Læsetid: 3 min.

Præsterne sætter dagsorden i Irak

Første forsøg på at samle Iraks ny parlament mislykkedes. Nyt forsøg gøres på torsdag. Imens fortsætter vold og krav om USA's tilbagetrækning
13. marts 2006

Mens præsident Jalal Talabani i går måtte opgive sit forsøg på at samle landets parlament, udsendte shia- og sunnimuslimske præster i weekenden varierende budskaber til befolkningen om at bevæbne sig, yde modstand eller søge forsoning. Samtidig skærper ledende religiøse og politiske skikkelser kravet om amerikansk ikke-indblanding i den alvorlige krise. Det hele på en baggrund af fortsat vold i gaderne.

Ifølge Iraks forfatning skal parlamentet træde sammen senest tre måneder efter valget den 15. december. Derfor havde præsident Talabani søgt de nyvalgte medlemmer indkaldt i går, men parlamentets dominerende shiitiske koalition satte sig imod. Det skete i protest mod, at Talabani, der er kurder, har sat sig i spidsen for en kurdisk-sunnimuslimsk kampagne for at få den nuværende ministerpræsident, den shiitiske Ibrahim al-Jaafari, til at trække sig som kandidat til at fortsætte på posten. Al-Jaafari anklages for at favorisere shiamuslimer og afvise kurdernes krav på den nordlige olieby Kirkuk.

Talabani opnåede i går i stedet de politiske lederes tilsagn om at lade parlamentet træde sammen på torsdag, en enkelt dag efter den forfatningsmæssige frist. Med striden om al-Jaafari uløst er det imidlertid uvist, om den politiske proces reelt kan bevæge sig fremad. Al-Jaafari sagde selv i går, at han er den shiitiske gruppes lovformelige kandidat og ikke har tænkt at trække sig.

Kritik af USA

USA's Irak-ambassadør Zalmay Khalilzad deltog i gårsdagens politiske samtaler. Khalilzad og USA har den seneste tid lagt pres på de ledende shiamuslimer for at få dem til at opløse deres ukontrollable militser samt vise det sunnimuslimske mindretal imødekommenhed i regeringsforhandlingerne.

USA har også talt for udskiftning af den shiitiske indenrigsminister Bayan Jabr, der har ladet sine sikkerhedsstyrker og militserne fare brutalt frem mod sunnimuslimer.

Den slags giver vrede shiitiske reaktioner. Iraks shiamuslimske minister for national sikkerhed, Abdul Karim al-Enzy, sagde lørdag til den australske avis Sydney Morning Herald, at USA skal holde op med at blande sig i Iraks politiske forhold.

"Sidste gang jeg tjekkede, var Bayan Jabr indenrigsminister i Irak, ikke i USA eller FN. Han er en af vore bedste, og dette er indblanding i vore anliggender," vrissede al-Enzy.

Den radikale shiitiske præst og militsleder Moqtada al-Sadr, der har støttet al-Jaafari som ministerpræsident, karakteriserede i et tv-interview USA, Storbritannien og Israel som "ondskabens triade" og forlangte koalitionsstyrkerne ud af Irak:

"Det er vigtigt, at besætterne rejser, for de står bag det, der sker i Irak. Ministerpræsidentkandidaten må kræve besætternes tilbagetrækning eller fastsætte en tidsplan for deres afrejse. Jeg støtter ikke en person, som ikke siger sådan," understregede den indflydelesrige shiitiske leder.

Fra sunnimuslimske præsters side får USA til gengæld kritik for ikke at bremse de shiitiske militser såsom al-Sadrs Mehdi-hær og Badr-brigaden, der kontrolleres af det store SCIRI-parti.

Skaf våben

Imens USA kritiseres, udsender gejstlige varierende signaler til den irakiske befolkning. Sheik Jalaluddin Saghir fra den shiitiske Bratha Moské i Bagdad sagde om dem, der for nylig udøvede et ødelæggende attentat på shiiternes Gyldne Moské i Samarra:

"De trampede på vores værdighed og vore værdier. Vore gader kan ikke stilles tilfredse ved, at vi blot udtrykker vor sorg. Vi må tage del i at skaffe os af med denne trussel."

I Basra sagde præsten Ibrahim Hassan i byens største sunnimuslimske moské, at "alle muslimer bør have våben i deres hjem for at kunne beskytte sig selv og deres ære. I stedet for at købe en parabol skal I købe et våben. Dette er en fatwa, og den, som ikke følger den, er en kujon."

Forsøgene på forsoning kunne ikke i går dæmpe den fortsatte vold i Irak. Alene i Bagdad blev mindst 62 dræbt som ofre for bomber og væbnede angreb. Samtidig blev 20 lig bragt til Bagdads Yarmuk-hospital, de fleste skudt natten til søndag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her