Læsetid: 2 min.

Præsidentkandidater uden fejl

En del af forberedelserne til det franske præsidentvalg foregår i bogstaveligste forstand på operationsbordet
8. marts 2006

Skal man være smuk for at blive præsident i Frankrig?

Mange har haft travlt med at bemærke, at skønhed er den frembrusende og endnu ikke erklærede socialistiske præsidentkandidat Ségolène Royals allerstørste aktiv.

"Det er jo ikke en skønhedskonkurrence," kommenterede en af hendes socialistiske 'kammerater' Jean Luc Mélonchon. Men deri tager han måske grusomt fejl.

Lige så ondskabsfuldt det siges om Ségolène, at det er udseendet, der gør hende til en mulig kandidat, lige så ondskabsfuldt går rygtet om, at hendes mand François Hollande - der også kunne blive socialistpartiets kandidat - ikke har en chance på grund af sin vigende hage. Og det er måske lige voldsomt nok, at få lavet en ny hage. Måske ville man slet ikke kunne kende ham igen?

De diskrete indgreb er der til gengæld mange af. Samtlige potentielle kandidater er i øjeblikket i gang med at gøre sig selv så pæne, det nu kan lade sig gøre. Lad os begynde med Ségolène. Selv om hun altid har været ganske køn, forvandledes hendes charmerende skævtandede smil i løbet af sidste sommer til et tandpastasmil á la Hilary Clintons. Måske ikke ulig hendes store mentor François Mitterrand, der for at blive valgt i 1981, fik filet sine vampyrspidse hjørnetænder ned til et mere formildende udtryk.

En anden socialist, den tidligere finansminister Dominique Strauss-Kahn, har også fået foretaget et diskret indgreb. Han så altid lidt for træt ud. Efter en korruptionsanklage han blev frifundet fra, trængte han til et løft. Han har fået fjernet de øjenlåg, der tyngede blikket, og ser ud til at have fået installeret solarium derhjemme. Adskillige kilo yngre og evigt solbrændt er hans popularitet steget betydeligt.

Væk er vorten

Hvis man ser nøje efter på de billeder, hvor de Villepin som fransk udenrigsminister holdt sin applauderede tale i FN, om ikke at starte en krig i Irak, kan man konstatere, at han har en vorte på næsen. Den er ikke særligt skæmmende, men den er der i al fald ikke længere. Den forsvandt den sommer 2004, hvor han stadig oftere blev nævnt som premierministeremne. Det lykkedes at blive premierminister, og de Villepin spiller fortsat i allerhøjeste grad på sit gode udseende. Da konkurrencen med partifællen Nicolas Sarkozy september sidste år var på et højdepunkt, inviterede han pressen til møde med dem begge - på stranden ved Le Baule. Op af vandet steg en solbrændt, veltrænet premierminister i løb med glimtende mavemuskler. Lige meget hvor meget den polemiske mester Sarkozy også løbetræner, bliver han aldrig til nogen undertøjsreklame.

I en politisk situation, hvor folk stort set ikke kender til kandidaternes programmer, bliver den fysiske tiltrækning et vigtigt element, fortæller eksperterne. Det er da også velkendt, at præsident Chirac bærer kontaktlinser og farver sit hår. Økonomen Daniel S. Hammermerch har forsket i sagen over flere år og hævder, at man har 56 procents chance for at blive valgt, hvis man ser godt ud mod 44 procent, hvis man ikke er for køn. I al fald hvis man er en mand. Hvordan det står til hos kvinderne, foreligger der endnu ikke statistik på. Le Pens datter Marie le Pen har nu også tabt 11 kg, fået suget lidt fedt ud og er solbrændt. Måske er der lagt op til en helt uhørt skøn anden runde af det franske præsidentvalg?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her