Læsetid: 2 min.

Praktik på Vesterbro

Det er godt for politikere at komme ud, det sliber som regel de ideologiske kanter af. Derfor denne opfordring til de 179 medlemmer af Folketinget om en praktikperiode på Vesterbro eller et andet sted i Danmark præget af mennesker med store misbrugsproblemer. Det er alt for let at være dogmatisk i mødelokaler bag solide mure – det er ude i den mærkbare verden, at de pragmatiske løsninger får de bedste kår
13. februar 2007

"Der findes ikke saglige argumenter mod fixerum. Der findes kun følelser."

Gadejurist Nanna W. Gotfredsen.

PRAGMATISMEN HAR det tilsyneladende svært i disse år. Og når et flertal på Christiansborg siger nej til at indrette særlige rum for forhutlede narkomaner, hvor de for en stund kan få lov til at sidde i fred med deres misbrug, så er det et udtryk for, at pragmatiske løsninger fortrænges af dogmatik, moral og jura. Noget for noget, yde for at nyde, pligter og rettigheder, lov og orden er blevet til dogmatiske læresætninger, som overskygger almindelig medmenneskelighed.

Som flere beskrev det her i avisen i sidste uge, så er strategien over for de voksende narkoproblemer i Danmark basalt set præget af en grundlæggende angst for det, som synes umuligt at kontrollere. Kanyler og bedøvede mennesker i gadebilledet gør os utrygge. Få det væk. "Det minder om de spedalske i gamle dage," sagde filosoffen Arno Victor.

MEN LIGESOM MED DE SPEDALSKE, så forsvinder narkomanerne ikke bare fordi, vi afviser dem et fixerum og et sted at være, eller beder politiet stresse dem rundt fra gadehjørne til gadehjørne. Tværtimod viser al erfaring, at jo mere man stresser narkomanerne, des sværere får de det, des mere kriminalitet bliver de nødt til at begå, og des flere af dem dør en tidlig død.

Narkomani er en sygdom, og narkomanerne bør behandles som sådan. Det skønnes, at der i dag er 12.500 narkomaner i Danmark, og hvert år dør cirka 300 af deres misbrug. Trods fire årtiers forsøg på at nedbringe antallet med behandlingsgarantier, metadon, bekæmpelse af narkokriminalitet og meget andet, så er antallet i bedste fald konstant.

I DENNE UGE er der vinterferie i Folketinget. Skatteminister Kristian Jensen (V) har valgt at bruge sin erhvervspraktik på et skattekontor i Århus for at opleve virkeligheden på nært hold.

Det er godt for politikere at komme ud, det sliber som regel de ideologiske kanter af. Derfor denne opfordring til de 179 medlemmer af Folketinget om en praktikperiode på Vesterbro eller et andet sted i Danmark præget af mennesker med store misbrugsproblemer. Det er alt for let at være dogmatisk i mødelokaler bag solide mure - det er ude i den mærkbare verden, at de pragmatiske løsninger får de bedste kår. Som når integrationsudvalget og den konservative Henriette Kjær besøger asylcentre og mener, at børnene skal have adgang til at spille fodbold og gå i skole, eller som når nævningene får et andet blik på forbryderen og forbrydelsen efter at have hørt hans eller hendes livshistorie.

DEN NORSKE KRIMINOLOG Nils Christie mener, at Danmark er forvandlet de seneste 10-12 år, hvad angår forholdet til narkokriminalitet. Danmark har passeret Norge og Sverige med hensyn til straf og kontrol. Der er opstået en modvilje mod dem, der ikke har klaret sig godt. Måske har han ret. Praktikpladserne er åbne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her