark men det nytter jo ikke noget for det her er en del om et stort billede og derfor handler den her sag om politik og ikke praktik, ikke den praktiske håndtering som nogen gerne vil gøre det til i den hjemlige andedam fordi nu ønsker man at gøre det her til et indenrigspolitisk problem og det synes jeg i bund og grund er dybt trist og meget tragisk, at i en situation som er enormt alvorligt, så handler det her lige pludselig om, hvorvidt man skal lave en undersøgelse eller ej i stedet for at sige at det her er meget fundamentalt for os, det er et spørgsmål om demokrati og dermed også politik."

MB: "Jeg vil godt have lov at spørge igen: Hvad mister I ved sådan en undersøgelse, hvis ikke der er noget at skjule?"

TLP: "Jamen jeg mener ikke at det her handler om at iværksætte nogen undersøgelse, det her handler om en åben debat fordi det er et politisk tema, et politisk tema som vi tager i folketingssalen, som vi kan diskutere i folketingssalen fordi jeg mener ikke at man skal til at sige at nu skal man sidde og forske i hvad har udenrigsministeriet gjort og hvad har statsministeriet gjort. Det her har vi jo alle sammen været enige i helt frem til nu. Hele efteråret var Marianne Jelveds parti enig i at Statsministeriet gjorde det fantastisk, at Udenrigsministeriet gjorde det fantastisk. Der var ikke et eneste kritisk spørgsmål, alle var enige om at det her var sådan man skulle forstå brevet, det var sådan det skulle håndteres."

MB: "Så bare en sidste gang: Hvad tror du, I kunne miste ved at sætte den her undersøgelse i værk?"

TLP: "Jamen det her handler ikke om at miste noget, det handler om at sige det her er et politisk spørgsmål som vi vil diskutere i en politisk sammenhæng og det diskuterer vi i folketingssalen."

Går man Troels Lund Poulsens repetitionsøvelser efter, kan man se, at han er et rungende ekko af et ekko af et ekko, der er blevet sat i gang længere oppe i Venstre-systemet. Det handler om at feje modstand af banen med støj. Er det mon hans underbevidsthed, der flyder over, når han siger, at "det handler om at sige at det her er et politisk spørgsmål..."? Det er ikke godt at vide.

Professor Christian Kock fra Institut for Retorik på Københavns Universitet har ved flere lejligheder peget på finansminister Thor Petersen (V) som den store synder, når det gælder det, han kalder "verbalt plattenslageri" i dansk politik. Dvs. brug af systematiske undvigemanøvrer over for ubekvemme argumenter - en praksis som synes mere og mere udbredt, også blandt yngre politikere.

Kære Troels Lund Poulsen - du er stadig ung; læg tungetalen fra dig, før du fylder 30. Og selv om studentens tid er den bedste tid, kan du godt gøre dine studier færdige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her