Læsetid: 3 min.

Polske håndværkere sætter livet på spil i Danmark

På samtlige byggepladser med østarbejdere er der problemer med sikkerheden, oplyser bygge-kartel. Nogle husejere burde få en dårlig smag i munden, mener fagforeningsfolk
10. oktober 2005

Polske eller litauiske håndværkere på et bygggestillads i Danmark er en farlig cocktail. Siden østudvidelsen 1. maj 2004 har folk fra Bygge-, Anlægs- og Træ-kartellet besøgt 424 byggepladser med udenlandsk arbejdskraft. Samtlige 424 steder overtrådte håndværkerne arbejdsmiljøreg-lerne.

Sekretariatsleder for bygge-forbundene samlet i BAT-kartellet, Gunde Odgaard, siger:

"Under de her 424 besøg har vi fundet alle mulige brud på sikkerhedsregler lige fra livsfarlige stilladser til håndværkere uden sikkerhedssko."

Næstformand for Malernes Fagforening i Storkøbenhavn, Bo Rosschou, siger:

"Vores medlemmer oplever, at deres kolleger fra Østeuropa har det samme forhold til arbejdsmiljø, som danske håndværere havde i 1930'erne: De ved meget lidt om det og virker ligeglade."

Arbejdstilsynet fører in-gen specifik statistik over ulovligheder på arbejdspladser med udenlandske håndværkere. Derfor ved byggesagkyndig fra tilsynet Jørgen Andersen heller ikke, om det er farligere der, hvor østeuro-pæerne er, sammenlignet med byggeri, hvor der kun er danske svende. En sag kan han dog henvise til.

"Vores inspektører har to gange besøgt det meget omtalte byggeri, som skibsreder Tom Bringsværd får udført af polakker på Lolland-Falster. I begge tilfælde gav vi nogle påbud, og dem blev der straks fulgt op på. Forholdene på det byggeri var ikke værre, end hvad vi ser på byggepladser med danskere," siger Jørgen Andersen.

Odgaard fra BAT-kartellet fastholder at have belæg for, at polske håndværkere lever livet farligere end danske fagfæller.

"Når der er problemer på samtlige 424 byggepladser, så står det altså værre til end der, hvor der kun er danskere. Østeuropæerne og deres chefer undskylder sig med, at ikke ved noget om reglerne i Danmark. Dem burde de ellers sætte sig ind i, for man skal ikke have været mange dage i byggebranchen for at finde ud af, at den er skide, hamrende farlig," siger Odgaard.

Sikkerhed under pres

Ved de fleste byggerier har en hovedentreprenør eller en mester ansvaret for, at folkene på pladsen arbejder under forsvarlige forhold. Men det fratager f.eks. ikke husejerne for et moralsk ansvar, mener Odgaard.

"Hvis du går ned på en bodega og køber at B&O-farvefjernsyn til det halve af, hvad den vil koste i en forretning, så skal du være ualmindelig dum, hvis du ikke ved, at der er noget uldent ved den handel. Det samme med byggeri, hvor der er østeuropæiske håndværkere. Det er ikke kun, fordi de får 40-50 kr. i timen, at de kan gøre det billigere end danskere. Det er også fordi, de går på kompromis med sikkerhed og velfærd," siger Odgaard.

I Vanløse vest for København bor en af de husejere, som bruger østeuropæiske håndværkere. Karina Gantzhorn Bertram på Åbakkevej har hyret firmaet Help.dk til at renovere et tag. Firmaet bruger håndværkere fra Litauen, og to gange har danske stilladsarbejdere - i protest mod et ifølge dem livsfarligt stillads og underbetaling - pillet stilladset ved huset ned.

Karina Gantzhorn Bertram mener ikke at have noget ansvar for litauernes sikkerhed og siger:

"Jeg er ikke i stand til at vurdere, om stilladserne er sat korrekt op, og at det hele foregår efter arbejdsmiljøreglerne. Det går jeg ud fra, at Help.dk har styr på. Vi har fået oplyst, at arbejderne er her fuldt lovligt."

Om årsagen til at vælge Help.dk siger hun:

"Da vi skulle have lavet vores tag, var det kun Help.dk, der kunne lave det så hurtigt, som vi ønskede det. Vi har brugt dem tidligere og ved, at de er grundige og overholder aftaler."

Anløbne husjere

En del husejere burde skamme sig, mener Carsten Hansen, som er faglig sekretær i Murersvendenes Fagforening i København under 3F.

"Vi oplever en slet skjult, racisme over for blandt andre polske håndværkere. Nogle danske husejere behandler dem som det rene skidt. Eksempelvis blive polske mænd stuvet sammen i slimede kældre, hvor de må sove på madrasser ved siden af farlige gasbeholdere. Det virker som om, at nogle danskere mener, at det er i orden, fordi det er polakker," siger Carsten Hansen, og fortsætter:

"Danske forbrugere har et næsten helligt mantra om, at produkterne skal være billige, og så er det for nogles vedkommende åbenabrt ligegyldigt med resten."

Odgaard mener, at bygge- og renoveringslystne husejere skal passe gevaldigt på, når de på internettet finder firmaer, som bruger østarbejdere. Dels risikerer de en dårlig faglig kvalitet af arbejdet, dels er de ikke sikre på at kunne klage nogle steder eller for den sags skyld få erstatning.

"Når husejere ser en avisannonce med 'Ring til Jonas' på et mobilnummer, og så tror, at alt er i orden, så fortjener de næsten, de tæv, de får. Dumheden kender ingen grænser," siger Odgaard.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu