Læsetid: 2 min.

Polsk martyrkampagne provokerer

Polske kristne har indledt en kampagne for kristne martyrer. Muslimske organisationer ser det som en politisk provokation, fordi indbydelsen til den kristne bøn viser billeder af kristne, der angiveligt er dræbt af muslimer
2. marts 2006

BRUXELLES - Muslimer bliver lagt for had i en ny kampagne for kristne martyrer, hedder det i en artikel på den muslimske netavis Sahafa.dk. Den polske organisation Skt. Benedikt Stiftelsen har siden mandag på en række plakater i sporvogne og på offentlige steder i byen Poznan kaldt til bøn for kristne martyrer.

"I vores århundrede vender martyrerne tilbage," lyder et citat fra den afdøde polske pave Johannes Paul II øverst på plakaterne. Plakaterne viser billeder og giver en kort beskrivelse af kristne over hele verden, der angiveligt er blevet dræbt af muslimer under bølgen af konflikter, der fulgte efter Muhammed-tegningerne.

Sahafa.dk kritiserer, at de korte historier, der bliver fremstillet på plakaterne, udelukkende fremstiller kristne, der angiveligt er blevet ofre for muslimske gerningsmænd.

"Derved er stiftelsen med til at opbygge en modpol mellem 'de uskyldige kristne' og 'de skyldige muslimer' og lægge muslimerne yderligere for had," skriver Sahafa.dk. Polske muslimer citeres for at betragte plakaterne som en provokation.

Organisationen bag plakaterne afviser, at kampagnen skal indgå i en debat mellem kristne og muslimer.

"Men det kan starte en debat om at forfølge kristne. Jeg vil understrege, at vi ikke viser dem, der er skyldige for overgrebene, vi fokuserer på martyrerne. Der er mange politiske regimer og grupper over hele verden, som forfølger kristne. Vi henviser ikke til nogen af disse grupper, vi vil blot vise problemet," siger Piotr Pilarczyk, der er direktør i Skt. Benedikt Stiftelsen.

Plakaterne kalder til bøn på fredag på en plads i Posen. Bønnen for martyrerne skal indlede fastedagene frem til Langfredag, og Pilarczyk beskriver bønnen som Korsets Vej.

"Vi vil vise, at kristne i Polen er i en bekvem situation, men at der er mange andre lande, hvor de ikke er det, forfølgelsen af kristne er ikke historisk, alle de dræbte er blevet dræbt i de seneste tre år," forklarer han.

Den fælles bøn har været planlagt i et år, siger direktøren for Benedikt Stiftelsen, der vil styrke det katolske liv i nutiden, blandt andet ved at udgive bøger, film og en webside.

Plakaterne er kun sat op i byen Poznan. Ifølge den østrigske netavis Vienna.at afviste de ansvarlige for den offentlige transport i Warszawa at sætte plakaterne op. Pilarczyk siger, at de kun er sat op i Poznan, fordi Korsets Vej vil finde sted i Poznan.

20060301-214739-pic-763796146.jpgSeks-årige George Shahata, en kristen koptisk dreng fra Egypten, døde ifølge den kristne webside Martyrernes Stemme som følge af et overfald mod byggeriet af en koptisk kirke i den egyptiske by Luxor

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her