Læsetid: 2 min.

Posten skal ud - med hvad som helst

Nazister, islamister og andre yderliggående grupper kan trygt aflevere deres propa-ganda til Post Danmark. Når bare tryksagerne holder sig indenfor lovens rammer, er der nemlig ingen etiske retningslinjer, når posten skal ud
7. juni 2007

Ansatte hos Post Danmark skal ikke have alt for fine fornemmelser, hvis de vil blive gamle i gårde.

Politisk korrekthed og private præferencer må blive derhjemme, for som postmedarbejder skal man være parat til at smide stort set hvad som helst ind ad brevsprækken uden at stille spørgsmål.

Det er konklusionen på en netop afsluttet sag fra Allerød, hvor en postarbejder vægrede sig ved at omdele en adresseløs forsendelse, som han mente var racistisk. I tryksagen stod blandt andet, at "Nidkære muslimske indvandrere strømmer til Danmark og modtages hjerteligt af regeringen".

Den 47-årige Finn Ebbesen blev så indigneret over tryksagen, at han resolut vedhæftede en lap papir, hvor han beklagede overfor modtagerne, at han var nødt til at bringe dem den slags.

Selvbestaltet censur

Men den går ikke i postetaten.

"Når man søger en stilling hos Post Danmark, skal man være indstillet på at passe sit arbejde. Postarbejderne skal ikke begynde at udøve selvbestaltet censur," siger Helge Israelsen, administrerende direktør for Post Danmark.

Ifølge ham skal de ansatte overhovedet ikke blande sig i indholdet af de tryksager, breve og andre forsendelser, de bliver betalt for at bringe ud.

I den konkrete sag fra Allerød har Finn Ebbesen efter et par dages hjemsendelse fået lov at vende tilbage til sin stilling, men han er også blevet udstyret med en alvorlig advarsel.

"Vi vil ikke acceptere de der narrestreger, og en gentagelse vil medføre, at den pågældende medarbejder ikke længere har arbejde hos Post Danmark," siger den administrerende direktør.

Efter et møde, som blev holdt i Allerød i går, tydede det på, at Post Danmark ville tage sine etiske retningslinjer op til overvejelse som resultat af sagen. Kurt Hansen er formand for 3F i Nordsjælland og var med til mødet.

"Vi anser sagen som afsluttet, men Post Danmark vil nu overveje, hvad de sender ud af adresseløse forsendelser," sagde han og lagde op til, at det ikke kun bør være loven, som danner rammerne for, hvad man kan sende til folk.

"Jeg er ikke jurist, men Post Danmark må finde en balance mellem retorik og straffeloven. Den her forsendelse er jo dybt racistisk," sagde han.

Sagens hovedperson havde ikke meget lyst til at kommentere sin situation, men mente, at der trods alt var kommet noget godt ud af balladen.

"Jeg har forstået, at Post Danmark vil kigge på deres etiske retningslinjer, så det har ikke været en forgæves advarsel," sagde Finn Ebbesen og tilføjede, at Post Danmark har behandlet ham sobert i sagen.

"Jeg har brudt reglerne, og derfor har jeg fået en advarsel, men jeg har beholdt mit job," sagde han.

Deler fortsat alt ud

Hos ledelsen i Post Danmark er der dog en lidt anden opfattelse af sagen.

"Vi har ikke lavet nogen aftale, og vi vil også for fremtiden dele alt ud, hvis det er indenfor lovens rammer," siger Helge Israelsen.

Han afviser, at Post Danmark skulle tage stilling til, hvilke materialer de vil og ikke vil uddele.

- Betyder det, at du gerne vil omdele propagandamateriale for eksempelvis nazister eller Hizb-ut-tahrir?

"Ja!"

Den konkrete forsendelse fra Allerød vil Helge Israelsen dog ikke tage stilling til.

"Materialet er blevet set igennem af en jurist, og der er ikke noget ulovligt i den. Personligt har jeg ikke nogen kommentarer til, om den er racistisk eller ej," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her